Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Realiteitsgehalte van PvdA-banenplan is nul zegt SP

Datum: donderdag 20 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

De Bilt , 20 maart 2014 -

De Biltse SP heeft het banenplan van de lokale PvdA op haalbaarheid getoetst, en vastgesteld dat het onuitvoerbaar is. Een groot deel van de mensen die nu een bijstandsuitkering hebben, is onbemiddelbaar, en voor de mensen die wél aan het werk kunnen, is er simpelweg geen werk. Het banenplan vormt een belangrijk onderdeel van de financiële onderbouwing van het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Lijsttrekker Menno Boer licht de bevindingen van de SP toe: “Het plan van de PvdA komt erop neer dat alle mensen die nu een bijstandsuitkering hebben, aan het werk zouden komen. Dan hoeft de gemeente geen uitkeringen meer te betalen, en dat geld wil de PvdA besteden aan een nieuw zwembad. Dat klinkt te mooi om waar te zijn - en dat is het dan ook niet.”

Boer: “Alle mensen die een bijstandsuitkering hebben, komen terecht bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist, die ook verantwoordelijk is voor de bijstandsgerechtigden uit Zeist, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Dat gaat alles bij elkaar om zo’n 2.000 mensen. De dossiers van die 2.000 mensen zijn allemaal tegen het licht gehouden, en er is gebleken dat driekwart onbemiddelbaar is. Zo zijn ze bijvoorbeeld langdurig ziek, hebben ze een zware psychiatrische aandoening, of zitten ze in de gevangenis. Dan kan je hoog of laag springen, maar die mensen krijg je met geen mogelijkheid aan het werk.”

Boer vervolgt: “De PvdA doet alsof er tot nu toe niets gedaan is om mensen aan het werk te helpen. Dat is niet zo. Van de 500 mensen die wel kunnen werken, zijn er het afgelopen jaar 100 naar een re-integratietraject geweest bij BIGA B.V., de sociale werkvoorziening in Zeist. Dan blijkt dat twee deelnemers per groep van twaalf geen zin hebben in het traject. Het zou goed zijn om deze gevallen nader te onderzoeken, want hier zou je de gevallen van bijstandsfraude kunnen aantreffen. Van de overige tien zijn er zes zo enthousiast dat ze desnoods met behoud van uitkering willen blijven werken. Ze genieten van de structuur die het werk in hun dag brengt, van de omgang met collega’s, en van het gevoel nuttig te zijn. De overige vier zijn niet geweldig enthousiast, maar draaien toch goed mee. Maar de trajecten zijn tijdelijk, en meer dan een certificaat leveren ze niet op. Vaste banen zijn er nu eenmaal niet, dus de mensen staan na het traject gewoon weer op straat.”

Boer is kwaad over de bevindingen: “Wat de PvdA beweert, is pure verkiezingsretoriek. Driekwart van de mensen kan niet werken, een kwart vindt geen baan omdat er simpelweg te weinig werk is. De PvdA zal zich erbij neer moeten leggen dat we altijd een aantal mensen zullen houden die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Wat de PvdA moet doen, is zich inzetten voor een sterkere economie. Dan helpt het dus niet dat staatssecretaris Klijnsma de sociale werkplaatsen geen nieuwe mensen meer laat aannemen. Nieuwe mensen met een beperking komen daarmee zonder hulp of begeleiding op de arbeidsmarkt. In veel gevallen betekent dat een enkeltje bijstand. Dat dit kabinet 55.000 zorgmedewerkers gaat ontslaan komt daar nog bovenop. Het is pure volksverlakkerij.”

De SP heeft zelf steeds gepleit voor een simpel zwembad op de bestaande plek. Daarvoor heeft de SP wél een houdbare financiering. Boer: “Dat plan is niet veel duurder dan wat we nu uitgeven, bovendien geven we nu ook nog eens een ton per jaar uit aan reparaties. Als we nu ook nog het ongewenste nieuwbouwplan voor de Vierstee in Maartensdijk schrappen, dan zijn we rond.”


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu