Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Ouderen spannen rechtzaak tegen gemeente Lochem om huishoudelijke hulp

Datum: dinsdag 27 oktober 2015

Bron: Actueel Nieuws

Lochem , 27 oktober 2015 -

LOCHEM - Mag de gemeente Lochem wel of niet de huishoudelijke hulp afschaffen? Negen oudere inwoners spanden een rechtszaak aan tegen de gemeente. Dinsdag zal de meervoudige kamer de kwestie onder de loep nemen.

Het is niet de eerste keer dat Lochem voor de rechter staat om het beleid rondom het afschaffen van de schoonmaak van het huis te verdedigen. Eerder al besloot de rechter in zeven zaken dat de hulp alsnog geboden moest worden.

Maar Lochem blijft het beleid hardnekkig volhouden. Zoals een woordvoerder eerder zei: 'Wij hebben nog niet de intentie om iets te veranderen. Het hele traject is nog niet doorlopen. We kunnen doorgaan tot een bodemprocedure.' En dinsdag is het zover.

'Gemeente mag niet aan inkomenspolitiek doen'

Uit de bodemprocedures moet blijken of het beleid van de gemeente Lochem door de beugel kan. Lochem vergoedt sinds april dit jaar voor niemand meer de schoonmaak van het huis. Alleen als je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand wordt de hulp nog vergoed. Dinsdag zal juist die uitzonderingsregel aangevochten worden door Kevin Wevers, die als jurist de gedupeerde ouderen bijstaat.

'De gemeente mag niet aan inkomenspolitiek doen als het om de WMO gaat. De bezwarencommissie heeft ons hier ook gelijk in gegeven. Maar de gemeente blijft volhouden dat je alleen nog op basis van bijzondere bijstand aanspraak kan maken op huishoudelijke hulp. Mensen met een eigen woning en overwaarde hebben per definitie geen recht op bijzondere bijstand. Oftewel: iedereen met een eigen woning krijgt geen hulp én geen vergoeding via bijzondere bijstand. Iedereen boven de bijstandsnorm krijgt ook geen hulp en geen vergoeding. Dat is inkomenspolitiek en dus ontoelaatbaar', aldus Wevers.

De gedupeerde bejaarden

De 81-jarige Lenie Schrijvers-Van Dijkhuizen kreeg tien jaar lang 3,5 uur hulp in de week. Ze kan niet meer bukken, kan niet op een trap staan en is al blij als ze de vijf minuten wandelen naar de supermarkt volhoudt. Haar familie woont in Ierland en haar buren zijn rond de 90 jaar. Dus daar hoeft ze geen hulp van te verwachten. 'Tussen januari en mei heb ik geen hulp gehad. Niemand heeft schoongemaakt, dus ik had een grote achterstand. Na de vorige gewonnen rechtszaak kreeg ik weer hulp en nu hoop ik de zaak weer te winnen. Want ik heb geen geld om huishoudelijke hulp zelf in te schakelen.'

De 71-jarige Hennie Tragter en zijn vrouw kregen vijftien jaar lang 6,5 uur hulp per week. Ze krijgen hulp omdat zijn vrouw Jannie een progressieve spierziekte heeft. 'Mijn vrouw is rolstoelgebonden en moet in en uit bed geholpen worden en verzorgd worden. Dat doe ik allemaal zelf. Ook mijn kinderen helpen ieder 5 uur in de week met de persoonlijke verzorging. Ik doe zelf de boodschappen en de huishoudelijke hulp hebben we nodig omdat ik dat er niet meer bij kan doen.'

Omdat hij begrijpt dat er bezuinigd moet worden, had hij al in samenspraak met de gemeente besloten om de hulp naar 5 uur terug te zetten. Tot de gemeente ineens met het besluit kwam om de hulp helemaal af te schaffen.

'Ik ben gestopt met werken om voor mijn vrouw te zorgen. We hebben met de middelen die we hadden onze bungalow zo aangepast zodat we er samen kunnen blijven wonen. Het is een koophuis en daarom kom ik niet in aanmerking voor de bijzondere bijstand. En dus krijgen we geen hulp meer.'

Jan van Londen heeft de zaak aangespannen namens zijn 88-jarige moeder. 'Je hebt pech als je in de gemeente Lochem woont. Het is gewoon asociaal beleid. Wij maken bezwaar en gaan naar de rechter. Maar hoeveel mensen durven of kunnen dat niet. Dan sta je sowieso met lege handen.'

Oppositie Lochem komt met alternatief zorgplan

Dat Lochem een verkeerd besluit heeft genomen, is inmiddels de overtuiging van de drie oppositiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks. Zij kwamen afgelopen week met een alternatief zorgplan. 'Het is onwenselijk dat de hulp bij de rechter moet worden afgedwongen. Ik geloof dat niemand hier blij mee is. Ik hoop dat iedereen langzaam overtuigd is dat de juridische weg niet de manier is om met mensen om te gaan. Wij willen dat iedereen die geïndiceerd wordt standaard één uur hulp krijgt. Dit eerste uur is voor preventie, zodat je problemen in een vroeg stadium kunt signaleren. Extra uren kun je vervolgens op indicatie krijgen. Het uitgangspunt moet zijn: wat heeft u nodig om zelfstandig thuis te kunnen wonen en om te participeren? Wij willen in overleg met inwoners bepalen hoeveel uur zorg hiervoor nodig is', aldus PvdA-fractievoorzitter Marian Beuke.

Ze beseft dat ook dat discussiepunten op zal leveren. Want er moet ook bezuinigd worden. 'Het moet inderdaad met minder geld. Maar Lochem heeft nu 100 procent gekort, terwijl maar 40 procent nodig is. Wij willen die 60 procent inzetten voor de zorg. Het belangrijkste is dat we hierover in gesprek gaan met de inwoners die zorg nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we daar uit komen. Het kan in ieder geval niet de bedoeling zijn dat je naar de rechter moet om je zorg te krijgen', besluit Beuke.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu