Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Moet de EU optreden tegen beestenboel Hongaarse ziekenhuizen

Datum: maandag 29 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

29 juli 2013 -

Zomaar een e-mail van iemand die op vakantie in Hongarije met spoed in een ziekenhuis moest worden opgenomen en geschokt was geraakt door de ongelofelijk onhygienische toestanden daar. Of ik daar snel wat aan zou kunnen doen. Dat soort dilemma's kom ik vaak tegen. Of het nu gaat om dierenleed of om gebrekkige sociale voorzieningen of, zoals in dit geval, gebrek aan zorg, mensen eisen van Brussel dat daar nu eindelijk iets tegen gedaan wordt. Tegelijkertijd willen we juist geen Brusselse bemoeizucht als het gaat om onze eigen voorzieningen. De oplossing voor dit soort dilemma's ligt volgens mij in het woord `samenwerking'. We lijken vergeten te zijn dat Staten ook gewoon met elkaar kunnen samenwerken, zonder dat hiervoor de Europese bureaucratie in actie hoeft te komen.

De situatie in het Hongaarse ziekenhuis, waar de mailschrijver over berichtte, was inderdaad onbeschrijfelijk. Ik kan maar beter niet op de details ingaan, maar in Nederland zou zo'n ziekenhuis onmiddellijk worden gesloten. Als je zo'n mail krijgt, is je eerste reactie: daar ga ik wat aan doen. Tegelijkertijd realiseer je je dat we als SP niet zitten te wachten op Brusselse bemoeizucht met onze ziekenhuizen. Brussel staat gelijk aan een neoliberale agenda en dat betekent al gauw nog meer privatisering. Zou het wel gaan om echte standaarden, dan nog moet je het ergste vrezen, want als Nederland zich zou aanpassen aan een Europees gemiddelde, gaan we er bepaald niet op vooruit.

Toch is het onbegrijpelijk dat er in de Europese Unie landen zijn, waar de gezondheidszorg ver beneden de maat is. Daar wil je natuurlijk wat aan doen. Bij al dit soort overwegingen kom ik toch steevast tot de conclusie dat het eigenlijke probleem in de EU ligt in de Europese Commissie. Zodra je de EU meer bevoegdheden geeft, wil de Commissie die macht onmiddellijk pakken. Doordat lidstaten met gekwalificeerde meerderheid besluiten, kunnen sommige nationale parlementen overruled worden. Dat zien we als SP niet zitten.

Als je echter buiten de Commissie om kunt werken, dan lijkt me een overleg tussen geinteresseerde lidstaten over de kwaliteit van ziekenhuizen heel nuttig. Dan kunnen lidstaten elkaar proberen te overtuigen van het belang van goede normen voor bijvoorbeeld hygiene. Dat zijn dan geen dictaten van Brusselse eurocraten, maar constructieve gesprekken. De lidstaten en hun parlementen houden het laatste woord, maar er kunnen wel degelijk afspraken gemaakt worden. Vooruit, dan laten we de Commissie controleren of die afspraken nagekomen worden, maar zijn we verlost van al die dwingende en meestal puur neoliberale wetsvoorstellen van dit orgaan. Op die manier zou Europese samenwerking nuttig en populair kunnen worden. Jammer dat vrijwel alle grote partijen alleen maar kunnen denken in termen van overdracht van bevoegdheden en daarmee van uitholling van de nationale soevereiniteit. De meeste Nederlanders zijn het met de SP eens dat op het gebied van zorg we echt baas in eigen huis willen zijn. Overdracht van bevoegdheden aan Brussel moeten we dus niet willen. Echte samenwerking daar zullen de meesten van ons echter voor zijn. Laten we daar dan ook aan gaan werken. Dan komt het op den duur vast goed met de hygiene in Hongaarse ziekenhuizen.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu