Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?

Datum: dinsdag 6 juni 2017

Bron: Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl

Laren , 6 juni 2017 -

Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van de dekking verschilt per verzekering, maar ligt meestal tussen de € 6.000,00 en € 10.000,00. Bij een kapitaalverzekering wordt er een bepaald geldbedrag verzekerd dat vrijkomt bij het overlijden van de verzekerde. Bij een naturaverzekering gaat het om diensten en objecten die samen de waarde hebben van het gedekte bedrag.

 


Bij een naturaverzekering is er vaak ook een graf gedekt, maar in veel gevallen gaat het hier om een simpel graf, vaak een algemeen graf dat gedeeld wordt met mensen die de overledene niet gekend heeft.

Voor veel mensen is dit geen geschikte optie. Het is mogelijk om te kiezen voor een uitgebreider graf, maar hiervoor moet wel bijbetaald worden. Het verschilt per graf en locatie van het graf hoeveel dit is. In dit artikel worden de alternatieven besproken met een globale inschatting van de bijkomende kosten.

Wat is er standaard meeverzekerd?

Wanneer je een uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het erg belangrijk om goed te letten op het type graf dat is inbegrepen. Bij een kapitaalverzekering (waar enkel geld wordt uitgekeerd) is dit niet van toepassing, maar bij een naturaverzekering wel. Bijna altijd wordt slechts een goedkoop graf inbegrepen. Dit is in stedelijke gebieden doorgaans een algemeen graf dat, zoals gezegd, gedeeld wordt met vreemden en bovendien na tien jaar zonder kennisgeving geruimd mag worden.

Buiten de stad is het iets vaker een persoonlijk graf, maar wordt er in veel gevallen slechts voor tien jaar aan grafrechten betaald. Hier komt bij dat een grafmonument vrijwel nooit gedekt is. Wil je zeker zijn van een persoonlijk graf met grafmonument, dan moet er bijbetaald worden.

 

Persoonlijk graf met twintig jaar grafrechten

De kosten van een persoonlijk graf kunnen sterk verschillen per gemeente. In stedelijke gebieden zijn graven altijd duurder dan in minder bevolkte gebieden. Soms betaal je in de stad een veelvoud van wat er betaald wordt in bijvoorbeeld Limburg of Friesland.

 

De gemiddelde prijs voor een eigen graf ligt rond de € 3.000,00 voor een periode van twintig jaar. Ook andere perioden zijn mogelijk, maar de genoemde twintig jaar is het meest gebruikelijk.

 

Familiegraf

In een familiegraf kunnen meerdere overledenen geplaatst worden. Hoewel de naam familiegraf doet vermoeden dat het hier altijd om familieleden gaat, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook graven voor vrienden of vriendinnen zijn een optie. Hier bestaan geen regels voor.

 

In veel gemeenten wordt er geen wezenlijk verschil gezien tussen een eigen graf en een familiegraf, omdat de graven standaard diep genoeg zijn voor meerdere overledenen. De kosten voor een familiegraf per twintig jaar meestal op hetzelfde niveau als die van een persoonlijk graf.

 

Urnmuur

Bij een crematie kan ervoor gekozen worden de as in een urnmuur te plaatsen op de begraafplaats. Vanzelfsprekend neemt dit minder ruimte en werk in beslag dan een graf, waardoor dit ook een stuk goedkoper is dan een persoonlijk graf.

 

De gemiddelde prijs ligt rond de € 300,00 tot € 400,00 per vijf jaar. Maken we de vergelijking op basis van twintig jaar, zoals bij de meeste graven, dan is een urnmuur per twintig jaar dus gemiddeld zo’n € 1400,00 tot € 1800,00 goedkoper dan een graf.

 

Natuurgraf

Een natuurgraf is een graf dat zich bevindt in een natuurgebied. Dit natuurgebied is niet opgebouwd als een begraafplaats. De graven kunnen zich op willekeurige plekken in het natuurgebied bevinden, afhankelijk van de laatste wensen van de overledene en/of de wensen van de nabestaanden. Het grafmonument is vaak subtiel en klein.

 

De kosten voor een natuurgraf lopen wederom uiteen, maar de gemiddelde kosten liggen tussen de € 3000,00 en € 5000,00. Vaak zijn er ook mogelijkheden voor een urngraf. Dit graf is wederom goedkoper dan een normaal graf, maar wel duurder dan een urnmuur bij een begraafplaats: zo’n € 2000,00 tot € 3000,00. In principe is een natuurgraf altijd permanent.

Uitstrooien

Het uitstrooien van as is in de meeste gevallen gratis. Het kan zijn dat de eigenaar van het terrein waar de as wordt uitgestrooid om een kleine bijdrage vraagt. Dit kan variëren van enkele tientjes tot zo’n honderd euro.

 

Ander type graf laten dekken door verzekering

Zoals gezegd wordt er meestal slechts een algemeen graf gedekt bij een natura uitvaartverzekering. Vaak is het wel mogelijk om een uitgebreider graf te laten dekken onder de uitvaartverzekering. Vanzelfsprekend gaat dit wel gepaard met een hogere premie.

Het is goed om zelf door te rekenen of deze verhoging het waard is. Soms is het voordeliger om zelf geld apart te zetten voor een uitgebreider graf.

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu