Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Lee Bontecou

Datum: maandag 23 januari 2017

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 23 januari 2017 -

25 februari t/m 2 juli 2017

Het werk van de Amerikaanse kunstenares Lee Bontecou (1931) neemt vanaf haar eerste tentoonstellingen bij de legendarische Leo Castelli Gallery in 1960 en 1962 in New York een geheel eigen plaats in binnen de hedendaagse kunst. Het belang ervan werd direct erkend en het leverde haar verschillende tentoonstellingen op in de jaren 70 en 80. In 2003-2004 reisde een groot retrospectief langs Los Angeles, Chicago en New York. Desondanks is een deel van haar oeuvre - waaronder vele werken uit de late jaren 50 in Europa - nauwelijks buiten de studio getoond. Bontecou stelt nu voor het eerst het Gemeentemuseum in de gelegenheid een unieke tentoonstelling te organiseren met werk uit alle fases van haar oeuvre, waaronder die vele nooit eerder vertoonde tekeningen en sculpturen. Bovendien maakt zij speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe, zaalvullende installatie: een zogenaamde Sandbox.

In 2010 kocht het Gemeentemuseum het reliëf Untitled (1960) van Lee Bontecou. Zo ontstond de wens om deze aankoop te kunnen laten zien in de context van haar rijke oeuvre.
Hoewel alle fases uit de ontwikkeling van Bontecou vertegenwoordigd zijn in de tentoonstelling in het Gemeentemuseum is het geen chronologische overzichtstentoonstelling. De nadruk ligt op de onderlinge samenhang tussen de werken uit verschillende periodes en in verschillende media. Nooit eerder getoonde tekeningen die Bontecou eind jaren 50 tijdens haar verblijf in Griekenland en Italië maakte, worden gecombineerd met een indrukwekkend hangend sculptuur uit de jaren tachtig. Een reconstructie van de wall of drawings in haar atelier illustreert de essentiële rol van tekeningen in haar werkwijze, als medium op zich, maar ook als basis voor haar sculpturen.

De zogenaamde Sandbox die Bontecou, samen met kunstenaar en vriendin Joan Banach, speciaal voor deze tentoonstelling maakt, is de grootste tot nu toe. Hierin zijn elementen uit haar oeuvre verzameld vanaf de jaren 60 tot nu. De installatie benadrukt niet alleen de relaties die er bestaan tussen de losse onderdelen of uitingsvormen binnen haar oeuvre, maar onderstreept ook de relatie die haar werk heeft tot de natuurlijke wereld. Op en hangend boven het witte zand van de Sandbox zijn kleine sculpuren te ontdekken uit vrijwel alle materialen waar Bontecou ooit mee heeft gewerkt: klei, porselein, vacuum gevormd plastic, ijzerdraad, staal en hout. Gecombineerd met gevonden stenen, gedroogde botanische elementen, gidsfossielen en botfragmenten, valt het organische karakter van Bontecou’s eigen creaties extra in het oog.

Hoe abstract Bontecou’s werk ook is, het roept altijd levendige associaties op. Haar werk past goed bij de collectie en het gebouw van het Gemeentemuseum. Het gebouw van de architect Berlage wordt gezien als een van de eerste moderne musea ter wereld. Het daglicht en de menselijke maat van de zalen bieden een intimiteit waarin het werk van Bontecou goed gedijt. Het daglicht zal de Sandbox zo bespelen dat het schaduwspel de compositie steeds verandert. Net als eerder Alice Neel hoopt het museum dat dit opnieuw een tentoonstelling is die veel hedendaagse kunstenaars en het Nederlands publiek kennis laat maken met een echte kunstenaars-kunstenaar.

De tentoonstelling is samengesteld door conservator Laura Stamps (Gemeentemuseum Den Haag) in nauwe samenwerking met Joan Banach en Lee Bontecou. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geillustreerde publicatie met bijdragen van Jeremy Melius (Tufts University), Joan Banach en Laura Stamps (NL: Hannibal, ENG: Walther König €24,95)


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu