Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Bezetters wachten op de verwachte ontruiming van het Bungehuis

Datum: vrijdag 20 februari 2015

Bron: Actueel Nieuws

Amsterdam , 20 februari 2015 -

Bezetters, sympathisanten en journalisten wachten al de hele ochtend op de verwachte ontruiming van het Bungehuis.

Gisteren besloot de rechter dat de studenten die het UvA-gebouw sinds vorige week vrijdag bezetten, er nu uit moeten. Doen ze dat niet, dan moeten ze duizend euro per dag betalen. Wat de UvA betreft wordt het Bungehuis in de Spuistraat vanochtend al ontruimd en dan meteen schoongemaakt, maar vooralsnog is het wachten op agenten die de klus moeten klaren.

Sympathisanten hebben geld ingezameld zodat de bezetters van het Bungehuis eventuele dwangsommen kunnen betalen.

De studenten moeten vandaag het pand in de Spuistraat verlaten, anders moeten ze een dwangsom van duizend euro per dag betalen. De eerste duizend euro werd ingezameld onder leiding van New Yorker en docent Dan Hassler-Forest.

Ook heeft de ondernemingsraad van de UvA de ladder die de studenten gebruiken als entree 'symbolisch gekocht' voor duizend euro.

Na de uitspraak van de rechter kwamen honderden studenten bij elkaar in het bezette Bungehuis. Voor een persconferentie maar vooral ook om elkaar moed in te praten voor een dreigende ontruiming door de politie.

Vanmiddag deed de rechter uitspraak in een kort geding dat de UvA had aangespannen tegen de bezetters. De rechter stelde de universiteit in het gelijk en legde de studenten een dwangsom van 1000 euro per dag op, tot een bedrag dat op kan lopen tot 25.000 euro. Kort na de uitspraak hielden de studenten dus zelf een persconferentie. Duidelijk werd dat de bezetters niet van plan zijn om vrijwillig te vertrekken. En dus moet de politie gaan ontruimen 'Dan heeft de UvA wat ze wil hebben: staatsgeweld gebruikt op studenten en haar medewerkers', zo zegt een van de studenten in het Bungehuis.

Lees ook: Bezetters moeten Bungehuis verlaten

Vanavond bleek ook maar weer eens dat het niet alleen studenten zijn die de bezetting van het gebouw steunen. Want ook honderd docenten zouden achter de actie staan en een paar van hen was aanwezig. 'Kijk ik wil niks illegaals doen en ik heb altijd respect voor de wet gehad. Maar als student heb ik zelf ook mijn universiteit bezet in Italië', zo zegt een Italiaanse docent van de UvA.

De hele avond bleef een ontruiming door de politie in de lucht hangen. Mede ook omdat Louise Gunning, de voorzitter van het collega van bestuur van de UvA, eerder op de avond had aangegeven maandagochtend te willen beginnen met het schoonmaken van het Bungehuis, zodat werknemers en studenten aanstaande maandag weer aan de slag kunnen. De ontruiming kwam vanavond uiteindelijk niet.

Lees ook: UvA wil morgenochtend beginnen met schoonmaak Bungehuis

Bij de studenten zit de sfeer er in ieder geval nog goed in, dat een volgende keer het Maagdenhuis ingenomen wordt is zeker niet uitgesloten.

De voorzitter van het college van bestuur van de UvA, Louise Gunning, reageerde vanavond verheugd op de uitspraak van de rechter. De universiteit spande een kort geding aan tegen de bezetters van het Bungehuis en won: de studenten moeten weg.

'Wij zijn blij dat de rechter het met ons eens is dat medewerkers en studenten weer aan het werk moeten kunnen gaan in het Bungehuis. Ik hoop ook dat dat snel weer kan en dat we maandag weer gewoon kunnen functioneren', zo zegt Gunning tegen AT5.

Volgens Gunning gaat de UvA er alles aan doen dat de medewerkers en studenten zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen. 'Voor ons is het belangrijk dat we het pand weer schoon kunnen maken. Dat we alle dingen die niet meer op orde zijn, op orde kunnen maken, zodat er op maandag weer gewoon gewerkt kan worden.' Op de vraag wanneer de universiteit dan wil beginnen met de grote schoonmaak, zegt Gunning: 'Ja morgenochtend zou je daarmee moeten beginnen'.

Het overigens nog niet duidelijk wanneer de politie begint aan de ontruiming, dat zou vandaag nog kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook morgenochtend.

De bezetters van het Bungehuis hebben vanavond rond 19.00 uur een persconferentie gegeven. Daarin werd verklaard dat de studenten niet van plan zijn het Bungehuis te verlaten.

De studenten organiseerden de persconferentie als reactie op de uitspraak van de rechter in een kort geding, dat de UvA tegen de bezetters van het Bungehuis aanspande. De rechter oordeelde eerder vandaag dat de studenten het Bungehuis moeten verlaten en heeft een dwangsom opgelegd van 1000 euro voor iedere dag dat de bezetters blijven.

Tijdens die persconferentie werd aangegeven dat alle bezetters voor zich moeten uitmaken of ze in het Bungehuis willen blijven. Er is in ieder geval een groep aanwezig die de studenten die blijven gaat voorbereiden op een mogelijke ontruiming door de politie.

De bezetters houden met alles rekening, ook met het feit dat de ontruiming misschien al vanavond gaat gebeuren. De politie wil echter niet bevestigen, nog ontkennen of en wanneer er ontruimd gaat worden.

De bezetters van het Bungehuis aan de Spuistraat moeten het gebouw op korte termijn verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag met een maximum van 25.000 euro.

Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag na een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. Volgens de rechter is de bezetting 'niet proportioneel' en moet de UvA kunnen 'beschikken over haar eigendom'. Ook mag er van de rechter 'op hele korte termijn ontruimd worden'.

Bron: AT5
F
ilmbron: MsBronwater


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu