Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Vice media zet complete digitale netwerk op zwart

Datum: woensdag 21 oktober 2015

Bron: Actueel Nieuws

Buitenland , 21 oktober 2015 -

Het is vandaag 56 dagen geleden dat journalist Mohammed Rasool werd opgepakt in Turkije. Hij werd beschuldigd van samenwerking met een terroristische organisatie tijdens het maken van een reportage voor VICE News. Deze beschuldigingen zijn ongegrond.

VICE zet vandaag wereldwijd alle digitale en sociale kanalen twee uur lang op zwart, en roept de Turkse regering op om Rasool onmiddellijk vrij te laten en een einde te maken aan deze grove schending van de persvrijheid.

Vandaag worden tussen 16.00 en 18.00 uur wereldwijd de homepagina’s van alle 100 VICE-kanalen op zwart gezet, om aandacht te vragen voor het feit dat journalist Mohammed Rasool nog altijd onterecht in gevangenschap verkeert. Rasool is twee maanden geleden opgepakt door de Turkse autoriteiten terwijl hij bezig was met een reportage voor VICE News.

Iedereen die vanmiddag de homepagina’s van VICE bezoekt, ziet een zwarte pagina met daarop de vraag om actie te ondernemen voor de vrijlating van Rasool door de Change.org-petitie te ondertekenen. Deze petitie is gemaakt in samenwerking met het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) en is gericht aan de Turkse president Erdogan.

Shane Smith, oprichter en CEO van VICE:

‘Het bestaan van een democratie is gebaseerd op een vrije en bloeiende vierde macht. Help ons aandacht te vragen voor de vrijlating van Rasool, door de hashtag #FreeRasool te gebruiken op social media, en druk uit te oefenen op de Turkse overheid om hem onmiddellijk vrij te laten.’’

Joel Simon, uitvoerend directeur van het Comité ter Bescherming van Journalisten:

De gevangenschap van Mohammed Ismael Rasool is zeer onrechtvaardig, en een goed voorbeeld van het willekeurige en grillige karakter van het Turkse strafrecht. Het is ook een extra herinnering aan de essentiële rol van ondersteunend mediapersoneel, tolken, chauffeurs en fixers, die hun leven riskeren om ons het nieuws te brengen. Daarom moeten we allemaal samenkomen om de Turkse overheid over te halen het juiste te doen: alle aanklachten tegen Rasool te laten vallen en hem onmiddellijk vrij te laten.

Mohammed Rasool en zijn VICE News-collega’s Phil Pendlebury en Jake Hanrahan werden gearresteerd toen ze verslag deden in het zuidoosten van Turkije, en gevangengenomen door de Turkse politie op basis van valse beschuldigingen van samenwerking met een terroristische organisatie. Pendlebury en Hanrahan werden na elf dagen vrijgelaten, maar Rasool zit nog steeds vast in een zwaarbewaakte anti-terreurgevangenis.

De gevangenname van Rasool is onderdeel van een breder en verontrustend patroon van beperkingen van de persvrijheid in Turkije. Die beperkingen zijn er om lokale en internationale journalisten die in de regio werken het zwijgen op te leggen in de aanloop naar de landelijke verkiezingen die volgende maand worden gehouden.

Alex Miller, global head of content van VICE:

‘’Wanneer een van onze eigen journalisten wordt vastgehouden op basis van belachelijke aantijgingen, kunnen we niet achteroverleunen en niets doen. Onze lezers geven veel om vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en bescherming van journalisten over de hele wereld. We zijn ervan overtuigd dat ze deze actie steunen. Vandaag gebruiken we alle kanalen van VICE om onze lezers te vragen ons te helpen om onze collega en vriend - een jonge getalenteerde journalist die gewoon zijn werk deed - vrij te krijgen. Steun ons en help ons om Rasool vrij te krijgen.

Al decennialang vertrouwen redacties over de hele wereld op lokale journalisten als Rasool, die internationale journalisten helpen om verslag te kunnen doen vanuit onbekende en gevaarlijke gebieden. Zonder hun steun en lokale kennis zou het internationale proces van nieuwsvergaring niet werken, en zouden een aantal van de belangrijkste verhalen niet verteld kunnen worden.

Overal ter wereld, van Turkije en Iran tot Rusland en Egypte, wordt lokale journalisten als Mohammed Rasool het zwijgen opgelegd en worden ze ten onrechte vervolgd door regeringen die niet willen dat er onpartijdig verslag wordt gedaan van hun activiteiten. Vandaag vraagt VICE Media aandacht voor deze aanhoudende bedreiging van de persvrijheid, en doen we een beroep op de internationale gemeenschap om in actie te komen en Mohammed Rasool vrij te krijgen.

OVER MOHAMMED RASOOL

Rasool is een 25-jarige student internationale betrekkingen aan de Fatih Universiteit in Istanbul. Hij stond op het punt om zijn masterdiploma te halen toen hij gevangen werd genomen. Rasool is Koerdisch en is geboren in Suleimaniya, een stad in Iraaks-Koerdistan. Hij is een ervaren freelance journalist die gewerkt heeft voor verschillende internationale nieuwsorganisaties, waaronder ook de Associated Press en Al Jazeera. Hij spreekt vijf talen vloeiend en weet veel over de politiek en cultuur van de regio.

ACHTERGROND

Op 27 augustus 2015 zijn freelance producer en journalist Mohammed Rasool en zijn VICE-collega’s Phil Pendlebury en Jake Hanrahan gearresteerd en gevangengenomen door de Turkse politie op beschuldiging van samenwerking met een terroristische organisatie. Jake en Phil werden na elf dagen vrijgelaten door de Turkse overheid. Rasool zit nog steeds vast in een zwaarbeveiligde anti-terreurgevangenis. Voor hun arrestatie waren Jake, Phil en Rasool bezig met een reportage over de aanvaringen tussen de jeugdbeweging van de PPK en de Turkse autoriteiten in Cizre en Diyarbakir voor VICE News.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu