Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Koe moet voldoende gras vreten

Datum: dinsdag 18 juni 2013

Bron: Actueel Nieuws

18 juni 2013 -

Weidegang blijkt in veel gevallen economisch perspectief te hebben, ook bij grotere en geautomatiseerde bedrijven. Strategisch graslandmanagement en voldoende grasopname blijken cruciaal voor economisch succesvolle beweiding. Dit concluderen onderzoekers en adviseurs op basis van bedrijfsboekhoudingen uit 2011, bestudering van bedrijfsbegrotingen en een praktijkstudie naar rendementsverhoging van weidegang in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Uit de resultaten van het onderzoeksproject `Economisch weiden' blijkt dat de grasopname door weidende koeien een cruciale factor is voor een economisch succesvolle beweiding. "Hoe hoger de droge stofopname vanuit weidegang, hoe groter het voordeel", aldus projectleider Agnes van den Pol-van Dasselaar van Wageningen UR Livestock Research, "Ook de gekozen beweidingsstrategie moet consequent doorgevoerd worden om geld te verdienen aan weidegang." De kosten van weidegang worden vooral bepaald door lagere loonwerkkosten, meer aankoop van ruwvoer, minder aankoop van krachtvoer en minder mestafzetkosten.

Rendement weidegang kan omhoog

Op veel bedrijven is het inkomen door optimalisatie van de beweiding met EUR 10.000 te verhogen stellen de adviseurs. Uit de bestudeerde begrotingen en boekhoudingen blijkt dat weinig melkveehouders de mogelijke economische voordelen van beweiding daadwerkelijk hebben gerealiseerd. Weidende bedrijven laten volgens adviseurs geld liggen doordat de bedrijfsvoering niet optimaal is afgestemd op beweiden, waardoor de koeien (te) weinig vers gras eten. Veehouders kunnen meer geld halen uit weidegang door minder bij te voeren, de koeien vroeg naar buiten te doen en laat in het seizoen weer binnen te halen. Juist in het voorjaar is de samenstelling van het gras optimaal om maximaal krachtvoer te besparen. In het najaar kunnen koeien vaak nog extra gras binnen halen dat met maaien blijft staan. Dit vraagt om goed graslandmanagement.

Weidepremie maakt weidegang interessant voor grotere bedrijven

Beweiden gaf in 2011 gemiddeld genomen een efficientere bedrijfsvoering en een hoger bruto bedrijfsresultaat ten opzichte van opstallen bij bedrijven tot 85 `a 90 melkkoeien. In 2011 hadden de zuivelfabrieken echter nog geen weidepremie ingevoerd. De huidige weidepremie is voldoende om het omslagpunt in rendement van weidegang te verhogen naar een bedrijfsgrootte van ongeveer 130-140 koeien. Door beweiding te combineren met automatisch melken, bleek een groot deel van het economisch voordeel van beweiding te verdwijnen.

In toekomst blijft voldoende grasopname essentieel

De onderzoekers hebben de economische voordelen van weidegang ook berekend voor de nabije toekomst (2015-2020), rekening houdend met de verwachte ontwikkelingen en trends rondom schaalvergroting en automatisering, maar niet met eventuele inkomsten van een weidepremie. Beweiding is volgens de onderzoekers financieel aantrekkelijk als de koe voldoende vers weidegras vreet (minstens 500-700 kg droge stof per koe per weideseizoen). Bij erg lage vers grasopnames is weidegang niet voordelig.

Projectuitvoering

In het project `Economisch Weiden' bekeken onderzoekers de economische voordelen van weidegang in diverse bedrijfssituaties bij moderne melkveebedrijven. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen winter gepresenteerd op de conferentie `Haal meer geld uit je gras'. Economisch Weiden is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en uitgevoerd door Wageningen UR (Wageningen UR Livestock Research, Leerstoelgroep Agrarische Economie en Plattelandsbeleid van Wageningen University , LEI Wageningen UR) en daarnaast DLV Rundvee Advies, PPP-Agro Advies en Dirksen
Management Support.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu