Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Registratie en analyse van geweld door politieagenten zeer gebrekkig

Datum: zaterdag 31 mei 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 31 mei 2014 -

Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat de registratie en analyse van geweld door politieagenten veel gebreken vertoont. Uit gegevens die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn opgevraagd bij de politie, blijkt dat de Nationale Politie vrijwel niet in staat is incidenten systematisch te analyseren. Nu.nl heeft een jaar geleden het verzoek gedaan om alle formulieren van geweldsincidenten te kunnen inzien op basis van de Wob.

De politie-eenheden hebben allemaal een andere manier van analyseren en registreren, waardoor een eenduidige landelijke analyse vrijwel onmogelijk. Ook zijn formulieren, die na een geweldsincident waarbij een politieagent betrokken is, niet volledig gedigitaliseerd. Volgens de onderzoekers liggen er vanaf 2010 meer dan 45.000 papieren documenten in de archieven, zonder dat de politie deze kan evalueren.

Politieagenten moeten een melding maken bij de politiechef wanneer ze betrokken zijn geweest bij een geweldsincident. De hogere politiefunctionaris moet daarover vervolgens een formulier invullen. In opdracht van het Openbaar Ministerie doet de Rijksrecherche alleen onderzoek bij ernstige geweldsincidenten waarbij politiemensen betrokken zijn. Bijvoorbeeld wanneer de politie heeft geschoten op een verdachte. Volgens de politie is er in 0,7 procent van alle geweldsincidenten sprake van een dergelijk ernstig incident.

De gegevens die de onderzoekers hebben ingezien bevatten echter persoonlijke informatie van de betrokken politieagenten, waardoor deze onleesbaar gemaakt werden. Bovenstaande video is de documentaire 'De kogels na het kampioenschap' van Zembla. Het Amstelveense amateurvoetbalelftal RKAVIC-4 wordt op 14 mei 2011 kampioen. Het kampioenselftal gaat naar de binnenstad in Amsterdam. Ze gaan het kampioensfeest vieren. Een politieagent met politiehond ziet de luidruchtige groep en wil twee mannen aanhouden, waarna zich in korte tijd een drama voldoet. De politieagent schiet vier keer met zijn dienstwapen omdat hij zich bedreigd voelt. Twee minuten na de aanhouding is één van de mannen, de 31-jarige aanvoerder Michael Koomen, op slag dood. Twee andere mannen raken zwaargewond. Negen mannen uit de groep worden gearresteerd voor poging tot doodslag.

De verklaringen van de politieman blijken achteraf geen overeenkomsten te hebben met de beeldopnamen van de beveiligingscamera's in de straat. Politieagent Fred B. wist echter niet dat die beeldopnamen waren gemaakt. B. verklaarde: 'Ik zag een grote woedende groep voor mij, die mij schopten op mijn armen, mijn benen en gezicht'. Op de beveiligingsbeelden is geen woedende groep te zien. Wel is door de beveilingscamera's opgenomen dat de politieagent uithaalt naar een van de jongens, die wil weten waarom de twee spelers worden aangehouden. De man die zomaar werd geslagen door de politieagent begint vervolgens herhaaldelijk met terugslaan. Hij is ongewapend. Op de beveiligingsbeelden is ook te zien hoe twee van zijn vrienden hun kameraad tegenhouden, die de politieagent op zijn schouder en rug heeft geslagen. Ook Michael Koomen houdt zijn vriend herhaaldelijk tegen.

De politieagent heeft daarna vier keer geschoten met zijn dienstwapen. Michael Koomen wordt dodelijk getroffen door een politiekogel in zijn hoofd, terwijl hij juist degene is die verdere escalatie aan het voorkomen is. Uit onderzoek blijkt dat de politieagent tijdens de verhoren meerdere keren onjuist verklaard heeft. Hondengeleider Fred B. blijkt eerder te zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en boete voor mishandeling van een geboeide arrestant.

Bron: Crimescene.pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu