Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Ondernemers minder somber

Datum: maandag 27 mei 2013

Bron: Actueel Nieuws

27 mei 2013 -

De ondernemers in de industrie waren in mei 2013 minder somber dan in april. Het producentenvertrouwen steeg van -5,6 naar -4,2. De verbetering in mei volgt op een verslechtering van de stemming in maart en april.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 5,3 procent lager dan in maart 2012. De krimp was veel groter dan in februari, toen de industrie 1,3 procent minder produceerde dan een jaar eerder. De industrie behaalde in maart bijna 7 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt daalde net als in de voorgaande maanden meer dan die op de buitenlandse. Maart 2013 telde een werkdag minder dan maart 2012.

De economie kromp in het eerste kwartaal van 2013 met 0,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. De kwartaal-op-kwartaalgroei is al drie kwartalen op rij negatief.

Ondernemers industrie minder somber

De ondernemers in de industrie waren in mei minder somber dan in april. Het producentenvertrouwen steeg van -5,6 naar -4,2. De verbetering in mei volgt op een verslechtering van de stemming in maart en april.

De ondernemers waren in mei vooral minder somber over de verwachte productie en hun orderpositie. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde.

De ondernemers waren in mei ook iets minder pessimistisch over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Van hen verwachtte 19 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl bijna 8 procent op een toename rekende. Het saldo (-11) verbeterde voor de derde
achtereenvolgende maand.

Grotere voorraden

De voorraden gereed product van de ondernemers in de industrie waren in maart 2,5 procent groter dan in maart 2012. De toename is groter dan in februari, toen de ondernemers 1,3 procent meer voorraden aanhielden dan een jaar eerder. De cijfers over de voorraden zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

Forse krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 5,3 procent lager dan in maart 2012. De krimp was veel groter dan in februari, toen de industrie 1,3 procent minder produceerde dan een jaar eerder.

In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de krimp met 14,3 procent het grootst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie (10,3 procent) en de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofindustrie (10,2 procent) kromp fors. De voedings- en genotmiddelenindustrie produceerde daarentegen 1,1 procent meer dan in maart 2012.

Minder omzet industrie

De industrie behaalde in maart bijna 7 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt daalde net als in de voorgaande maanden meer dan die op de buitenlandse. Maart 2013 telde een werkdag minder dan maart 2012. De producten van de industrie waren in maart bijna 1 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De transportmiddelenindustrie realiseerde 16 procent minder omzet dan een jaar eerder. Ook in de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofproductenindustrie, de elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de omzet fors lager. In de voedings- en genotmiddelenindustrie steeg de omzet echter met ruim 6 procent.

Economie krimpt licht

De economie kromp in het eerste kwartaal van 2013 met 0,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. De kwartaal-op-kwartaalgroei is al drie kwartalen op rij negatief. De omvang van de krimp wordt wel kleiner. Bij het berekenen van de kwartaal-op-kwartaalontwikkeling is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,7 procent. Het eerste kwartaal telde in 2013 wel twee werkdagen minder dan in 2012.

Er werd in het eerste kwartaal veel minder geinvesteerd in vaste activa dan een jaar eerder (-11,6 procent). De huishoudens besteedden 2,1 procent minder aan goederen en diensten. De overheidsconsumptie kromp met 0,9 procent. De invoer van goederen en diensten was in het eerste kwartaal iets hoger dan in het eerste kwartaal van 2012 (0,2 procent). Het exportvolume was 2,3 procent groter.

De goederenproducenten produceerden 0,8 procent minder. Met 11,6 procent kromp de productie van de bouwnijverheid het meest. De industriele productie lag 4,5 procent onder het niveau van het eerste kwartaal van 2012. De productie van de delfstoffenwinning was, mede onder invloed van het relatief koude weer, 15,5 procent hoger. In de dienstverlening kwam de productie van de commerciele dienstverleners 2,5 procent lager uit. De productie van de niet-commerciele dienstverleners lag op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

De Industrieradar toont in mei 2013 een negatief beeld in vergelijking met een maand eerder. Uit de beschikbaar gekomen gegevens blijkt dat 4 van de 6 indicatoren een achteruitgang tonen. De Nederlandse consumptie daalde sterk. Het producentenvertrouwen, de export en de Duitse industriele orders tonen een matige verslechtering. Het consumentenvertrouwen laat een lichte vooruitgang zien, maar blijft erg laag. Ook de Europese industriele productie verbetert licht, ten opzichte van april neemt de krimp licht af. Alle indicatoren bevinden zich onder de langjarig gemiddelde ontwikkelingen.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu