Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Valse Herman Brood schilderijen met echtheidscertificaten in omloop

Datum: dinsdag 17 september 2013

Bron: Actueel Nieuws

17 september 2013 -

De redactie van Crimescene.PRO heeft onderzoek gedaan naar de informatie van verschillende bronnen over vervalste schilderijen van Herman Brood en concludeerde dat er mogelijk honderden valse schilderijen voorzien van echtheidscertificaten in omloop zijn.

Het grootschalige vervalsen van de schilderijen is begonnen na de zelfmoord van Herman Brood op 11 juli 2001. Espen Gregor Hagen, kunstenaar en voormalig kennis van Brood, vervalste de schilderijen in zijn atelier in de Rozenstraat in Amsterdam. Hagen, die evenals Herman Brood inmiddels ook is overleden, kon in dezelfde stijl schilderen als Brood. Volgens bronnen was er geen verschil te zien tussen een schilderij van Brood of Hagen.

Brood woonde en werkte meer dan 12 jaar in het pand boven café Dante in de Spuistraat in Amsterdam. Een bron weet te vertellen dat zelfs in café Dante een aantal schilderijen hangen die destijds niet door Herman Brood maar door Espen Gregor Hagen zijn geschilderd. Tamara D. is de toenmalige vriendin van Hagen. Volgens D. werden de echtheidscertificaten bij de valse schilderijen geleverd door Koos van Dijk, de voormalige manager van Brood.

Volgens een bron verklaarden Espen Gregor Hagen en Tamara D. in 2007 dat er honderden valse schilderijen zijn verkocht aan bekende kunstgaleries, maar ook aan bekende zakenmannen zoals Chris Kraijpoel. De kunstgaleries en ondernemers zouden geweten hebben dat de schilderijen vervalsingen zijn, maar deze hebben gekocht voor de verkoop- en verzekeringswaarde. Chris Kraijpoel, ex-eigenaar van de bekende Club Mazzo aan de Rozengracht in Amsterdam, is destijds aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Peter Petersen. 'Dikke' Peter werd op 3 maart 2009 voor een hotel aan de Amersfoortsestraatweg in Bussum doodgeschoten in zijn BMX X5. Kraijpoel was tevens verdachte in een onderzoek naar witwassen, een groot aantal verdachte financiële transacties, de financiering van hennepkwekerijen en de internationale handel in cocaïne.

Bewijs voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Peter Petersen hadden politie en justitie echter niet. 'Het Openbaar Ministerie weigerde vervolgens stelselmatig om openheid van zaken te geven over de exacte verdenking en de stand van het onderzoek', aldus advocaat Marnix Van der Werf. Wel hield het Openbaar Ministerie ongemotiveerd vol dat Kraijpoel een serieuze verdachte was. De Rechtbank heeft ons verzoek behandeld en direct uitspraak gedaan. Kraijpoel is geen verdachte meer in de zaak-Peter Petersen en van alle blaam gezuiverd'. Kraijpoel is ook voor de overige verdenkingen niet veroordeeld.

'Verschillende mensen in mijn omgeving zijn door justitie geconfronteerd met gesprekken die we hebben gevoerd. Dan vroegen ze bijvoorbeeld wat we bedoelden met Broodjes. Dan ging het gewoon over kunst, ik heb namelijk veel werken van Herman Brood. Maar overal zoeken ze iets geheimzinnigs in', aldus Kraijpoel. 'Verder verdenken ze me ervan dat ik met kunst gerommeld heb. Ik heb ruim driehonderd originele werken van Herman Brood, allemaal met echtheidscertificaten. Ze vonden het gek dat die onverzekerd in mijn garage lagen. Maar het gaat hun toch geen zak aan hoe ik daarmee omga?'. Hagen en D. beweerden een aantal jaren voor de aanhouding van Chris Kraijpoel dat deze schilderijen dus vervalst waren. Door Espen Gregor Hagen zelf. Ook Peter Tates, eigenaar van Taets Art Gallery in Zaandam, werd door Tamara D. genoemd als betrokken kunsthandelaar die investeerde in vervalste Herman Brood schilderijen.

De zussen Tamara en Simone D. hadden ook omgang met Max Hasfeld. Vastgoedman Hasfeld deed miljoenentransacties met Jaap Kroonenberg, Willem Endstra, Jan-Dirk Paarlberg en Cor van Zadelhoff. Maar Hasfeld was tevens geliefd in de hoofdstedelijke kunstscene. In ruil voor hun kunstwerk konden schilders als Peter Klashorst, Bart Domburg en Jurriaan van Hall hun ateliers vestigen in panden van de vastgoedhandelaar. Hasfeld werd bevriend met Herman Brood, en bouwde aan een verzameling van honderden schilderijen.

Tamara D. begint naast haar relatie met Espen Gregor Hagen in 2007 ook een verhouding met een Amsterdamse Beroeps Crimineel (ABC'er). D. vindt dat de crimineel haar vriend maar 'een paar klappen moet geven en hem weer vervalste schilderijen moet laten schilderen'. Hagen had namelijk een drugsprobleem en had een beetje motivatie nodig om weer te schilderen. Hagen begint na een paar klappen inderdaad weer met het vervalsen van schilderijen. De vervalste kunstwerken werden opgeslagen in de woning van de inmiddels overleden Ajax-supporter en beruchte F-sider 'Rooie' Bob B. in Amsterdam-Oost. B. is de ex-man van Tamara D. Het is niet duidelijk geworden waar deze opgeslagen schilderijen zijn gebleven.

In 2007 begint de recherche ook een onderzoek met betrekking tot afpersing. Koos van Dijk blijkt namelijk door criminelen te worden bedreigd. Ze maken hem duidelijk dat hij moet gaan betalen omdat ze zeggen dat hij betrokken is bij het vervalsen van de schilderijen met echtheidscertificaten. Het rechercheteam benaderd tevens een advocatenkantoor in Den Haag omdat ze vermoeden dat het kantoor gebruikt wordt voor de afpersingspraktijken door Amsterdamse criminelen. De betalingen van de afpersingen zouden deels via de bankrekening van het advocatenkantoor moeten gaan. Waarschijnlijk ging het om dezelfde groep criminelen die destijds de schilderijen liet vervalsen door Hagen. In het afpersingsonderzoek uit 2007 zijn nooit verdachten aangehouden.

Dat Espen Gregor Hagen vervalste schilderijen van Herman Brood produceerde is onomstotelijk bewezen. De redactie van Crimescene.PRO heeft behalve foto's ook beeldopnamen gezien van de kunstenaar, terwijl hij diverse vervalste schilderijen produceerde. De toenmalige redactie van misdaadjournalist Peter R. de Vries was destijds ook bezig met een onderzoek naar de vervalsingen van Herman Brood schilderijen. Deze redactie bezit tevens beeldmateriaal van Hagen in zijn atelier terwijl hij vervalste Brood schilderijen aan het produceren is. Tevens heeft de redactie van Peter R. de Vries opnamen van Tamara D. uit 2007 die in café Dante uitgebreid verteld over het vervalsen van de schilderijen.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu