Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

VUMC en omstreken ligt blank door gesprongen waterleiding

Datum: dinsdag 8 september 2015

Bron: Actueel Nieuws

Amsterdam , 8 september 2015 -

Door een gesprongen waterleiding aan de van Van der Boechorststraat in Zuid, zijn daar vanmorgen verschillende straten helemaal ondergelopen. Omdat het VUMC de voorziening voor schoon drinkwater in de komende dagen niet kan garanderen, is besloten om ongeveer 500 patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen.

Update 14.15 uur:
Verschillende ambulances zijn bij het VUMC vertrokken. De eerste patiënten zijn aangekomen bij het AMC.

Update 14.05 uur:
Het mortuarium van het VUMC, dat in de kelder van het gebouw ligt is ondergelopen. De lichamen die in afgesloten koelcellen lagen zijn door diverse lijkwagens weggehaald. Een speciaal team van het VUMC probeert nabestaanden te informeren.

Update 13.55 uur:
Door de sluiting van het VUMC is het AMC het enige traumaziekenhuis in de hele regio. Normaal worden patiënten bij grote calamiteiten over de ziekenhuizen in Zuid en Zuidoost verdeeld, nu is dat dus niet mogelijk.

Update 13.35 uur:
Locoburgemeester Eric van der Burg heeft inmiddels ook gereageerd op de evacuatie van het ziekenhuis: 'Deze situatie heeft een grote impact op de patiënten bij het VU MC en hun familie en andere naasten, maar ook op het verplegend personeel van het ziekenhuis. We hebben er vertrouwen in dat het VU MC dit op een goede manier zal oplossen. De gemeente en de hulpdiensten zullen daar uiteraard op alle mogelijke manieren aan bijdragen.'

Update 13:15 uur:
Bekijk hier een compilatie met beelden van de situatie bij het VUMC eerder vandaag, inclusief fragmenten uit de persconferentie met bestuursvoorzitter Wouter Bos.

Update 12.45 uur:

Het AMC laat via Twitter weten hun collega's bij het VUMC een hart onder de riem te willen steken: 'Wij staan voor jullie klaar'.

Update 12.30 uur:
Naar schatting moeten er 500 mensen verplaatst worden. Er is prioriteit geven aan het vervoeren van de patiënten die op de intensive care lagen. Het vervoer van twaalf pasgeboren baby's die op de kinder intensive care liggen, heeft ook voorrang. Enkele van hen worden overgebracht naar het AMC. Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de familie en vrienden van patiënten, zij kunnen bellen met 0800-0200998. Het ziekenhuis heeft de hoop uitgesproken dat alle patiënten voor 24.00 uur vannacht verplaatst zijn.

Update 12.25 uur:
De persconferentie van het VUMC met directeur Wouter Bos is nu lieve te zien op AT5. Hij vertelt dat er geen zekerheid is dat het ziekenhuis normaal kan draaien. Het grootste risico is de watervoorziening in het ziekenhuis. Vers en schoon water kan niet gegarandeerd worden in de komende dagen. Het beddenhuis wordt gesloten, alle patiënten worden geëvacueerd.

Update 12.10 uur:

Het volledige VUMC gaat ontruimd worden, dat zegt een betrouwbare bron binnen het ziekenhuis tegen AT5.

Update 12.05 uur:
Pech voor alle studenten: het VUMC meldt zojuist dat alle colleges en werkgroepen gewoon doorgaan.

Update 11.50 uur:
Het VUMC lijkt zich voor te bereiden op een grootscheepse evacuatie. Bronnen binnen het ziekenhuis bevestigen aan AT5 dat acute afdelingen, zoals de hartbewaking, al met de evacuatie bezig zijn. Op de Amstelveenseweg staan lange rijen ambulances klaar voor het mogelijke vervoer van patiënten.

Update 11.35 uur:

Om 12.00 uur wordt er een persconferentie gehouden bij het VUMC, waar meer informatie over de situatie gegeven gaat worden. Inmiddels staat een klein leger aan motoragenten buiten klaar voor het mogelijk vervoeren van patiënten. Een woordvoerder van het VUMC laat aan AT5 weten dat er vooralsnog geen sprake is van een ontruiming.

Update 11.30 uur:
Waternet meldt dat de herstelwerkzaamheden aan de waterleiding waarschijnlijk nog twee tot drie dagen gaan duren.

Update 11.15 uur:
Het ziekenhuis meldt dat al het overbodige personeel naar huis mag. Medewerkers die vandaag moeten werken maar niet strikt noodzakelijk, kunnen thuisblijven. Alle afdelingshoofden komen nu bij elkaar om te bespreken hoe het vandaag verder gaat in het ziekenhuis.

Update 11.00 uur:
Op de onderste verdieping van het VUMC kwam vanochtend een vloedgolf naar binnen, dat is te zien op de onderstaande video.

Update 10.50 uur:

Het VUMC geeft aan dat alle geplande operaties voor vandaag zijn afgeblazen. Ook de spoedeisende hulp van het ziekenhuis is nog steeds dicht. De patiëntenzorg van het ziekenhuis is onder controle door de extra inzet van doktoren en verpleegkundigen. Het VUMC roept mensen op om vandaag niet naar het ziekenhuis te komen.

Update 10.40 uur:
Volgens het VUMC is er slechts één patiënt overgebracht naar een ander ziekenhuis, vanwege een spoedoperatie. Het ziekenhuis zegt wel dat er 20 patiënten intern verplaatst zijn. De onderste verdieping is ondergelopen en daardoor is de stroom deels uitgevallen. In gedeelten van het ziekenhuis zou het flink donker zijn.

Update 10.25 uur:
Inmiddels wordt uit beelden steeds duidelijker hoe groot de kracht van de overstroming was vanochtend. Op een video is te zien hoe een auto verzwolgen wordt in een enorme waterstroom.

Update 10.15 uur:

Het personeel van het VUMC krijgt op dit moment een briefing over hoe ze de komende uren te werk moeten gaan.

Update 10.05 uur:
Een woordvoerder van de brandweer vertelt aan AT5 dat er 30 patiënten van de intensive care met spoed zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Een hele rij ambulances heeft zich buiten bij het ziekenhuis opgesteld, maar dat schijnt uit voorzorg te zijn.

Update 10.00 uur:
Een woordvoerder van het VUMC meldt dat er tot nu toe geen patiënten geëvacueerd zijn, maar dat mensen wel binnen de deuren van het ziekenhuis verplaatst worden.

Update 9.45 uur:
Een verslaggever ter plaatse zegt dat er heel veel kelders in de buurt zijn ondergelopen. Het gebied dat is ondergelopen wordt afgezet.

Update 9.30 uur:
Waternet meldt dat het water op dit moment wordt weggepompt met behulp van zuigers en pompen. De waterleiding was eerder al afgesloten. Inmiddels heeft het VUMC weer water.

Update 9.20 uur:
Het VUMC meldt dat alle acute afdelingen gesloten zijn. Patiënten die in het ziekenhuis liggen worden indien nodig geëvacueerd.

Update 9.00 uur:
AT5 gaat zo snel mogelijk live vanuit het overstromingsgebied in Zuid.

Update 8.55 uur:
Het GVB laat inmiddels weten dat de tramlijnen 16 en 24 zijn ingekort tot aan het Haarlemmermeercircuit.

UPDATE 8.40 uur:
Ook op social media verschijnen inmiddels de eerste beelden van de overstromingen. In een filmpje is te zien hoe een auto compleet door de stroom wordt weggesleurd.

Update 8.30 uur:
Door de gesprongen waterleiding is het inmiddels ook chaos op de ring. De afslag S108 richting de VU is in ieder geval helemaal afgesloten.

Update 8.15 uur:
Inmiddels zou de brandweer ter plaatse zijn. Meerdere auto's die langs de straten geparkeerd staan zouden zijn onder gelopen. Inmiddels meldt een getuige dat ook delen van het VUMC zijn ondergelopen. Het zou met name gaan om de verdieping -1, die onder de begane grond ligt.

Update 8.10 uur:
Meldingen van wateroverlast komen binnen op de Amstelveenseweg, maar ook op de De Boelelaan, vlakbij het VU ziekenhuis. 'Het lijkt wel alsof de hele boel overstroomt, ik heb echt nog nooit eerder zoiets gezien', meldt een getuige aan AT5.

Bron: AT5Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
1 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
2 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
3 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
4 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
4 jaar geleden via Ikvergelijk.nu