Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Andere behandeling bij epilepsie naast medicatie?

Datum: donderdag 27 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

27 maart 2014 -

ANN - Waar komt het woord ‘epilepsie’ vandaan?

Epilepsie is een Grieks woord. Velen kennen ‘epilepsie’ als een ziekte waarbij de patiënt op de grond ligt en schokkende bewegingen maakt, soms op de tong bijt, urine verliest en schuim op de mond krijgt. De oude Grieken dachten, dat diegenen die een dergelijk aanval kregen ‘bezeten” waren. Daar komt het woord epilepsie ook vandaan: het is Grieks voor ‘gegrepen worden’. Vroeger sprak men ook wel van ‘vallende ziekte’ Dit is niet geheel juist, niet iedere epilepsie patiënt valt namelijk.

Hoe ontstaat epilepsie?

De hersenen bestaan uit miljarden hersencellen, die constant boodschappen aan elkaar doorgeven. Dit doorgeven gebeurt via elektrische impulsen (kleine stroomstootjes) en chemische stoffen (neurotransmitters) die de prikkel overdragen van de ene hersencel op de andere. Soms wordt dit systeem, door wat voor oorzaak dan ook, verstoord. Het gevolg van de storing is, een plotselinge en overmatige ontlading van (groepen) hersencellen, te vergelijken met een soort kortsluiting. Die kortsluiting uit zich dan in een aanval.

Oorzaken epilepsie:

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

  • Hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een ongeluk
  • Hersentumoren
  • Herseninfarct of hersenbloeding
  • Een erfelijke ziekte beschadiging van de hersenen bij de geboorte
  • Een aanlegstoornis, dit is een stoornis bij de aanleg van de hersenen
  • Ontstekingen in de hersenen, zoals hersenvliesontsteking, een ontsteking van
  • hersenweefsel of een hersenabces
  • Stofwisselingsziekten

Bijzondere behandelingsmethoden epilepsie:

I. Speciaal epilepsie dieet:

Britse onderzoekers onderzochten het speciale eetpatroon dat een aantal epilepsie patiënten volgt. Het speciale “epilepsie” dieet bevat veel vetten en weinig koolhydraten. Dit dieet dwingt nu het lichaam zijn energie te halen uit vetten i.p.v. koolhydraten.

Bij dit proces komt er een stofje vrij, dat helpt tegen epilepsie.

Bijwerkingen Epilepsie dieet:

Het is algemeen bekend dat vet eten kan leiden tot:

  1. Constipatie (verstopping)
  2. hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)
  3. groeiachterstand
  4. botbreuken

Britse onderzoekers denken bovenstaande bijwerkingen op te kunnen lossen, door de vetzuren die patiënten normaal gesproken eten, in een pil te verwerken.

II. Zelfregulerende elektroden houden epilepsie bij ratten in toom

Ratten, die lijden aan zogenaamde absences (korte epileptische aanvallen) kregen bij dit onderzoek elektroden op hun schedels aangebracht. Het systeem was uitgerust met sensoren, waarmee het reageert op de hersenactiviteit bij dieren.

Zodra er een epileptisch aanval plaatsvindt, geven de elektroden een signaal af, dat de aanval tegengaat. Zodra de aanval voorbij is schakelt het systeem zich weer uit. Hiermee werd de duur van de aanval teruggebracht met 60 procent.

Minder bijwerkingen bij zelfregulerende elektroden

Er worden alleen elektrische signalen afgegeven wanneer dat nodig is en daardoor brengt het minder bijwerkingen met zich mee i.t.t. vergelijkbare systemen die continu een signaal afgeven.

III. Nervus Vagus Stimulatie therapie helpt bij sommige soorten epilepsie

Als medicijnen niet werken en opereren niet kan, kan de Nervus Vagus Stimulator therapie soms helpen. Via een kleine operatie wordt een elektrode aangebracht rond de nervus vagus in de hals en aangesloten op een klein apparaatje, dat onder de huid op het borstbeen wordt ingebracht. De nervus vagus stimulator stuurt kleine elektrische pulsen naar de nervus vagus in de hals. De nervus vagus, is een hersenzenuw, die vele verbindingen in de hersenen heeft en aanvallen kunnen veroorzaken. Door het prikkelen van de nervus vagus kan een abnormale aanval worden verminderd. Bij een aantal mensen is de aanvallen aanzienlijk verminderd en bij sommigen zijn de insulten helemaal gestopt. Niet voor iedereen werkt deze behandeling even goed. Alleen mensen met een partiële epilepsie komen in aanmerking voor deze NVS therapie. De neuroloog kan bepalen of deze behandeling voor u geschikt is.

IV. Biologische klok belangrijk bij inname van medicijnen tegen epilepsie

Promovenda Wytske Hofstra en haar collegae registreerden met een oppervlakte- en diepte EEG dat er een bepaald 24-uurs ritme in epileptische aanvallen zit.

Er blijkt ook een relatie te zijn tussen het vóórkomen van aanvallen uit de slaap- en voorkwab en het ‘tijdstip van de biologische klok’. Met behulp van vragenlijsten, ontdekte dr. Wytske dat het hebben van epilepsie, invloed heeft op hoe jij jouw dag indeelt wat betreft activiteiten, wakker zijn, slapen enzovoort.

Aangetoond werd door Hofstra dat patiënten hun tijden aanpasten waarop zij hun medicijnen innemen, dit innemen hing af of zij een ochtend- of avondmens zijn. Deze kennis is belangrijk, omdat een verband tussen de 24-uurs biologische klok en epilepsie, ons kan helpen bij het bepalen wanneer onderzoek naar aanvallen (bijvoorbeeld door middel van EEG) het best kan plaatsvinden. Daarnaast biedt het een kans om te kijken of je de medicatie kunt aanpassen aan iemands biologische klok om aanvallen beter onder controle te krijgen.

V. Eigen behandelingsmethode epilepsie weergegeven door epilepsie patiënt Olaf

Mijn naam is Olaf ben nu 38 jaar en leef al vanaf mijn jeugd met epilepsie. Ik ben op mijn 19e in contact gekomen met de Japanse filosofie, waardoor ik leerde de controle over mijn lichaam en epilepsie te krijgen. Ik slikte veel medicijnen, had veel aanvallen, was heel moe en functioneerde helemaal niet. Mijn leven veranderde toen ik verschillende dingen veranderde in mijn leven stijl. Ik begon mijn medicijnen (depacine en tegratol) af te bouwen naar beide 1 tablet voordat ik ging slapen, dit om de werking 's nachts te laten doen, zodat ik overdag beter functioneerde. Ik deed mijn pc's weg en kocht een laptop, om rust in mijn ogen te krijgen. Tevens deed ik mijn tv weg en kocht een 100 Hz televisie, deze is ook rustiger voor je ogen. Ik kocht een zonnebril met donkere glazen, voor als ik niet goed geslapen had, of als ik op de motor of in de auto zat om licht flitsen te vermijden.
Ik stopte met stappen, geen alcohol, niet naar de discotheek en niet naar de kermis. Verder sliep ik altijd 8 uur. Ik kwam ook met transmeditatie in contact, hiermee kon ik na jaren oefenen mijn aanval voelen aan komen, en de aanval tegen houden. Als ik een aanval voelde aankomen gebruikte ik een blinddoek om het licht niet te zien en tot rust kwam om de aanval tegen te houden, natuurlijk met combinatie van transmeditatie. Nu ben ik al 20 jaar aanval vrij en ga binnen kort stoppen met mijn medicijnen. Ik heb eindelijk een toekomst kunnen opbouwen met mijn vrouw en mijn zoontje. Op dit moment heb ik een eigen bedrijf dat goed functioneert.

Speciale meting spoort epilepsiehaard op

Neuroloog Maaike Zijlmans stelt in haar promotieonderzoek dat er een nieuwe manier van hersenactiviteit te meten is, met behulp van hoog frequente kanalen.

Deze nieuwe manier kan ‘epilepsiehaarden’ beter opsporen, waardoor operaties bij epilepsie patiënten verbeteren.

Epilepsiehaarden veroorzaken ook aanvallen. Chirurgen proberen dan ook om deze epilepsiehaarden op te sporen.

Het probleem is echter dat een ‘epilepsiehaard’ meestal niet anatomisch verschilt van gewoon hersenweefsel. Neuroloog Zijlmans onderzocht daarom of hoogfrequente kanalen de ‘epilepsiehaard’ kunnen aanwijzen.

De ziekte epilepsie was al in de oudheid bekend. Jammer genoeg krijgen onderzoeken naar kanker, hartfalen meer overheidssubsidies dan hersenonderzoeken. Zolang men deze eeuwen oude ziekte nog niet effectief weet te bestrijden, is hersenonderzoek noodzakelijk om epilepsie te genezen of te voorkomen en graag deze eeuw nog.

ANN Milou Penseel


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu