Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Grote internationale grenscontrole tussen Duitsland en Nederland

Datum: woensdag 20 mei 2015

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 20 mei 2015 -

Noord- en Oost-Nederland - Dinsdag 19 mei hield de politie samen met andere opsporingsinstanties in het Nederlandse en Duitse grensgebied van Groningen tot Aken een grootschalige internationale veiligheidscontrole (Korridohrfahndung). De controle richtte zich naast de verkeersveiligheid nadrukkelijk op het tegengaan van grensoverschrijdende criminaliteit. Zowel op de weg en het water, in treinen en op luchthavens werden ruim 4500 voer- en vaartuigen en meer dan 6650 personen gecontroleerd. Naast 1475 afgenomen blaastesten werden tien verdachten aangehouden en diverse goederen en drugs inbeslaggenomen.

Van 16.00 uur tot rondom middernacht werd met statische en opvallende controles bij een aantal grote grensovergangen én op enige afstand van de Nederlands-Duitse grens gericht geselecteerd en gecontroleerd. Ook werden ANPR-voertuigen ingezet, uitgerust met de nodige informatie. Gedurende de dag werd er intensief samengewerkt met collega’s van de Duitse politie. De onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling aan beide zijden van de grens resulteerden in een ‘bredere blik’ en een grotere pakkans van bijvoorbeeld verdachte bestuurders.

Auto’s en ander voer- en vaartuigen werden gecontroleerd en grondig doorzocht op buit, inbrekersgereedschap, drugs, lading en het bezit van de vereiste (vervoers- en identiteits)documenten. Bestuurders, inzittenden en reizigers werden gevraagd naar reisroute en reisdoel. Nieuwe informatie werd verzameld die in de toekomst een waardevol bron kan zijn voor de uitvoering van onderzoeken en controles.

Drugs, geld en diefstal

Diverse situaties werden afgelopen middag en avond afgehandeld, waarvan een aantal aanleiding gaven voor een onderzoek.

Geld in het reservewiel

In Nederland werd er aan het einde van de middag op de N280, in de buurt van Roermond, naar aanleiding van een ANPR-hit een Belgische taxi met daarin een bestuurder van rond de 50 jaar staande gehouden. Na controle van het voertuig werd er in de wielkas van het reservewiel € 27.980,- aangetroffen. Volgens de bestuurder was het geld legaal. Het geld is voorlopig veilig gesteld.

Mogelijk illegaal zuur geloosd

Op de Eems-Dollard werd een tanker gecontroleerd. Volgens de papieren moest er circa 15 m3 zuur aanwezig zijn voor de zuivering van tanks. Uit onderzoek bleek dat er nog slechts 8 m3 zuur aanwezig was. Het vermoeden bestaat dat de ontbrekende m3 illegaal zijn geloosd. Een onderzoek volgt.

Heroïne, cocaïne en opiaten

Over de grens in Duitsland werden ook de nodige zaken ingenomen. Bij Gronau/Ochtrup werd een 30-jarige autobestuurster gecontroleerd. Een drugstest van haar handpalmen bleek positief voor cocaïne en opiaten. Ze stond vrijwillig 10 gram heroïne af, die ze had verstopt in haar kleding. Bij het doorzoeken van het voertuig werd nog 2 gram cocaïne gevonden. Voor de wegenverkeerswet werd een speekseltest afgenomen met ook een positief resultaat. Van de vrouw werd een bloedproef afgenomen en ze kreeg een rijverbod.

Drugs in een fles

Twee Nederlandse mannen van 25 en 38 jaar werden gecontroleerd in de ICE 125 (hogesnelheidstrein Nederland-Duitsland). Circa 300-400 gram, vermoedelijk cocaïne, werd gevonden onder de zitting, verpakt in een fles douchegel bevestigd met klittenband. De mannen werden aangehouden en de drugs inbeslaggenomen voor nader onderzoek.

Gestolen vrachtwagencombinatie

In Börde bij Magdeburg werd een trekker met oplegger veilig gesteld. De vrachtwagencombinatie bleek elders in Duitsland (Dissen) te zijn gestolen. De chauffeur kon ontvluchten. De totale schade bedraagt € 160.000,-.

Ondeugdelijke vrachtwagens

Bij de grensovergang Bad Bentheim werd een Hongaarse vrachtwagencombinatie met een gescheurde koppeling, een gescheurde remschijf en een kapot wiel stilgezet. Verder werd een Roemeense vrachtwagencombinatie gestopt met vier compleet versleten banden. Zelfs de karkassen waren al zichtbaar. Beide voertuigen moesten de reis stoppen. Drie andere vrachtwagencombinaties met afval, zonder de benodigde vergunning, weden weer teruggestuurd naar Nederland.

Illegaal en drugs

De Bundespolizei controleerde op de Europabrug in Anholt een personenauto met drie inzittenden. Zowel de chauffeur als een inzittende bleken illegaal Duitsland in te zijn gekomen. De andere Italiaanse inzittende (eigenaar van de auto) werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Een onderzoek volgt. Bij het doorzoeken van de auto werd achter de voorstoel nog een rugzak met 860 gram marihuana gevonden en inbeslaggenomen.

En verder…

Aan drugs werden er tijdens de controle nog 9 hashkoeken, 470 gram marihuana, 125 gram hash, 42 gram heroïne, 23 henneptoppen, 10 joints en 26 gram paddo’s aangetroffen en inbeslaggenomen. Een stiletto en een busje CSgas werden ook ingenomen. Tot slot werden onder meer 17 bestuurders bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs en werd er bijna € 20.000,- aan boetes, voor onder andere verkeersovertredingen, geïnd.

Samenwerkende opsporingsdiensten

Aan deze gezamenlijke en internationale controle werkten in totaal ongeveer 800 Nederlandse en Duitse medewerkers mee van de Koninklijke Marechaussee, douane en politie (Eenheid Noord-Nederland, Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid). Over de grens was de Duitse Douane actief en werden meerdere teams van de Duitse politie ingezet, waaronder de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Sachsen. Ook de Poolse politie voerde controles uit.

Mobiel banditisme

Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met het doel een veelvoud vermogensdelicten te plegen. De bendes houden zich vooral bezig met woninginbraken, winkeldiefstal, straatroven en zakkenrollerij (high impact crime). De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst. De politie zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa. Door heel het land worden het hele jaar op diverse plaatsen acties uitgevoerd en controles gehouden om mobiel banditisme tegen te gaan.

Bron: Politie.nl

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu