Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Grote namen van vandaag talenten van morgen

Datum: dinsdag 21 mei 2013

Bron: Actueel Nieuws

21 mei 2013 -

De eerste première - Lange dagreis naar de nacht - valt al in augustus en het TA-seizoen loopt pas af in juni tijdens HF 2014 met het controversiële, nog nooit eerder opgevoerde

The Fountainhead. Het publiek kan rekenen op maar liefst zeven (!) premières van grote namen als Guy Cassiers en Johan Simons, maar ook van de nieuwe generatie regisseurs: Susanne Kennedy, Eric de Vroedt en Julie Van den Berghe. Met Toneelhuis start TA een langdurige samenwerking en bewerkt Tom Lanoye Hamlet, het stuk der stukken. De Warme Winkel en Adelheid Roosen creëren unieke producties binnen de grote voorstellingen en publieksfavorieten - Romeinse tragedies, Scènes uit een huwelijk en Rouw siert Electra - keren terug naar Amsterdam.Weverwelkomen Ramsey Nasr, Aus Greidanus jr. en Gaite Jansenbijhetgezelschap en breiden ons internationale speelgebied uit met Australië en Zuid-Amerika.TA overschrijdt in 13|14 alle mogelijke grenzen.

Hamlet vs Hamlet, start van samenwerking met Toneelhuis

Nieuw is de vierjarige samenwerking met het Antwerpse Toneelhuis. Ivo van Hove en Guy Cassiers tekenen ieder voor twee regies met acteurs uit beide ensembles. Met Guy Cassiers haalt TA een internationaal erkend en gelauwerd regisseur naar Nederland die een unieke stempel op het Europese theater drukt.

Voor de eerste regie van Cassiers bewerkt Tom Lanoye Shakespeares stuk der stukken. In Hamlet vs Hamlet staat Hamlet op de drempel van volwassenheid. In het bestrijden van zijn angsten komt hij oog in oog met zichzelf te staan: Hamlet vs Hamlet. Actrice Abke Haring is Hamlet. Lanoye: ‘Haar androgynie, haar kwetsbaarheid, haar innerlijke kracht - ze zullen dit schimmenspel van zijn en wezen, van zien en zijn, dit hele spiegelpaleis van hartstocht en paranoia, alleen maar vergroten. Let wel, het is niet de bedoeling dat ze een prinses speelt die voorwendt prins te zijn. Nee, ze moet een jongeman spelen, zoals ten tijde van Shakespeare alle vrouwenrollen werden gespeeld door jongens. Niet als travestieten, maar als acteurs die vrouwen belichaamden.’ De rol van Ophelia wordt door Gaite Jansen vertolkt, die hiermee haar theaterdebuut maakt en zich bij het TA-ensemble aansluit.

Controversiële The Fountainhead voor het eerst in het theater tijdens HF 2014

Na jarenlange pogingen heeft TA de rechten op Ayn Rands The Fountainhead (De eeuwige bron) verworven en zal de controversiële roman als eerste ter wereld op de planken brengen. Rands filosofie van het hyperindividualisme geldt als ideologische fundering voor de Tea Party, maar het gedachtegoed van één van Amerika’s meest omstreden auteurs wordt zowel door links, als door rechts omarmd. The Fountainhead, het favoriete boek van o.a. Alan Greenspan, Hugh Hefner, Oliver Stone en zelfs Ad Koppejan, is volgens Van Hove ‘een meeslepende, verslavende roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet. Een controversieel verhaal over het compromisloos nastreven van je idealen dat midden in onze tijd staat met zijn provocerende, verontrustende uitspraken over het individualisme. Maar tegelijkertijd ook een herkenbare liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen en laat zien hoe moeilijk het is om je aan een ander te geven én toch jezelf te blijven.’

The Fountainhead gaat tijdens het Holland Festival 2014 in wereldpremière en betekent ook het debuut voor Aus Greidanus jr. als lid van het vaste ensemble.

Zomerpremière Lange dagreis naar de nacht

Ivo van Hove bijt al op 25 augustus de seizoenspits af met de première van O’Neills familietragedie Lange dagreis naar de nacht. De familie Tyrone wordt vertolkt door Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat, Roeland Fernhout en - na 13 jaar terug op de planken - de ex-dichter des vaderlands: Ramsey Nasr.

Dat Van Hove iets met O’Neill heeft, is al langer bekend. Bij Het Zuidelijk Toneel oogstte hij succes met Het begeren onder de olmen en Rijkemanshuis (Publieksprijs), in Stuttgart regisseerde hij Gier unter Ulmen, in New York More Stately Mansions (Obie Award beste regie), bij de Münchner Kammerspiele Seltsames Intermezzo en bij TA het bejubelde Rouw siert Electra dat na 10 jaar in reprise gaat.

Simons’ brutale visie op Dantons dood

Na zijn radicale Macbeth regisseert Johan Simons opnieuw een klassieker uit het wereldrepertoire. In Dantons dood van Georg Büchner plaatst hij de twee kopstukken van de Franse Revolutie - Danton (Hans Kesting) en Robespierre (Gijs Scholten van Aschat) - lijnrecht tegenover elkaar. Simons: ‘Ik geloof dat de enige echte revolutie van vandaag de genetische revolutie is. Kijkende naar de puinhoop die de mens van zijn wereld en zichzelf maakt, stel ik de vraag: als we een betere mens kunnen scheppen dan diegene die vandaag op aarde rondloopt, waarom zouden we dat dan niet doen?’

Bijzondere samenwerkingen met De Warme Winkel en Adelheid Roosen

Achter het decor van Lange dagreis naar de nacht speelt De Warme Winkel de voorstelling Achterkant.Ze leidt een select publiek naar de achterkant van het toneelbedrijf, vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het stuk, geschrapte personages en de achterkant van roem. En misschien mogen ze zelfs even mee doen. Het Utrechtse theatercollectief maakte al naam met haar brutale, poëtische voorstellingen die met een vanzelfsprekend engagement een duik in de geschiedenis nemen. Dit wordt hun eerste samenwerking met TA.

Alliantiepartner Adelheid Roosen (Female Economy / Zina) creëert binnen Dantons dood het project, De oversteek, waarbij tientallen wijkbewoners met de voorstelling zullen meereizen. ‘Simons droomt de revolutie en ik de beweging. Een plek is een plek, maar een volk is mobiel. Dus trek ik met een volk van vijftig tot honderd vrouwen en mannen naar de schouwburg. Daar nestelen ze zich als nomaden op en rond het podium.’, aldus Roosen. Als het publiek huiswaarts keert, blijven de wijkbewoners achter en bewonen ’s nachts de schouwburg. De volgende ochtend reizen ze weer verder naar de stad waar Dantons dood ’s avonds speelt.

Nieuwe generatie regisseurs zet door

Eric de Vroedt(1972) regisseert John Osborne’s West End klassieker De entertainer. De Vroedt: ‘Het stuk schetst een roerend beeld van het overleven van vijf kleine mensen in een razendsnel veranderende wereld. Vijf leden van een verknipte familie die met veel humor het hoofd boven water proberen te houden. En die altijd hun muziek nog hebben: met vlijmscherpe liedjes en hilarische acts voorzien zij hun eigen levens, de samenleving, de politiek en het ondergaande wereldrijk van vilein commentaar. Bij naderend onheil en permanente crisis zijn humor en muziek soms de enige remedies.’

Susanne Kennedy (1977) regisseert met August Strindbergs De pelikaan voor het eerst bij TA. Een taboedoorbrekend familieportret over de verstikkende invloed van een moeder op haar gezin. Kennedy: ‘Bij Strindberg vinden we geen moederpelikaan die haar eigen leven opoffert om haar kinderen te redden, maar een moeder die op haar eigen kinderen teert, die weigert de natuurlijke moederrol op zich te nemen. De moeder als monster en als dader.’

Binnen TA-2 werkt TA de volgende vier jaren samen met Toneelschuur en Frascati Producties aan de ontwikkeling van de regisseurs van de toekomst. Sinds 2007 namen Thibaud Delpeut, Eric de Vroedt, Joachim Robbrecht en Jacob Derwig deel aan het traject. Dit seizoen maakt Julie Van den Berghe (1981) met Lorca’s Bloedbruiloft haar TA-2 debuut. Van den Berghe: ‘Voor mij is het stuk een pleidooi voor de liefde; de verboden liefde in het bijzonder en de overgave daaraan. Wat voor mij voorop staat is te laten zien wat het betekent om mens te zijn, de overgave aan de meest primaire behoeften. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’

TA stoot door tot ver buiten Europa: voor het eerst naar Zuid-Amerika, tweemaal naar Australië, twee weken Parijs en voor de derde keer naar Londen

TA reist tweemaal naar Australië: met Romeinse tragedies naar Adelaide en La voix humaine naar Sydney, speelt voor het eerst in Zuid-Amerika (Chili) met Opening Night, staat met De Vrek twee weken lang in Parijs en met Hamlet vs Hamlet in Montpellier en trekt met Lange dagreis naar de nacht naar Kroatië. Op vraag van het Nederland - Ruslandjaar spelen we in Sint-Petersburg De Russen! en in Moskou Scènes uit een huwelijk. Met deze laatste voorstelling gaan we ook - reeds voor de derde keer - naar het prestigieuze Barbican Center in Londen.

Succesvolle reprises in Amsterdam

Na tien jaar keert O’Neills beklijvende Rouw siert Electra - waarvoor Halina Reijn bij de première in 2003 met lof overladen werd - eindelijk terug naar Amsterdam. Ook TA’s signature dish Romeinse tragedies, publiekslieveling Scènes uit een huwelijk (mét Hadewych Minis) en het voor het Theater Festival geselecteerde Na de repetitie / Persona (met de Theo d’Or genomineerde actrices Marieke Heebink en Karina Smulders) gaan in Amsterdamse reprise.

Drie nieuwkomers bij het ensemble

Het ensemble wordt uitgebreid met drie acteurs en bestaat uit Kitty Courbois, Hélène Devos, Roeland Fernhout, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Gaite Jansen, Marwan Kenzari, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Vanja Rukavina, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers, Eelco Smits en Karina Smulders.

Wish you were here met O’Neill, Büchner en Rand

In deze succesvolle programmaserie nemen we een avond de tijd om een auteur beter te leren kennen die een prominente plaats in ons repertoire inneemt. Dit seizoen richten we, samen met verrassende gastsprekers, onze aandacht op Eugene O’Neill, Georg Büchner en Ayn Rand, intrigerende auteurs die de grote vragen van het bestaan niet schuwen.

Hamlet-jr, Shakespeareklassieker door de ogen van jongeren

In de nieuwe TA-junior productie spelen 25 Amsterdamse jongeren hun versie van Hamlet. Een voorstelling over de puber Hamlet die worstelt met de waarheid, de dood, zijn moeder, de liefde, vriendschap en vooral met zichzelf.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu