Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 12 juni 2013
Bron: Actueel Nieuws
De zeven deelbesturen die in Amsterdam ook na 2014 blijven bestaan moeten voldoende te zeggen hebben over de buurt. Dat stelt D66 bij de behandeling van het nieuwe politieke stelsel voor de stad. Volgend jaar maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Amsterdammers mogen dan net als altijd twee stemmen uitbrengen: een voor het bestuur in het stadsdeel en een voor het stadsbestuur in het stadhuis op het Waterlooplein.
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: "Amsterdammers moeten niet voor vragen over de buurt of lokale initiatieven waar hulp bij nodig is naar het stadhuis komen. Daar is Amsterdam met 800.000 bewoners echt te groot voor. Daarom moeten we er voor waken dat de deelbesturen die er volgend jaar gewoon nog zijn nergens meer over gaan. En dat Amsterdammers alleen nog met ambtenaren op het Waterlooplein te maken hebben. Daar maakt D66 zich hard voor."
Aandacht voor de buurt
De tien of twaalf volksvertegenwoordigers die in de zeven stadsdelen overblijven moeten in het politieke werk kunnen worden bijgestaan door duo-raadsleden (raadsleden zonder stemrecht). In vergelijking met nu zullen de deelbesturen gaan over 80% van de huidige taken en gaat het nog altijd om ruim 1 miljard euro aan budget. Amsterdam Oost telt wat D66 betreft als groot stadsdeel en krijgt niet dertien maar vijftien leden. Ook zouden de deelbesturen naast de vaste uitvoeringstaken meer moeten kunnen besluiten waar extra aandacht voor komt in buurten in de stad.
Regionale samenwerking
D66 streeft verder naar een goede samenwerking met de buurtgemeenten en de regio. Uiteindelijk zou er een metropool Amsterdam moeten komen. Tot die tijd zou Amsterdam Zuid nog gewoon zaken moeten kunnen doen met Amstelveen en Amsterdam Noord met Zaanstad. D66 wil dat dat in het nieuwe politieke stelsel mogelijk blijft.
Bron: Nieuwsbank