Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Ondernemerschap leer je niet op school

Datum: vrijdag 28 juni 2013

Bron: Actueel Nieuws

28 juni 2013 -

De Nieuwe Pers (DNP) en Follow The Money (FTM) hebben samen een incubator opgericht met als doel om journalistiek ondernemerschap te bevorderen. Het Nieuwsatelier in Amsterdam verzorgt huisvesting, maar ook begeleiding door ervaren journalisten en ondernemers. Persinnovatie.nl sprak met Eric Smit, medeoprichter van Het Nieuwsatelier. "Ondernemerschap leer je niet op school, dat is iets wat je moet doen."

Door: Sean van der Steen

Het Nieuwsatelier, Google streetview

Het Nieuwsatelier, een initiatief van Jan-Jaap Heij, Arne van de Wal en Eric Smit, is opgericht om journalistiek ondernemerschap te ondersteunen en te bevorderen. Eric Smit, ook oprichter van platform voor onderzoeksjournalistiek FTM, vertelt over het doel van de stichting.

`Paar zaailingen te midden van vallende brokstukken'

De laatste tijd vliegen de nieuwe journalistieke start-ups ons om de oren. Zijn die er niet al genoeg, ondernemers in de journalistiek? "Nou, nee, helemaal niet. De afbraak in de journalistiek is zo gigantisch, en er zijn maar een paar zaailingen te midden van vallende brokstukken. Er zijn natuurlijk verschillende voorbeelden, waaronder De Correspondent, DNP, The Post Online en wijzelf, maar er zijn er niet genoeg. Ook op het datajournalistieke vlak zie je wel een paar voorbeelden, zoals LocalFocus, dat ook bij DNP en FTM in het gebouw zit, maar niet genoeg."

Er worden veel journalisten wegbezuinigd bij uitgevers, en volgens Smit is het einde nog niet in zicht. "Dan is het heel belangrijk dat ondernemerschap wordt gepropageerd. Het is belangrijk voor de handvol ondernemers die er zijn om ingebed worden in een omgeving waar veel steun en kennis is. Dat is het idee van Het Nieuwsatelier."

`Ondernemerschap leer je niet op school'

Is die taak niet deels weggelegd voor opleidingen journalistiek? Zeker niet, meent Smit. "Ondernemerschap leer je niet op school, dat is iets wat je moet doen. Bovendien vind ik niet dat iets ergens `thuis moet horen'. Met name ondernemerschap niet, dat moet je gewoon doen. Dat is iets waar mensen met een goed idee en doorzettingsvermogen aan moeten beginnen."

Natuurlijk mogen studenten journalistiek naar Het Nieuwsatelier komen met een goed idee, vertelt Smit. "De mannen van LocalFocus zijn ook jonge kerels. En de oprichters van Newpaper, dat ook in Het Nieuwsatelier komt te zitten, zijn kerels die nog op de School voor Journalistiek zitten."

Ondertussen kijken de mannen van Het Nieuwsatelier goed om zich heen, op zoek naar interessante start-ups. Smit: "We kijken daar wel streng naar, wie we erbij zouden willen. Het moeten wel mensen zijn die echt iets willen. Een jonge ondernemer die ik er graag bij zou willen hebben, is bijvoorbeeld Marten Blankesteijn van Blendle. Dat vind ik een hele slimme jongen met een prachtig businessmodel. Aan Blendle zie je ook echt aan dat het ondernemers worden."

`Journalisten hebben vaak geen ondernemende geest'

Ondernemerschap lijkt de laatste wel een mantra te zijn binnen de journalistiek. De VOJN-avond van vorige week ging er bijna uitsluitend over. Niet vreemd dat er nu zoveel aandacht voor is, denkt Smit: "Ondernemerschap in de journalistiek is dun gezaaid, omdat journalisten vaak geen ondernemende geesten hebben. Het zijn kritische mensen, waarvan na tien jaar de mondhoeken een beetje gaan hangen. Het ondernemerschap vergt precies het tegenovergestelde."

Praktisch gezien gaat Het Nieuwsatelier zich bezig houden met vier zaken: huisvesting, fondsenwerving, het creeren van een netwerk en kennis delen door middel van workshops en mentoren die jonge ondernemers begeleiden. Die workshops kunnen gaan over inhoudelijke journalistiek, maar de stichting richt zich vooral op zaken die te maken hebben met ondernemerschap. "En dan moet je dus mensen van buitenaf erbij roepen. Mensen die snappen hoe een bedrijf opgestart moet worden: op juridisch vlak, financieel vlak, faciliteiten, een office manager, enzovoort."

Samenwerking met het Stimuleringsfonds

Het Stimuleringsfonds is indirect ook betrokken bij Het Nieuwsatelier: FTM kreeg ondersteuning vanuit het fonds, en recentelijk ook The Challenge-winnaar LocalFocus. Samenwerking met het fonds is daarom volgens Smit van groot belang. "Het Stimuleringsfonds heeft er belang bij om bedrijfjes diepotentieel hebben in een omgeving te brengen waar de kansen op succes het grootst zijn. Die omgeving bieden wij."

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu