Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Vergoeding voor misbruikslachtoffers jeugdzorg

Datum: vrijdag 19 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

19 juli 2013 -

UTRECHT - Slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg kunnen een schadevergoeding aanvragen. De overheid en jeugdzorginstellingen hebben hierover regelingen opgesteld en die zijn nu openbaar gemaakt.

Vergoedingen

Er is een regeling voor slachtoffers die minderjarig waren ten tijde van het misbruik en de geleden schade op niemand kunnen of willen verhalen. Voor deze regeling wordt een bedrag tussen de 1.000 en 35.000 euro uitgekeerd.

Aansprakelijkheid overheid

Ook komt er een regeling die uitgaat van mogelijke aansprakelijkheid van de overheid of een jeugdinstelling en die gaat tot een vergoeding van honderdduizend euro. Slachtofferhulp Nederland help slachtoffers bij het aanvragen van een schadevergoeding, wat overigens pas vanaf september kan. Het gaat om gevallen in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012.

Commissie-Samson

De afgelopen jaren is uitgebreid onderzoek verricht naar seksueel misbruik in jeugdinstellingen en in pleeggezinnen. De commissie Samson, die het onderzoek uitvoerde, kwam met schokkende conclusies onder meer over tekortkomingen bij de overheid en de instellingen. Tegelijkertijd met het onderzoek kwamen er verhalen bovendrijven over misstanden in het voormalig kinderdorp Neerbosch in Nijmegen. Samson onderzocht deze instelling niet, maar noemde de verhalen zeer ernstig. Jeugdzorginstelling Lindenhout laat onafhankelijk onderzoek doen naar misbruik van kinderen in voormalig kinderdorp Neerbosch

Eerder is er door de commissie-Deetman uitgebreid onderzoek gedaan naar kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk.

woensdag 08 mei 2013 | 10:56 Onderzoek naar misbruik Kinderdorp Neerbosch

NIJMEGEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar misbruik van kinderen in het voormalig Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen. Bij jeugdzorginstelling Lindenhout hebben zich tot nu toe 15 slachtoffers gemeld. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

Het onderzoek concentreert zich op de periode 1975-1985. Slachtoffers zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt in de tijd dat ze als kind in Neerbosch verbleven, maar velen zijn ook mishandeld. De verwachting is dat het onderzoek deze zomer is afgerond.

Commissie-Samson

De meeste slachtoffers hebben zich gemeld toen de resultaten van het onderzoek van de commissie-Samson naar buiten kwamen. Deze commissie concludeerde dat misbruik in jeugdinstellingen veel voorkwam.

Interview met een slachtoffer:

Achtergrond Kinderdorp

Kinderdorp Neerbosch kwam voort uit de Weezeninrichting, die in 1863 gesticht is door Johannes van ’t Lindenhout. Aan het einde van de 19e eeuw zaten er zo'n 1100 wezen. De gebouwen werden door de wezen onder leiding van leermeesters gebouwd.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werden veel gebouwen gesloopt. Ze maakten plaats voor nieuwbouw. De naam werd gewijzigd in Kinderdorp Neerbosch. Het was niet langer een weeshuis, maar een instelling van de Kinderbescherming. De inrichting bestaat inmiddels niet meer.

Onafhankelijk onderzoek

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door het Verwey Jonker Instituut. Het richt zich op de ervaringen van toen en wat daaruit te leren is voor het heden, op wat is voorgevallen en welke ondersteuning alsnog geboden kan worden aan slachtoffers en wat anderszins nog te doen staat.

De Raad van Bestuur van jeugdinstelling Lindenhout wil nog niet voor microfoon reageren, maar laat de redactie van Omroep Gelderland het volgende weten: 'Het is juist dat er een onafhankelijk onderzoek plaats gaat vinden, maar net iets te vroeg om daarover heel veel meer te zeggen. Volgende week maandag zal een persbericht verschijnen waarin details bekend gemaakt worden over het onderzoek en waar slachtoffers hun verhaal onder de aandacht van de onderzoekers kunnen brengen.' Dit zegt Annet van Zon, Raad van Bestuur Lindenhout.

Het is omwille van zorgvuldigheid naar slachtoffers dat op dit moment geen nadere mededelingen gedaan worden: de laatste zaken worden in gereedheid gebracht om slachtoffers goed te woord te kunnen staan en eventueel verder te begeleiden in het doen van hun verhaal.

Interview met een ander slachtoffer:

Consequenties daders

Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer verjaren. Er geldt geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en voor gemeenschap met een minderjarige onder de 16 jaar. De verjaringstermijn is niet alleen afgeschaft voor ernstige zedenmisdrijven die na 1 april 2013 zijn gepleegd, maar ook voor misdrijven die per die datum nog niet zijn verjaard. Voor minderjarige daders geldt een uitzondering. Is de dader van seksueel misbruik op het moment van het plegen tussen de 12 en 16 jaar, dan geldt een verjaringstermijn van 20 jaar. Voor daders van 16 of 17 jaar geldt dat ernstige zedenmisdrijven niet verjaren.

Bron: Omroep Gelderland


Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
1 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
2 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
2 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
3 jaar geleden via Ikvergelijk.nu
De feiten over de criminaliteit bij de politie
ANN - Als we de DS de Sentor moeten geloven, dan heeft de gemeente Deventer een stap gezet om te..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws