Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Duurzame Dag Nieuwegein was groot succes

Datum: woensdag 29 mei 2013

Bron: Actueel Nieuws

29 mei 2013 -

Nieuwegein stond zondag 26 mei in het teken van duurzaamheid. Meer dan 60 partijen maakten samen deze dag mogelijk! Zij inspireerden bezoekers, jong en oud, met hun duurzame initiatieven en activiteiten, lieten hen er soms letterlijk aan proeven.
Het was de eerste keer dat Nieuwegein op deze manier een Duurzame Dag vierde, met zowel activiteiten in het Natuurkwartier als in de binnenstad. Op beide locaties hebben bezoekers genoten van de vele activiteiten.


Activiteiten Duurzame Dag in het Natuurkwartier
Zo’n 1.500 mensen bezochten de activiteiten op de Duurzame Dag in het Natuurkwartier. Populair waren vooral het broodjes bakken boven het kampvuur, het vasthouden van een slang, het pluizen van braakballen en het knutselen met afval en zonnebloemen op zonne-energie. Veel kinderen lieten zich schminken, puzzelden met potscherven in Museum Warsenhoeck en ook het jaarlijkse scheren van de schapen trok veel bekijks. Bezoekers konden ook een kijkje nemen boven in de molen. Wethouder Hans Reusch heeft de energiefiets in gebruik genomen. Door hierop te fietsen ervaar je hoeveel energie het kost om bijvoorbeeld een mixer of een waterkoker in werking te zetten. Het is goed zichtbaar dat je om een ledlamp te laten branden veel minder hard hoeft te trappen dan voor een gloeilamp. Zo zie je wat je thuis zelf kunt doen om een steentje bij te dragen aan een duurzaam Nieuwegein. Bijzonder was ook de samenwerking met de leerlingen van het Cals en Oosterlicht College. Ruim 40 leerlingen van deze scholen zijn aan de slag gegaan met het creëren van hun eigen liedjes. Met het park als inspiratiebron - kleur, geur, geluid, gebeurtenissen - hebben de leerlingen onder leiding van pianist en producer Daan Herweg geleerd te improviseren met klanken, ritmes en melodieën. Ze zijn uitgedaagd hun ideeën en teksten te vangen in een echte popsong. In samenwerking met muzikanten van kunstencentrum De Kom studeerden zij de songs in. De leerlingen presenteerden hun werk in de vorm van een muzikale route door het Natuurkwartier.

Activiteiten Duurzame Dag in de binnenstad
Ook in de binnenstad was er vanalles te doen. Zo genoten vele bezoekers van de lekkere hapjes en drankjes in de proefroute. In het Stadshuis werden de lekkernijen zelfs bereid door topkoks van het Nationale kookteam. Wethouder Hans Reusch genoot van het eerste flesje schoon drinkwater uit het watertappunt bij het Stadsplein. Hiermee opende hij samen met Sven Driessen van Join the Pipe het derde gratis watertappunt in Nieuwegein. De klikoboys van De Kom trommelden de bezoekers letterlijk op en trokken veel bekijks. Ook de dames in de duurzame modeshow van Expresso, met sieraden en tassen van de Wereldwinkel, hadden elke show weer een enthousiast publiek. Vele bezoekers wisten ook de stands van de volkstuinverenigingen en bijenhoudersvereniging te vinden met zaadjes en kiemplantjes en bijenkasten met lekkere honing. Of de stands van de ambassadeurs voor zonne-energie en de andere initiatieven voor duurzame energie en energiebesparing. Bij de stand van de Kringloop kregen bezoekers een lijstje om hun foto en het Repair Café maakte weer een aantal mensen blij met een reparatie van een lamp of ander apparaat. Samen met de Nieuwegeinse ontwerper Johan Haze (SaWan Premedia) onthulde wethouder Reusch het logo voor het netwerk Samen Duurzaam. Uit dit netwerk is de Duurzame Dag deels ontstaan en hebben zich vele enthousiaste partijen aangemeld om hun duurzame initiatieven te presenteren in de binnenstad.

Dank aan alle betrokkenen!
Deze dag was niet mogelijk geweest zonder de betrokken en vrijwillige inzet en bijdrage van vele inwoners en (lokale) organisaties en ondernemers:
Vele betrokken inwoners, Acai Events, Afvalroadshow, Ambassadeurs zonne-energie, Band op Spanning, Banketbakkerij Tamminga & Verweij, Bibliotheek De Tweede Verdieping, Bijenhoudersvereniging Kromme Rijn, Lek en IJssel, Bike and Scooterworld, BinnenZinnig, Bio Verwarming, Boerderijwinkel 'Nooit Gedacht', Bram Ladage, Brasserie Theatercafé De Komeet, Brasserie Plaza, Cityplaza, Copijn, De Kruidenvallei, De Tuinen, Eco-Move Houten, E-Lekstroom i.o., Eneco, EnergyToday, Expresso, Ezprezzo, Fotoclub De Ontspanner, Fotoclub Nieuwegein, gemeente Nieuwegein, Grandcafé De Burgemeester, H3P, HEMA, IVN afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o., Join the Pipe, Jumbo, Kaasboerderij ’t Klaphek, KARmeleon, Keurslagerij Post, Kinderboerderij IJsselstee, Kleur- Geur- en Smaakcentrum, Koksgilde Nationale kookteam, Kringloop Nieuwegein, Lacerta Midden Nederland, Lunchroom FAIR's, Manschot boeken, Milieu Educatie Centrum, museum Warsenhoeck, MVG Energy Solutions, Natuurkwartier Nieuwegein, Ons Belang - volktuinen en bijen, Oranje Kruis Nieuwegein Noord, PLUS van Loon, Poldermolen Oudegein, Priority Skin Care, Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), Repair Café Nieuwegein, RondomDom, RR Mobility bv, Samen Duurzaam Nieuwegein, Schuttevaer, Speelgoedbank Nieuwegein, Stadstheater en kunstencentrum DE KOM, Stichting Eet mee, Stichting Fairtrade Nieuwegein, 't Park Live, met leerlingen van het Cals College en het Oosterlicht College, Vlinderstichting, Vocking Vleeswaren bv, Voedselbank Nieuwegein, Vogelwacht afdeling Nieuwegein, Volendammer Vishandel, Volkstuinen Galecop, Waterbedrijf Vitens, Wereldwinkel Nieuwegein, Werkgroep Rundu,Zonnecomfort.

De dag was een initiatief van Cityplaza, het netwerk Samen Duurzaam, de gemeente Nieuwegein en het Natuurkwartier.

Actueel Nieuws Nederland

Actueel Nieuws Nederland


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu