Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Beruchte relschoppers vaker toegang tot stadions ontzegd

Datum: donderdag 24 september 2015

Bron: Actueel Nieuws

Den Haag , 24 september 2015 -

Den Haag - Het afgelopen voetbalseizoen werden 962 stadionverboden opgelegd. Daarvan kregen ruim 400 supporters te horen dat ze zelfs twee seizoenen lang niet welkom zijn bij een wedstrijd in het betaalde voetbal. Dat blijkt uit het jaaroverzicht seizoen 2014-2015 van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) van de Nationale Politie. De stijging van het aantal stadionverboden past in de persoonsgerichte aanpak van de politie, het Openbaar Ministerie, de KNVB en betaald voetbalorganisaties op weg naar een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal.

Inzet politie

In het voetbalseizoen 2014-2015 werden 825 wedstrijden geregistreerd. Voor de begeleiding van deze wedstrijden heeft de politie uiteindelijk 301.840 manuren ingezet. Ondanks de toename van het aantal wedstrijden (819 t.o.v. 825) is er bij de inzet een minimale stijging te zien van het aantal uur per wedstrijd. Van de totale politie-inzet ging 49% naar de Eredivisie. De politie-inzet bij de Eredivisie is ten opzichte van vorig jaar met 4% gedaald. Bij de Eerste Divisie zien we een stijging van 16% die te verklaren is door de registratie van opsporingsonderzoeken die in vorige jaaroverzichten niet zijn meegenomen. Ook de vier clubs uit Limburg die samen in de Eerste Divisie uitkwamen, zorgden voor een verhoogde inzet.

De hoogte van de politie-inzet bij het Nederlands betaald voetbal is afhankelijk van het risiconiveau van de wedstrijd. De verschillende clubs zijn daarbij niet te vergelijken omdat niet alle stadions gelijk zijn, de bezoekersaantallen en de lokale verkeerssituatie sterk verschillen en de stand op de ranglijst ook bepalend is voor de sfeer. Uiteindelijk besluit de lokale gezagsdriehoek over de te nemen maatregelen.

Persoonsgerichte aanpak

Met de ambitie om te komen tot een meer toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal is de persoonsgerichte aanpak een speerpunt. Nu treffen de maatregelen nog alle voetballiefhebbers, terwijl slechts een fractie van de bezoekers het voetbal gebruikt om zich te misdragen. Door relschoppers gericht te straffen en uit het stadion te weren, wordt het stadion weer een plek waar het hele gezin op eigen gelegenheid naartoe kan. De samenwerking tussen politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J), de gemeenten, betaald voetbalorganisaties (BVO’s), KNVB en Openbaar Ministerie (OM) is hierbij cruciaal.

Zo heeft de politie Oost-Nederland vorig seizoen een aantal stappen gezet om, in samenwerking met partners, te komen tot het inzichtelijk maken van de notoire en meest overlastgevende geweldplegers en openbare orde verstoorders bij de BVO’s in de eenheid. Van de doelgroepen zijn dossiers opgebouwd. Met meerdere methodieken, die momenteel toegepast worden bij een paar clubs in Oost-Nederland, worden de overlastgevers aangepakt. Dit heeft geresulteerd in een tiental stadion- en gebiedsverboden. De aanpak heeft tevens inzicht gegeven in de criminele netwerken van een aantal mensen uit de doelgroep.

Andere positieve ontwikkelingen zien we in het opleggen van stadionverboden. Vorig jaar legde de KNVB 890 verboden op. Een stijging van 50% ten opzichte van het vorig seizoen. Dit aantal valt zo hoog uit door een aantal grote incidenten waarbij optimaal is samen gewerkt tussen gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en BVO. Daarbij is veelvuldig gebruik gemaakt opsporing. Het aantal stadionverboden met een termijn van twee jaar of langer steeg overigens tot 417. De rechter legde nog eens 72 strafrechtelijke stadionverboden op.

Afdoening

Naast de stadionverboden, zijn door het Openbaar Ministerie en de rechter ook meer straffen uitgedeeld. In totaal werden 808 verdachten geregistreerd als verdachte van het plegen van een voetbal gerelateerd feit. Dit zijn er meer dan in het vorige seizoen en sluit aan bij de persoonsgerichte aanpak waarbij notoire relschoppers aangepakt moeten worden. Bijna de helft van de verdachten is verdacht van het strafbare feit openlijke geweldpleging (49%). Dit wordt gevolgd voor feiten uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met 15%. Daarnaast is ook een deel verdacht van belediging van een ambtenaar of het openbaar gezag (9%). De rechter nam 213 eindbeslissingen. Hiervan zijn 175 verdachten veroordeeld voor voetbalgerelateerde strafbare feiten.

Link

Het jaarverslag geeft met een aantal kengetallen een objectief inzicht in wat de organisaties gezamenlijk doen in relatie tot voetbalveiligheid. Niet alle inspanningen van de politie en haar partners zijn echter uit te drukken in een cijfermatig overzicht; in de dagelijkse praktijk zijn vele dreigingen, spanningen en conflicten de kop in gedrukt, dankzij proactief politiewerk. Alle conclusies en aanbevelingen zijn te vinden in het totale jaarverslag:

http://www.civ-voetbal.com/jaarverslagen

Vragen? Neem dan contact op met woordvoering politie Eenheid Rotterdam via 088-9640070.

Bron: Politie.nl


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
7 maanden geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
1 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
2 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
3 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
3 jaar geleden via Ikvergelijk.nu