Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Haagse rechtbank overweegt sancties beelden vechtpartij Donnie Rog

Datum: dinsdag 23 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

23 juli 2013 -

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag is boos op verschillende media, omdat die beelden hebben laten zien van de vechtpartij tijdens een rechtszaak. Ze overwegen verschillende tv-zenders en kranten daarom voorlopig niet toe te laten tijdens zaken in de Haagse rechtbank.

Dinsdag liep de zaak tegen de man die de 13-jarige Donnie Rog uit Scheveningen doodreed uit de hand. Er werd door 70 man publiek in de rechtszaal met stoelen gegooid en er werden bedreigingen geuit aan het adres van de verdachte.

'Verbolgen'

Een cameraman van SBS6 maakte hiervan opnames voor het programma Hart van Nederland. Hierop was het publiek te zien en dat is verboden volgens de persrichtlijn van de Nederlandse rechtbanken. De Haagse rechtbank is daarom boos. 'Wij zijn hier verbolgen over en denken dat sancties niet kunnen uitblijven', zegt woordvoerster Janne Tuijnman. 'Dit wordt door ons heel hoog opgenomen.'

Persrichtlijn

Volgens de persrichtlijn mogen maar een paar dingen in de rechtszaal gefilmd worden, om de privacy van verdachten en andere aanwezigen te beschermen. Zo staat er 'Er mogen geen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt van getuigen, deskundigen, slachtoffers en publiek.'

Nieuwe regels

'Dit is voor ons ook nieuw', zegt Tuijnman. 'Sinds 1 maart zijn de regels voor het maken van opnames versoepeld, maar dat dit soort dingen worden uitgezonden is voor ons ook nieuw', zegt de woordvoerster.'De nieuwe regels staan in grote lijnen vast, maar omdat ze nog niet zo lang van kracht zijn, moeten we ze nog wel evalueren.'

Nog deze week bespreken

Het bestuur van de Nederlandse rechtbanken gaat de zaak van de omstreden beelden uit de Haagse rechtszaal waarschijnlijk nog deze week bespreken. 'De presidenten van de Nederlandse rechtbanken gaan deze week nog daarover vergaderen', zegt de woordvoerster van de Haagse rechtbank. Waarschijnlijk wordt ook nog deze week duidelijk of er sancties volgen en wat die dan eventueel inhouden.

SBS6 enige met camera

SBS was de enige zender waarvan een camerateam in de rechtszaal aanwezig was tijdens het incident. De beelden zijn maandagavond uitgezonden in het programma 'Hart van Nederland'. Hoofdredacteur Marc van der Ree ziet daar geen kwaad in.

'Ik heb dinsdag uitgebreid gesproken met de rechtbank in Den Haag. Ik heb ze ook uitgelegd waarom we de beelden gingen uitzenden. Zoiets gebeurt niet dagelijks in de rechtbank en daarnaast is het dusdanig nieuws dat je het de kijkers niet kunt onthouden', laat van der Ree desgevraagd weten.

'Volgen richtlijn altijd netjes'

Volgens de hoofdredacteur van Hart van Nederland houdt SBS6 zich altijd netjes aan de richtlijn, maar was het in dit geval 'een ander verhaal'. De hoofdredacteur zegt dat de camera aanstond op een moment dat daar toestemming voor was en gericht stond op de rechtbank.

'Vervolgens liep het publiek zelf het beeld in', aldus van der Ree. Op eventuele sancties wil hij niet vooruitlopen. 'Ik heb ook nog niks gehoord van de Haagse rechtbank'.

Andere media

Ook het Algemeen Dagblad drukte dinsdagochtend een afbeelding af van de gebeurtenis, gemaakt met de beelden van SBS.'Ik heb nog niks gehoord van de rechtbank, dat wacht ik eerst af voor ik ga reageren', zegt Arjan Paans, adjunct-hoofdredacteur van de krant.

De beelden waren verder nog te zien in ondermeer De Telegraaf en het RTL Nieuws. Die laatste liet de beelden herkenbaar zien en verdachte Milen Y. was zelfs meerdere seconden herkenbaar in beeld. 'Dat laatste is nog wel een graad erger', zegt de Haagse rechtbank.

RTL: 'Foutje'

Volgens adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder van RTL Nieuws zijn de beelden per ongeluk niet onherkenbaar gemaakt. 'Dat had wel moeten gebeuren', laat hij weten in een reactie aan Omroep West. Toch heeft hij er geen spijt van dat de beelden zijn uitgezonden. 'Wat er is gebeurd is een nieuwswaardig fenomen en als er beelden van zijn moet je die ook kunnen uitzenden', aldus Schreuder. 'Maar je kunt nog wel een discussie voeren over wat je wel en niet herkenbaar moet uitzenden. De verdachte utieraard wel, maar publiek wordt niet geacht naar voren te komen. Ik ken niet exact de regels van de rechtbank, maar het publiek is geen dader dus ik vind het een ingewikkelde juridische kwestie.', zegt de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

De Telegraaf was niet voor commentaar bereikbaar.

Journalistenvereniging

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kon niet reageren wegens vakantie.

Bron: Omroep West


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu