Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: donderdag 2 februari 2017
Bron: Actueel Nieuws
Utrecht, 31 januari 2017 - In het kader van het programma 'Aanpak Administratieve lasten in de langdurige zorg' stelde Vilans in samenwerking met Zorg Zaken Groep een overzicht op van wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg. Met dit overzicht wil Vilans begeleiders helderheid bieden en binnen zorgorganisaties de discussie op gang brengen over nut en noodzaak van registraties.
Bekijk de publicatie op: http://www.vilans.nl/publicatie-overzicht-verplichte-registraties-begeleiders-in-de-gehandicaptenzorg.html
Zorgmedewerkers in de langdurende zorg besteden 25% van hun tijd aan administratieve werkzaamheden (Berenschot, 2016). Kostbare tijd, die zij liever aan hun cliënten besteden. 85% van de medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaart de administratie als belastend (Berenschot, 2016). Er blijkt veel onduidelijkheid over de herkomst van registraties.
Fabels en misverstanden
Else Stapersma van Vilans: 'Er zijn nogal wat fabels en misverstanden als het om registreren gaat. Veel registraties worden door organisaties zelf bepaald. Soms zijn deze nuttig, maar voor begeleiders is niet altijd duidelijk waarom.' Zorgaanbieders hebben niet alleen te maken met wettelijke verplichtingen, maar ook met aanvullende eisen vanuit bijvoorbeeld zorgkantoren en de professionele beroepsstandaard. 'Met dit overzicht willen wij begeleiders helderheid bieden over welke registraties vanuit de wet verplicht zijn en zo de discussie op gang brengen over nut en noodzaak van andere registraties', aldus Else Stapersma.
Wat is wettelijk verplicht en wat niet?
Het nieuwe overzicht 'Wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg binnen de Wlz' laat zien welke registraties volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht zijn. Zo wil Vilans helderheid bieden en de discussie op gang brengen binnen zorgorganisaties over het nut en de noodzaak van registraties. Ook komen een aantal hardnekkige fabels en misverstanden aan bod. Is het ondersteuningsplan onderdeel van het dossier van de cliënt? Zijn registraties die voortvloeien uit het kwaliteitssysteem verplicht? Moet de temperatuur van koelkasten verplicht gecontroleerd worden? Al deze vragen - en nog veel meer - komen aan bod in de publicatie.
8 herkenbare thema's
Het overzicht is ingedeeld in 8 thema's:
- Het dossier
- Ondersteuningsplan of zorgplan
- Gedwongen opname en behandeling
- Medicatie
- Kwaliteit en veiligheid
- Voedselveiligheid en hygiëne
- Indicatie, administratie, zorgovereenkomst bij een pgb
- Informatiebeveiliging
Verschillende partijen betrokken bij ontwikkeling
Vilans heeft dit overzicht ontwikkeld naar aanleiding van het eerder verschenen rapport 'Terugdringen registratielasten in de langdurige zorg, november 2014'. Daaruit bleek dat er veel onduidelijkheid is over welke registraties vanuit de wet verplicht zijn. De juridische inhoud is opgesteld door de Zorg Zaken Groep. Bij de ontwikkeling van het overzicht zijn verschillende partijen betrokken geweest, waaronder:
- Ministerie van VWS
- Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
- Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)
- Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
- Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG)
- Nederlandse Vereniging Van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)
Bekijk de publicatie 'Wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg binnen de Wlz' http://www.vilans.nl/publicatie-overzicht-verplichte-registraties-begeleiders-in-de-gehandicaptenzorg.html
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.vilans.nl/publicatie-overzicht-verplichte-registraties-begeleiders-in-de-gehandicaptenzorg.html
http://www.vilans.nl/nieuwsoverzicht-niet-alle-registraties-gehandicaptenzorg-wettelijk-verplicht.html