Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Nog meer ontslagen bij Rabobank

Datum: woensdag 29 mei 2013

Bron: Actueel Nieuws

29 mei 2013 -

In het weekend van 25 mei werd eigenlijk iedereen onaangenaam verrast door uitspraken in de media van Piet Moerland, Bestuursvoorzitter van de Rabobank. Hij kondigde aan dat er nog eens 2000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen bij de lokale Rabobanken. Hoog tijd voor een update!

Opheldering

CNV Dienstenbond heeft gelijk, samen met de collega-vakbonden om opheldering gevraagd, ditmaal maar eens gelijk bij Piet Moerland, met wie wij, kort daarna, telefonisch overleg hebben gehad.

Dit gesprek maakte duidelijk dat de cijfers inderdaad kloppen. De Raad van Bestuur voelt de urgentie om meer te bezuinigen, daarbij blijkt het klantgedrag nog sneller te veranderen en gaat steeds meer werk digitaal. Het economisch tij zit natuurlijk ook nog steeds niet mee. Bovendien zullen er meer lokale banken gaan fuseren, ook vanwege de hoge regeldruk vanuit de toezichthouders. De verwachting is dat eind 2014 het aantal lokale banken is gedaald van 136 naar 100. Bovendien verwacht Moerland dat het aantal kantoren teruggaat naar `minder dan 500' en dat het aantal arbeidsplaatsen bij lokale Rabobanken `dichtbij de 20.000' zal komen te liggen. Op dit moment werken er bij de lokale banken 28.000 vaste medewerkers en 2.500 externe medewerkers.

Ernstig

Dit zijn enorme aantallen die ons natuurlijk zorgen baren. Dit gaat de komende jaren tot veel onrust op de lokale banken leiden, waarbij vele medewerkers hun baan zullen verliezen. Gelukkig heeft CNV Dienstenbond kort geleden met de bank een sociaal plan afgesproken dat van groot belang gaat
worden voor deze medewerkers.

Meld onofficiele reorganisaties

We merken helaas wel dat bij vele lokale banken de reorganisaties onofficieel al zijn ingezet, terwijl de plannen nog niet eens allemaal klaar zijn. Collega's krijgen te horen dat ze niet meer in de nieuwe organisatie zullen passen en dat ze er goed aan doen op een vertrekaanbod in te gaan. Vaak staat zo'n aanbod op gespannen voet met de afspraken die we in het nieuwe sociaal plan hebben opgenomen en die vanaf 1 mei 2013 gelden. De ondernemingsraad speelt bij dit soort ontwikkelingen vaak helemaal geen rol. De directie en het MT regelen het liever een op een met de betrokken medewerkers. De vakbonden hebben deze onaanvaardbare praktijken bij HR Rabobank in Utrecht aangekaart, we hopen dat dit effect heeft. Moerland heeft ons toegezegd alle directies van lokale banken te zullen aanspreken op een goede uitvoering van het sociaal plan.

Als het jezelf of een collega overkomt, aarzel dan niet dit bij ons te melden. Dat geldt ook voor de ondernemingsraden die buitenspel gezet worden. Word je zelf door dit soort praktijken getroffen, dan heb je als lid recht op (rechts)bijstand.

Loopbaancheck

Je kunt nog steeds een loonbaancheck van CNV Dienstenbond doen via ons loopbaanadviesbureau Kans.

De check past goed in de afspraken van het sociaal plan. De Rabobank betaalt deze check; we hebben echter gemerkt dat sommige lokale banken daar moeilijk over doen. Als je dit overkomt, meld dat dan ook, dan proberen we het op te lossen.

Nodig ons uit!

Wil je meer uitleg over de nieuwe cao, het sociaal plan of de nieuwe pensioenregeling? Stuur een mail naar Sandra Hendriks en wij komen langs!

Ons plan is om in informele groepen, van 5-6 personen, van gedachten te wisselen. Als je een aantal collega's kunt optrommelen, dan is dat natuurlijk geweldig. Lukt dat niet? Nodig ons dan toch uit, misschien zijn er meer collega's op jouw werklocatie die graag in gesprek willen.

OR en adviesaanvraag

Bij de cao-onderhandelingen is de afspraak gemaakt dat de ondernemingsraden de bonden op de hoogte stellen van de reorganisaties (d.m.v. adviesaanvraag). We hopen dat dit ook gebeurt, zo kunnen vakbonden en ondernemingsraden samenwerken en elkaar versterken.

Vakbondsconsulent

Ook zijn we op zoek naar vakbondsconsulenten. Dit zijn leden van de vakbond die een grotere adviserende rol willen spelen op de werkplek, om zo je collega's van dienst te kunnen zijn. Bij voldoende belangstelling starten we in het najaar een cursus.

Financieel Advies

Als je een ontslagvergoeding ontvangt, dan is het goed te beseffen dat dat (grote) bedrag, een bruto bedrag is. Het is niet onverstandig om je te laten informeren over bijvoorbeeld de fiscale consequenties. In het sociaal plan is opgenomen dat de Rabobank dit financiele advies betaalt. De vakbond heeft echter ook een samenwerkingsverband met een onafhankelijk financieel adviesbureau onder de naam FAB. Hier kun je ook een beroep op doen.

Contact

Voor vragen, opmerkingen, aanmeldingen stuur een e-mail naar Sandra Hendriks (of via telefoonnummer 023-5670684).

Werf juist nu een nieuw lid!

Ken je collega's die zich als werknemer onzeker voelen, onrust ervaren of een moeilijke tijd tegemoet gaan? Zij kunnen rekenen op advies van het Persoonlijk Advies Centrum. Maak hen lid van het CNV! Als dank ontvang je een cadeaubon t.w.v. 25 euro. Kijk voor aanmeldingen, voorwaarden en informatie op de actiepagina.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu