Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 31 mei 2013
Bron: Actueel Nieuws
De afgelopen jaren is gezamenlijk gewerkt aan het oplossen van de wateropgaven in Rotterdam.
Eind 2007 verscheen Waterplan 2 Rotterdam, waarin beschreven staat hoe gemeente en waterschappen omgaan met het water in en om Rotterdam. Waterplan 2 is de basis voor het waterbeleid voor Rotterdam en vormde tevens de basis voor het klimaatadaptatieprogramma: Rotterdam Waterproof. Binnen dit kader is gewerkt aan kennis over klimaateffecten, zijn pilots gerealiseerd en is Rotterdam internationaal bekend geworden als water- en klimaatstad.
Er is veel bereikt. Er zijn traditionele oplossingen uitgevoerd en gestart om nieuw en schoon oppervlaktewater te realiseren, zoals in het Spinozapark en de Blauwe Verbinding. Daarnaast is fors ingezet op innovatieve maatregelen, zoals groene daken, waterpleinen als het Bellamy- en het Benthemplein en ondergrondse waterbergingen in het Museumpark en het Kruisplein.
Intensiever samenwerken aan de uitdagingen van nu en het klimaat van morgen
De wereld ziet er nu anders uit dan vijf jaar geleden. Er vallen niet alleen steeds vaker heviger regenbuien, maar er zijn ook meer en langere periodes van droogte. Daarom is het Waterplan 2 kritisch bekeken en waar nodig herijkt. Het uitvoeringsprogramma past hierdoor naadloos in de Rotterdamse adaptatiestrategie. En ook wordt realistisch omgegaan met de veranderde omstandigheden op financieel gebied. Om maatregelen slimmer uit te voeren, haken we meer aan op stedelijke programma's zoals het onderhoudsprogramma buitenruimte en de vergroening van de stad. Daarbij streven we er ook naar om de burger zelf bij te laten dragen aan het oplossen van het waterprobleem door het ontharden van hun tuin of de aanleg van geveltuintjes: tegel eruit, groen erin. Voor het thema waterveiligheid participeren we actief in het nationale Deltaprogramma en het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nHWBP). Door nog meer samen te werken worden de kosten verlaagd en de dienstverlening aan bewoners en bedrijven beter.
Afvalwaterketen
Gemeente en waterschappen willen ook een impuls geven aan een duurzame en doelmatige afvalwaterketen. En maken gezamenlijk een toekomstbestendig afvalwatersysteem en optimaliseren het beheer van de riolering en de werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zo wordt bij nieuwbouw van woningen regenwater en afvalwater zoveel mogelijk gescheiden en gaan we aan de slag met knelpunten bij hevige regenval. De bestuurders van gemeente en waterschappen geven daarom op 5 juni ook het startsein voor de samenwerkingsovereenkomst voor de Rotterdamse afvalwaterketen.Internationale belangstelling voor de aanpak.
Op 5 juni vindt er in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam ook een internationale bijeenkomst plaats waar de samenwerking op het gebied van water en klimaatadaptatie centraal staat. Rotterdam is als oprichter van Connecting Delta Cities gastheer van twintig wereldsteden. Rotterdam werkt dus niet alleen samen met regionale partijen aan water in eigen stad, maar deelt ook kennis en ervaringen met de rest van de wereld. Zowel in woorden, als daden.
Bron: Nieuwsbank