Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 2 maart 2016
Bron: Actueel Nieuws
De SGP presenteert vandaag de resultaten van een onderzoek -uitgevoerd door TNS NIPO- naar de opvattingen van Nederlanders over abortus. Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap, geeft vanuit de praktijk een reactie op het onderzoek.
De peiling: positieve attitude, maar met kanttekeningen
Uit het onderzoek blijkt dat de algemene opinie over abortus positief is. 72% van de ondervraagden zegt voorstander te zijn van de mogelijkheid voor abortus in Nederland.
Het blijkt wel dat een abortus niet altijd op even veel steun kan rekenen. De ondervraagden keuren een abortus om medische redenen eerder goed dan een abortus om psychosociale of praktische redenen. Zo geeft 68% van de ondervraagden aan een abortus geoorloofd te vinden als het kind gehandicapt is, terwijl slechts 37% een abortus geoorloofd vindt als de reden 'geen kinderwens' is. 33% keurt abortus goed als er sprake is van een verbroken relatie.
Ook zijn er verschillen tussen leeftijdscategorieën. De jongere doelgroep staat minder positief tegenover abortus dan de oudere doelgroep. Waar 74% van de 35-54-jarigen en 75% van de 55+ers voorstander van abortus is, is slechts 66% van de 18-34-jarigen voorstander.
De praktijk: sociale omgeving heeft invloed.
Fiom helpt al 85 jaar ongewenst zwangere vrouwen bij het maken van een keuze. Ellen Giepmans, directeur-bestuurder van Fiom, reageert op de resultaten: 'Het is goed dat er grootschalig onderzoek wordt gedaan naar de opvatting over abortus. Het geeft inzicht in wat er leeft onder de bevolking. Uit onze praktijkervaring weten we dat de mening van de sociale omgeving over abortus invloed heeft op het individuele keuzeproces. We merken dat veel mensen die hulp zoeken een taboe rond abortus ervaren. Ze durven er niet open over te zijn. Ook hebben ze te maken met sociale druk uit hun omgeving, van hun ouders, vrienden, partner. Dit benadrukt het belang van neutrale begeleiding en objectieve informatie over de verschillende mogelijkheden (abortus, zelf opvoeden, pleegzorg, afstand ter adoptie), zodat vrouwen verschillende opties en scenario’s zorgvuldig kunnen afwegen en tot een weloverwogen keuze kunnen komen. We zijn dan ook verheugd dat uit het onderzoek blijkt dat er breed draagvlak is voor onafhankelijke hulpverlening en voorlichting'.
Fiom: Creëer klimaat waarin individu vrije keuze kan maken
Giepmans vervolgt: 'Het uitgangspunt van Fiom is het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Fiom wil dat elke vrouw een vrije weloverwogen keuze kan maken bij een ongewenst zwangerschap. Naast het belang van neutrale hulpverlening, is het belangrijk dat dat er een klimaat wordt gecreëerd waarbij ieder individu zich vrij voelt een keuze te maken voor abortus. Uit onze praktijk blijkt namelijk dat een negatieve houding t.o.v. abortus het besluitvormingsproces bemoeilijkt.
Het zou goed zijn op basis van dit onderzoek een maatschappelijk debat aan te gaan, en daarbij ook ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Zodat er met openheid en respect wordt gekeken naar ieders individuele keuze.'