Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Folkert de Jong – Weird Science

Datum: maandag 6 maart 2017

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 6 maart 2017 -

22 april t/m 20 augustus 2017

Folkert de Jong (1972) is in veel van zijn werk een schepper van een universum dat wordt bevolkt door levensgrote mensfiguren van een humoristische grimmigheid. Speciaal voor GEM, museum voor actuele kunst, maakt hij een nieuwe installatie van beelden gemodelleerd naar de hoofdrolspelers van De Stijl, de kunstbeweging rondom Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. De Jong reflecteert op de idealistische insteek van deze groep hemelbestormers en werpt vragen op over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en maatschappij.

De Nederlandse kunstenaar Folkert de Jong maakte internationaal naam met beelden gemaakt van polyurethaanschuim en Styrofoam, chemische materialen die in de bouw en industrie worden gebruikt voor isolatie. De vrolijke kleuren en de lichtheid van het schuim mikken op het verkeerde been, suggereren opgewektheid, maar zijn sinister van betekenis. Door hun groteske onderwerpen brengen De Jongs beelden op buitengewone wijze kwesties als moraal en zelfvernietiging voor het voetlicht.

De nieuwe installatie in GEM bestaat uit een beeldengroep van mensfiguren die aan De Stijl gelieerde schilders, architecten en vormgevers voorstellen. Hun gezichten of ledematen zijn bezoedeld, de gelaatsuitdrukking een grimas. Expressief en explosief werpen de beelden vragen op over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en publiek. Kan kunst een vormende rol spelen in de samenleving? Voor het eerst integreert De Jong ook foto’s en filmbeelden in zijn werk, waaronder MRI scans van zijn eigen lichaam. Alles bij elkaar is Weird Science een verkenning van De Stijl als een utopische beweging en een reflectie op de rol van de kunstenaar in een veranderende wereld.

Het is niet de eerste keer dat De Jong in zijn werk verwijst naar De Stijl. In 2013 presenteerde hij in Villa Mondriaan Last Boogie Woogie, een installatie over de opkomst en de vergankelijkheid van idealen. Voor de nieuwe installatie in GEM kiest hij niet één hoofdfiguur, maar presenteert hij De Stijl als een heterogene groep die de confrontatie aangaat met de gevestigde orde en met elkaar. Ook in de echte wereld lagen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld regelmatig met elkaar in de clinch. Ging het niet over wie de credits kreeg voor het ontstaan van De Stijl, dan wel over het enige juiste kleurgebruik of auteursrecht.

Interdisciplinair
Om de beeldengroep heen worden MRI scans en portretfoto’s getoond, waarop De Jong zelf in verschillende gedaantes te zien is. De serie portretfoto’s is het resultaat van een samenwerking met kunstenaarscollectief YAE. Zoals De Stijl kan worden gezien als een boeiende samensmelting van kunst, vormgeving en architectuur, zo hecht ook De Jong aan het interdisciplinaire. Eerder sloeg hij de handen ineen met schilders, architecten, grafisch vormgevers en het prestigieuze gezelschap The Wooster Group in New York, voor wie hij de kostuums voor een theaterproductie maakte.

Folkert de Jong bevindt zich op een belangrijk punt in zijn carrière. Internationaal is er veel belangstelling voor zijn werk. Hij exposeert regelmatig in galeries in onder andere New York, Mexico City, Valencia en Milaan. Zijn werk bevindt zich in particuliere en openbare collecties, waaronder Saatchi Collection Londen, Montreal Museum of Fine Arts, Los Angeles County Museum of Art, Groninger Museum en Gemeentemuseum Den Haag. Met de tentoonstelling in GEM, waarin hij zijn materiële palet verder verbreedt, zet hij een nieuwe stap in zijn carrière en ontwikkeling.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu