Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: maandag 20 oktober 2014
Bron: Actueel Nieuws
Huishoudelijke hulp via de gemeente zal voor steeds minder mensen beschikbaar zijn. In ieder geval 10 Gelderse gemeenten hebben al besloten om te stoppen met het vergoeden van de schoonmaak in huis. In Apeldoorn, Wageningen, Lochem, Montferland, Overbetuwe, Barneveld, Duiven en Westervoort moeten mensen de schoonmaakhulp vanaf 1 januari zelf gaan regelen of betalen. In Nijkerk en Berkelland wordt dit binnenkort in de raad ook zo besloten.
In alle gemeenten geldt nog wel een overgangsregeling. Voor mensen die nog een indicatie hebben stopt de hulp in Lochem uiterlijk 1 april, in Apeldoorn kan de indicatie nog tot 2016 doorlopen. In de andere gemeenten zal er een overgang van ongeveer een half jaar gelden. Alleen in schrijnende gevallen zal de hulp nog betaald worden door de gemeenten. In Apeldoorn kunnen lagere inkomens een tegemoetkoming krijgen.
Verandering
Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg bij u thuis. De gemeenten krijgen echter minder geld dan het rijk nu besteedt aan zorg. Zo is er voor de huishoudelijke hulp 1, voor de schoonmaak van het huis, zo'n 40 procent minder budget beschikbaar. Dat betekent dat gemeenten maatregelen moeten nemen. In alle gevallen zullen mensen in de omgeving van cliënten gezocht worden die het huishoudelijke werk kunnen gaan doen, zoals familie, vrienden en buren. Lukt dit niet, dan zul je zelf de huishoudelijke hulp moeten gaan betalen.
'Zachte landing'
Niet alle gemeenten stoppen meteen met de hulp. Een groot deel van de Gelderse gemeenten kiest voor een zogenoemde 'zachte landing'. Dat betekent dat ze een ruimere periode, bijvoorbeeld een jaar, nemen om de hulp af te bouwen. De gemeenten van de Regio Noord-Veluwe waaronder Harderwijk, Ermelo, Putten, Oldebroek, Nunspeet en Elburg doen dat. Maar ook de gemeente Zevenaar en de grote steden Arnhem, Nijmegen en Doetinchem gaan voor een ‘zachte landing’, zoals ze zelf zeggen. Mensen van wie de indicatie doorloopt na 1 januari 2015 krijgen nog hulp. Om dat te kunnen betalen wordt veelal de reservepot aangesproken.
Of alle gemeenten uiteindelijk gaan stoppen met huishoudelijke hulp zal in 2016 duidelijker worden. De verwachting is dat dan de huishoudelijke hulp 1 en de huishoudelijke hulp 2 (met meer zorg en begeleiding) steeds meer samengevoegd worden en dat per persoon gekeken zal worden wat deze nog zelf kan en welke hulp nog nodig is. Daarbij zal altijd eerst gekeken worden wie in de omgeving mee kan helpen.
Rivierenland: meedoen in maatschappij
In de regio Rivierenland: Buren, Geldermalsen, Culemborg, Tiel, West Maas en Waal, Lingewaal, Maasdriel, Nederbetuwe, Neerrijnen en Zaltbommel krijgen mensen voorlopig nog wel poetshulp. De 10 gemeenten hopen hiermee te bereiken dat door de ondersteuning in het huishouden de mensen actief gaan deelnemen aan de maatschappij. Het gaat er hen niet om op hoeveel uren zorg ze recht hebben, maar om het effect dat ermee bereikt wordt.
Als het huis schoon is dan kunnen ze die energie gebruiken om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals zwemmen of een kopje koffie drinken bij de buren. Gemeenten hopen zo eenzaamheid aan te pakken en ‘meedoen’ te bevorderen. Om de hulp te bekostigen schroeven de gemeenten in Rivierenland het aantal uren van zowel huishoudelijke hulp 1 als 2 terug om de bezuinigingen op te vangen.
In de meeste Gelderse gemeenten zijn wijk- of dorpsteams opgericht. Deze teams kijken wat nodig is in een huishouden. Deze werkwijze moet voorkomen dat er meerdere hulpverleners in een gezin langs elkaar heen werken. Gemeenten hopen zo geld te kunnen gaan besparen.
Extra geldpotje
Deze maatregelen gaan ten koste van banen in de thuiszorg. Om deze overgang voor medewerkers te verzachten heeft het rijk onlangs gemeenten de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van de huishoudelijke hulp toelage. Het kabinet stelt de komende twee jaar 190 miljoen euro uit dit potje beschikbaar om hiermee 14.000 hulpen aan het werk te kunnen houden. Gemeenten konden tot vorige week een plan indienen om gebruik te maken van dit geld. Apeldoorn gaat het geld in ieder geval besteden om de lagere inkomens tegemoet te komen in de kosten voor huishoudelijke hulp.
Bron: Omroep Gelderland