Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 9 juli 2014
Bron: Actueel Nieuws
ANN - De twee mannen die verdacht werden van de brute overval op het gelddepot van geldtransportbedrijf Brink’s zijn gisteren door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken van medeplichtigheid. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs van hun betrokkenheid bij de overval.
Het Openbaar Ministerie had in juni vier jaar cel tegen de twee mannen geëist. Zij zouden betrokken zijn bij de voorbereiding van de overval. De 35-jarige Rachid C. zou volgens het OM de vluchtauto hebben geregeld en de 30-jarige Ashraf el A. zou kort voor de overval een kettingslot hebben aangebracht om een hek van een politiebureau in de buurt van het depot, zodat de politie niet kon uitrukken. Voor het Openbaar Ministerie is de uitspraak een hard gelag. Bij de overval werd 12 miljoen euro buitgemaakt. Tijdens hun vlucht met twee auto’s schoten ze met automatische wapens op de politie. Toen de auto tijdens de vlucht crashte vloog deze in brand en ging de helft van de buit letterlijk in vlammen op. De andere helft van het geld is nog steeds spoorloos.
Ondanks het feit dat de vluchtauto op naam stond van C. vond de rechtbank dit onvoldoende bewijs dat hij deze ook aan de overvallers geleverd had. Ook het feit dat het DNA van Ahsraf el A. aanwezig was op een stuk handschoen dat achterbleef aan het kettingslot was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs om de medeplichtigheid aan te tonen. Wel is A. veroordeeld tot twee maanden cel wegens het bezit van een gasalarmpistool en hennep.
Het vermoeden bestaat dat achter de overval twee organisaties zitten. Een is een groep Marokkanen uit Amsterdam. De andere is een organisatie in België en deze zou het brein zijn achter de overval. Het Openbaar Ministerie heeft nog andere verdachten in het vizier. Een verdachte, Ali A. is opgepakt in Marokko waar hij nog vastzit. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. Hij wordt ook verdacht van de diamantroof op het vliegveld bij Brussel in 2013. Marokko levert echter geen onderdanen uit.
Suzan Meijer - ANN