Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Tentoonstellingsprogramma 2013 - 2014 Gemeente museum Den Haag

Datum: dinsdag 16 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

16 juli 2013 -

Nul, ZERO en Amerikaanse minimal art t/m 13 oktober 2013 In de zomer van 2013 toont het Gemeentemuseum Den Haag een bijzondere collectie Nul, ZERO en Amerikaanse minimal art. Deze tentoonstelling is de achtste in de serie presentaties in het Willem Cordia kabinet, waarin de collectie van de Triton Foundation centraal staat. Ook hier worden weer hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis getoond, met werk van onder anderen Lucio Fontana, Yves Klein, Robert Ryman, Jan Schoonhoven, Frank Stella, Günther Uecker en de onlangs overleden oprichter van de Nul-groep Henk Peeters.

Harriët van Reek - Edith & Egon Schiele

t/m 6 oktober 2013 Het bijzondere portret dat kunstenaar Egon Schiele maakte van zijn vrouw Edith was de inspiratiebron voor een nieuw kinderkunstboek van prentenboekillustrator- en schrijver Harriët van Reek. Het ontroerende en fantasievolle Edith & Egon Schiele is het tiende deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Vanaf 1 juni 2013 is het prentenboek voor €13,95 verkrijgbaar bij (kinder)boekhandels in het land en in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag. Ook is er in het museum een speciale kindertentoonstelling met de originele illustraties van Harriët van Reek.

ZomerExpo 2013 t/m 15 september 2013

Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds organiseren voor de derde keer de ZomerExpo. De grootste landelijke beeldende kunst tentoonstelling samengesteld door een open inschrijving heeft voor deze editie het thema Aarde. De primeur van dit jaar is dat de kunstwerken uit de tentoonstelling door Stichting ArtWorlds te koop worden aangeboden. Bert Kreuk - Grensverleggend t/m 29 september 2013De ware American Dream in Nederland, dat is het verhaal van de in Amerika woonachtige collectioneur Bert Kreuk (Capelle a/d IJssel, 1964). Een geslaagd ondernemer die zich al vijftien jaar lang toelegt op het verzamelen van hedendaagse kunst. Zijn verzameling is gedurfd, spectaculair en persoonlijk. In de zomer van 2013 toont het Gemeentemuseum Den Haag een staalkaart van de collectie Bert Kreuk, waarin het persoonlijk en maatschappelijk engagement van de hedendaagse kunstenaar in een weids arrangement van materialen en media tot uiting komt. Bert Kreuk leent aan musea over de gehele wereld kunstwerken uit, maar niet eerder werd zo’n substantieel deel van zijn collectie tentoongesteld. Het Gemeentemuseum is verheugd dat de collectie juist hier voor het eerst getoond wordt en dat Bert Kreuk zelf optreed als gastcurator.

René Lalique (1860-1945) Meester van de Franse Art Nouveau en Art Deco t/m 10 november 2013De exclusieve objecten van de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique zijn het symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco. Van een hoornen kam met parels, tot een vensteremaille halssieraad, van gouden manchetknopen tot persgeblazen parfumflacons en schitterende glazen siervazen; de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag geeft met ruim honderd voorwerpen een goed beeld van de Franse chic in Nederland tijdens het interbellum. Onderzoeker Lennart Booij (1970) - bekend van TV-programma’s als AVRO’s zoektocht, Krachtstroom en VARA’s Lagerhuis - sluit met deze tentoonstelling en de daarbij behorende, rijk geïllustreerde publicatie gewijd aan het oeuvre van René Lalique een vierjarig promotieonderzoek af aan de Universiteit Leiden.

De Ateliers Serie I: David Jablonowski 24 augustus t/m 3 november 2013 De hechte band die De Ateliers in Amsterdam- hét instituut voor jong talent in de kunst in Nederland - en het Gemeentemuseum Den Haag al lange tijd onderhouden wordt de komende drie jaar nog verder aangehaald. Vanaf de zomer van 2013 organiseert het museum jaarlijks de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van een kunstenaar die de Ateliers heeft doorlopen. Met Outset Nederland als partner en met steun van de Stichting Niemeijer Fonds wordt dit prachtige nieuwe initiatief mogelijk gemaakt. David Jablonowski (Bochum, 1982) bijt het spits af en zal zich als eerste kunstenaar in deze reeks presenteren.

De Anatomische les - van Rembrandt tot Damien Hirst 28 september 2013 t/m 5 januari 2014 De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Al eeuwenlang is het menselijk lichaam en de ontleding ervan een fascinatie voor kunstenaars. Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert een unieke tentoonstelling over De anatomische les waarbij zeventiende eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Voor het eerst worden alle tien anatomische lessen die in de zeventiende eeuw in Nederland zijn vervaardigd bij elkaar gebracht. Deze tentoonstelling is alleen nu mogelijk omdat het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt uit de collectie van het Mauritshuis zich in het Gemeentemuseum bevindt. In het najaar van 2013 kan de bezoeker onder de menselijke huid kruipen in kunstwerken van Rembrandt tot Damien Hirst.

Wonderkamers

Vanaf dit najaar weer open!

De interactieve tentoonstellingsvleugel Wonderkamers is compleet vernieuwd en mooier dan ooit. Nog altijd is dit de enige interactieve tentoonstellingsvleugel in een Nederlands kunstmuseum. Met een tablet in de hand maak je hier op een verrassende, speelse en interactieve manier kennis met beeldende kunst, architectuur, kunstnijverheid en mode. En je kunt er bovendien honderden originele miniatuurkunstwerken bewonderen van de grootste kunstenaars ter wereld. Vooral voor jongeren en gezinnen een geweldig uitje! Want zeg nou zelf, wie vindt het niet leuk om z'n ouders te verslaan?

Chanel de legende Een tentoonstelling van Draiflessen Collection 12 oktober 2013 t/m 2 februari 2014 De ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel no.5, wie kent ze niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Chanel: de legende vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals originele ontwerpen uit de jaren 20 en 30, mantelpakjes uit de jaren 60 en creaties gedragen door beroemdheden zoals Marlène Dietrich, Romy Schneider en Hare Majesteit Koningin Paola van België.

Annemarie van Haeringen Coco - of het kleine zwarte jurkje 12 oktober 2013 t/m 2 februari 2014 Het kleurrijke levensverhaal van Coco Chanel inspireerde veelbekroond prentenboekillustrator- en schrijver Annemarie van Haeringen tot het nieuwe prentenboek Coco - of het kleine zwarte jurkje. Dit juweeltje onder de prentenboeken is het elfde deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold en verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Chanel: de legende die van 12 oktober t/m 2 februari 2014 in het museum te zien is. Het prachtige prentenboek is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Want wie kent de ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5 niet?

Ouborg Prijs 9 november 2013 t/m 16 februari 2014 De Ouborg Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre dat zowel lokaal als landelijk van belang is. De stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956) bestaat uit een bedrag van € 10.000, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. De Ouborg Prijs werd eerder toegekend aan onder andere: André Kruysen, Justin Bennet, Zeger Reyers, Lotti van Gaag en Frans Zwartjes.

Delfts Wit: Het is niet alleen blauw dat in Delft blinkt. 23 november 2013 t/m maart 2014Veel mensen hebben thuis wel een schaal of vaas met handgeschilderd blauw motief. Ook buitenlandse toeristen zijn dol op Delfts aardewerk. En hoewel je in eerste instantie denkt aan blauwe decoraties, kent het Delfts aardewerk vele verschijningsvormen, van blauwwit tot kakelbont. Gemeentemuseum Den Haag beschikt over een van de mooiste en grootste collecties Delfts aardewerk ter wereld. In Delfts Wit staat voor het eerst de ongekleurde variant centraal. De tentoonstelling toont de functie van Delfts aardewerk, de plaats in het Hollandse interieur en de wijze waarop Delfts Wit zich tot Delfts blauw verhoudt. Ook probeert de tentoonstelling antwoord te geven op de vraag of al het Delfts Wit daadwerkelijk in Delft is vervaardigd.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu