Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Misbruik beeldmateriaal zorgt voor hoge schadeclaims

Datum: maandag 22 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 22 september 2014 -

Ze worden de 'pixeljagers' genoemd. Zelfbenoemde auteursrechtenexperts en bedrijven die het internet doorzoeken naar onrechtmatig gepubliceerd beeldmateriaal. Als belangenbehartiger van de desbetreffende fotograaf versturen de auteursrechtenexperts vervolgens een enorme schadeclaim naar de blogger of website beheerder. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink kreeg een schadeclaim van 14.515 euro van 'auteursrechtenexpert' Vincent Peter Schuld. Crimescene.PRO publiceerde op 7 augustus een artikel over de belachelijke schadeclaim die de misdaadjournalist heeft gekregen. Crimescene.PRO kreeg binnen 24 uur een schadeclaim van 5529.70 euro wegens het schenden van auteursrechten. Uiteraard kwam de schadeclaim van Vincent Peter Schuld. Crimescene.PRO werd per omgaande gesommeerd bovenstaand bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL27 ABNA 0222221739 ten name van Peter Vincent Schuld.

Journalist Jordi Kloos deed onderzoek naar deze auteursrechtenexperts voor de Nieuwe Revu. Misdaadsite Camilleri publiceerde op 20 september het artikel 'Nieuwe Revu: De ‘pixeljacht’ is weer geopend' over de belangenbehartigers van fotografen. Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, heeft zelfs zijn blog tijdelijk van het internet gehaald vanwege de aanhoudende vorderingen die hij kreeg van de auteursrechtenexperts. Vincent Peter Schuld is één van de schuldeisers die een schadeclaim heeft verstuurd aan Kluun. 'Die pixeljagers hebben er een soort businessmodel van gemaakt door als een soort goudzoekers blogs door te spitten totdat ze iets illegaals tegenkomen. Dit heeft niks meer met principe te maken. Het is gewoon ordinair geld verdienen', aldus de bestsellerschrijver Kluun. Maroc.nl en FOK! ontvingen ook schadeclaims van Schuld.

Maar ook de bekende advocaat Esther Vroegh kreeg onlangs een vordering van Schuld. De advocaat had met toestemming van het weekblad Panorma een PDF-bestand met een artikel over haar op de website van het advocatenkantoor geplaatst. Het beeldmateriaal dat bij het artikel is gebruikt heeft Panorama echter commercieel afgenomen van fotograaf Erik Haverhals. Schuld sommeerde de advocaat een productierecht te betalen van 1742.40 euro. 'Als ze willen claimen, moeten ze bij Panorama zijn', aldus Vroegh. De advocaat heeft onlangs Nederlands bekendste rijschoolhouder Sait Sinar bijgestaan in een FIOD-zaak. De zaak kreeg echter bekendheid omdat Cinar in Turkije een video had opgenomen waarin hij twee vuurwapens leegschoot op denkbeeldige zionisten. De video had de rijschoolhouder gepost op Facebook. 'Gaspistolen', aldus de rijschoolhouder.

Cinar is na een kortstondig voorarrest inmiddels weer in vrijheid gesteld. ICT-jurist Arnoud Engelfriet ziet regelmatig dat 'foto-incassobureaus en fotografen factureren met een hark'. Betaal ze vooral niet adviseert hij: 'Soms komen daar bizarre bedragen uit, waar een rechter zelden in meegaat'. Crimescene.PRO publiceerde op 23 augustus een artikel waarin de redactie stelt dat het een poging tot afpersing is van Vincent Peter Schuld. Bij het artikel had de redactie een foto geplaatst van Schuld. Uiteraard kwam de schadeclaim spoedig want er was geen toestemming gevraagd om de auteursrechtelijk beschermde foto van hem te publiceren. Blijkbaar heeft Vincent Peter Schuld met de vele buitensporige en belachelijke schadeclaims aan websites als Maroc.nl, Crimescene.PRO, Misdaadjournalist en FOK! niet populair gemaakt gezien de email die de redactie na het publiceren van het artikel kreeg.

Met Schuld is het overigens alleen mogelijk per email te communiceren. De email aan Crimescene.PRO was overigens gericht aan een voormalige Marokkaanse redactrice, maar de intentie blijft hetzelfde. Schuld, die resideert in Balcon Al Mar te Javea (Alicante), is van mening dat personen 'rondom Crimescene.PRO' zich bedreigend opstellen jegens hem. 'Met de hoge claimbedragen en de dreigende juridische taal hoopt hij mensen schrik aan te jagen, zodat ze sneller geneigd zijn om een schikkingsbedrag te betalen. Daar speculeert hij op', aldus de voormalige redactrice. Evenals Peter Vincent Schuld zich van geen kwaad bewust is wanneer hij als auteursrechtenexpert de belangenbehartiger is van fotografen, heeft de voormalig redactrice ook geen idee wie zich dan bedreigend moet opstellen jegens Schuld. 'We zouden een afspraak maken en de zaak nog eens goed bekijken. Met een redactielid van de website daarbij uiteraard'. Schuld vindt dat door alle commotie rondom zijn persoon de belangen van de fotografen worden ondergesneeuwd. 'Ik begrijp heel goed dat mensen verontwaardigd zijn als er een claim op de deurmat valt, maar je moet ook begrijpen dat fotografen het beu zijn dat er op grote schaal foto’s van hen worden misbruikt', aldus Schuld.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
1 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
2 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
3 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
4 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
4 jaar geleden via Ikvergelijk.nu