Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 29 mei 2013
Bron: Actueel Nieuws
Jaarlijks inventariseert de provincie Utrecht welke dieren en planten er leven in de provincie. Dit jaar gaan veldwerkers van mei tot en met september aan het werk in het Noordwesten van Utrecht. De waarnemingen worden direct ingevoerd in de veldcomputer. De gegevens worden opgeslagen in de Nationale Databank Flora en Fauna en zijn daarmee ook beschikbaar voor anderen. Het gaat vooral om het in kaart brengen van bijzondere dieren en planten.
Met de inventarisaties brengt de provincie in kaart welke beschermde en bedreigde soorten planten en dieren er voorkomen, en welke soorten er leven die nog niet eerder voorkwamen in het gebied. De provincie kijkt naar planten, zoogdieren, reptielen, amfibieen, vissen, dagvlinders, libellen, sprinkhanen, krekels en bosmieren. Voor de planten is een bezoek voldoende, voor de dieren moet een gebied drie maal in het seizoen bezocht worden.
Jaarlijkse inventarisatie noodzakelijk voor beleid
De provincie inventariseert elk jaar 1/10 deel van het buitengebied. Dat is per jaar 10.000 a 12.000 hectare. Na ongeveer tien jaar is het buitengebied in de hele provincie onderzocht en dan begint er weer een nieuwe ronde. Op die manier kunnen gegevens uit verschillende perioden van het hele buitengebied met elkaar vergeleken worden. De informatie heeft de provincie Utrecht nodig voor haar beleid. Met de verzamelde natuurinformatie kan de provincie de belangen van de natuur meewegen met de vele andere belangen in het landelijk gebied.
Van Abcoude tot Zegveld
De veldwerkers gaan dit jaar aan de slag in het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden en Utrecht. Dit gebied is ca. 10.000 hectare groot. De meeste aandacht gaat uit naar wegbermen, sloten, poelen, houtwallen, heide en (park)bossen. De veldwerkers zullen zich altijd melden voordat zijn in een gebied gaan inventariseren.
Resultaten
Een jaar geleden bleek na onderzoek in de Lopikerwaard, Vijfherenlanden en het gebied tussen Zeist en Amersfoort dat het aantal beschermde soorten was toegenomen.
Bron: Nieuwsbank