Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 29 mei 2013
Bron: Actueel Nieuws
Het college van B&W heeft de voorjaarsnota 2013 aangeboden aan de gemeenteraad. Voor 2014 kan de begroting sluitend gemaakt worden met een aantal eenmalige maatregelen. De jaren na 2014 laten zonder aanvullende maatregelen een tekort zien. Daarbij gaat het om een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro in 2017. Het college wil ongeveer 2 miljoen euro vrijmaken voor investeringen in de stad. Maatschappelijke en economische ontwikkelingen hebben de rol van de gemeente doen veranderen. Voor een sluitende meerjarenbegroting tot 2017 doet het college in de kaderstelling een voorstel voor ombuigingen voor 6 miljoen euro.
De voorjaarsnota bevat zowel de voortgangsrapportage over de begroting van 2013 als de financiële kaders voor de toekomst. In de kaderstelling voor de komende jaren schets het college voorstellen voor ombuigingen. De gemeente heeft wettelijke en niet-wettelijke taken, waarbij ook een deel van de taken overgelaten kan worden aan partijen in de stad. 85% van de inwoners die zelfredzaam is, moet zich in kunnen zetten voor organisaties en activiteiten die zij belangrijk vinden. 10% van de inwoners die ondersteuning nodig hebben en 5% die zorg nodig hebben, daarvoor blijft een goed vangnet beschikbaar. Inwoners vragen op bepaalde terreinen een andere rol van de gemeente, meer faciliterend met ruimte voor eigen invulling. In combinatie met minder middelen vraagt dat om focus wat de gemeente wel en niet doet en op welke manier geld besteed wordt. Het is een belangrijke opdracht voor de nieuwe gemeenteraad in 2014 om in dit proces keuzes te maken, die verwerkt kunnen worden in de begrotingen voor 2015 en verder.
Ruimte voor initiatief en ondernemerschap
De voorstellen voor ombuigingen komen voort uit het uitgangspunt om meer ruimte te bieden aan inwoners en organisaties en doen een groter beroep op de eigen verantwoordelijk en samenredzaamheid. De gemeente kijkt bijvoorbeeld naar mogelijkheden om andere partijen vastgoed te laten exploiteren, vastgoed te verkopen en/of effectiever in te zetten (zoals verschillende functies in één gebouw). Ten aanzien van subsidies stelt het college dat activiteiten en producten moeten voldoen aan voldoende vraag vanuit de Nieuwegeinse samenleving. Daarbij geldt ook een eigen bijdrage voor doelgroepen en biedt de gemeente ondersteuning aan specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld met de U-pas voor mensen met een minimuminkomen). Daarnaast spreekt het college van de mogelijkheid om intensiever dan voorheen snippergroen te verkopen of in beheer te geven van inwoners en bedrijven. Ook het verruimen van de mogelijkheden voor sponsoring van rotondes en geluidswallen behoort daartoe. Samenwerking met gemeenten in de regio is eveneens een belangrijke pijler. De gemeente streeft naar verkleining van personele omvang door o.a. met flexibele schil van medewerkers te gaan werken en in samenwerking met andere gemeenten taken gemeenschappelijk op te pakken. Voor wat betreft de gemeentelijke inkomsten onderzoekt de gemeente de mogelijkheden van invoering van toeristenbelasting of het heffen van haven- en liggelden. Ook wordt gedacht aan de mogelijkheden om zonder het lastenniveau van inwoners te verhogen, een verschuiving aan te brengen tussen de opbrengsten uit de afvalstoffenheffing en de OZB.
Vervolg
De gemeenteraad spreekt over de voorjaarsnota in de commissievergaderingen van 5 en 11 juni. In de raadsvergadering van 25 juni stelt de gemeenteraad de voorjaarsnota vast. In aanloop naar de begroting van dit najaar worden de voorstellen verder uitgewerkt om te zorgen voor dekking in het meerjarenperspectief.