Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

VVD vraagt aandacht voor Gelderse Gebiedsontwikkeling

Datum: woensdag 31 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

31 juli 2013 -

Provincie Gelderland, Rijksoverheid, Gemeenten en Waterschappen investeren samen EUR 150 mln. in het programma Gelderse Gebiedsontwikkeling. Honderd miljoen komt uit de kas van de provincie. Zes grote projecten vormen samen het programma Gelderse Gebiedsontwikkeling. Vorig jaar mei vroegen wij het College van Gedeputeerde Staten (GS) om het hele programma in samenhang te presenteren en wij stelden deze vraag opnieuw. Waarom? Omdat wij als provincie Gelderland heel erg trots kunnen zijn op alles wat wij doen voor de Gelderse Gebiedsontwikkeling. Trots en dat moeten wij uitstralen en dat hoeven wij zeker niet voor ons te houden. Onderstaand hetgeen wij naar voren brachten in de vergadering van de Provinciale Staten (PS).

Gelderland heeft belangrijke doorvoerfunctie
Gelderland ligt ingeklemd tussen het Ruhrgebied en de Randstad. Veel van het personen en goederenvervoer gaat over het Gelderse spoor, wegen en water. Gelderland heeft mooie natuur, groen en mogelijkheden voor recreatie. Gelderse inwoners zijn op zoek naar werk, reden om de werkgelegenheid sterk te stimuleren.

Veel kennis over waterveiligheid
Wanneer wij uitstijgen boven Gelderland dan is ons land een grote delta, kwetsbaar voor overstromingen en langdurige droogte. In de wereld zijn er een aantal vergelijkbare delta's. De kennis en ervaring die wij opbouwen met onze waterveiligheidsprogramma's en Gelderse Gebiedsontwikkeling, kunnen wij delen met andere delta's in de wereld. Wie weet wat voor interessante opdrachten daaruit kunnen komen.

Ruimte voor de rivier
De mobiliteit van mensen en goederen tussen de Randstand en het Ruhrgebied legt een grote druk op de ruimtelijke ordening van Gelderland. Wij stellen hiervoor veel ruimte en middelen beschikbaar. Zo is 'ruimte voor de rivier maken' van belang voor Gelderland maar zo mogelijk nog veel belangrijker voor de Randstad en het noorden. Want doen wij dat niet, dan kunnen niet alleen Gelderse steden en dorpen maar ook steden als Dordrecht, Gorinchem, Kampen en Zwolle onder water komen te staan. Recente beelden van wat onze oosterburen hebben meegemaakt willen wij voorkomen. Voor de Delta Nederland dragen wij daaraan bij.

VVD wil aandacht voor risico's langdurige droogte
Tot nu toe minder in de schijnwerpers, staat de problematiek van langdurige droogte. De consequenties daarvan kunnen zo mogelijk nog veel groter zijn dan van hoogwater. De natuur krijg een dreun, scheepvaart komt nagenoeg stil te liggen en de landbouw krijgt het zwaar. De risico's van een langdurige droogte voor onze Gelderse economie zijn niet in beeld. Toch vragen wij daar heel nadrukkelijk de aandacht voor.

Perspectief voor technisch opgeleide jongeren
Dat er een schreeuwend tekort is aan technisch opgeleide jongeren is al jaren bekend. Want de jeugd weet onvoldoende hoe uitdagend het kan zijn om betrokken te raken bij projecten van de Gelderse Gebiedsontwikkeling. Voor veel van die projecten moeten zij een technische achtergrond hebben. Door de GGO projecten in samenhang te presenteren en te laten zien welke bijdrage Gelderland levert aan de economische ontwikkelingen van de Randstad, Ruhrgebied en Gelderland kan een uitdagend perspectief voor de jongeren worden neergezet.

Interesse bij inwoners kweken
Door doelen en samenhang van de Gelderse Gebiedsontwikkeling op een, bij deze tijd passende wijze te presenteren, zullen veel meer burgers hierin geinteresseerd raken. Interesse die zich uit door een dagje bij meerdere projecten te gaan kijken. Iedere toerist die komt, draagt bij aan de economische welvaart van onze provincie.

Registreren tijdelijke- en structurele werkgelegenheid
De provinciale subsidies en investeringen dragen bij aan de werkgelegenheid. Maar echt bijhouden hoeveel tijdelijke en structurele werkgelegenheid er bij komt, doen wij niet. Werkgelegenheid is geen criterium bij het toewijzen van middelen. Wij stellen ook geen eisen aan de gemeenten om inzichtelijk te maken hoeveel extra werkgelegenheid - zowel direct als ook indirect - erbij zal komen. Het zou goed zijn wanneer wij elkaar meer aanspreken op het aspect werkgelegenheid. De verantwoordelijk Gedeputeerde maakte zich in de commissie zorgen over de extra tijd en kosten die het inventariseren van de werkgelegenheid met zich meebrengt. Maar wanneer de WWK-centrale van de Berghuizer Papierfabriek niet door de provincie wordt aangekocht, zijn hiervoor meer dan voldoende middelen beschikbaar.

Het College van Gedeputeerde Staten vroegen wij concreet:

1. Een verhaal waarmee wij als provincie naar buiten kunnen treden. Een verhaal dat anderen inspireert om op welke wijze dan ook interesse te hebben voor ons groene Gelderland. Een verhaal om anderen ervan te overtuigen het belang van Gelderland voor de Randstad. Een verhaal dat laat zien dat Rijksmiddelen evenredig verdeeld moeten worden omdat Gelderland meer dan evenredig bijdraagt aan de economische welvaart van de Randstad. Kort en goed, wat wij van het college vragen, is een samenhangend Gelders PR-verhaal.
2. Werkgelegenheid, direct en indirect, moet een veel dominantere plaats krijgen in de GGO. Enerzijds in het aanspreken van de organisaties die door de provincie worden gesubsidieerd en anderzijds een kwantitatief beter onderbouwde verantwoording. Kan het College dat toezeggen?
3. Wil het College de effecten en risico's van langdurige droogte op de natuur, landbouw en de economie in beeld brengen?

Bij de voortgangsrapportage 2014 zullen wij zien wat het college met onze inbreng heeft gedaan.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu