Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Deel data voor voedselzekerheid

Datum: zaterdag 4 mei 2013

Bron: Actueel Nieuws

4 mei 2013 -

Data kun je niet eten, maar als iedereen gratis toegang heeft tot informatie die kan helpen de productie en distributie van voedsel te verbeteren dan kunnen innovaties die de voedselzekerheid vergroten niet uitblijven. Dat was het thema van de G8 conferentie `Open Access Data for Agriculture' op 29 en 30 april in Washington. Ook Sander Janssen, onderzoeker bij Alterra Wageningen UR, sprak op die conferentie.

Van ruwe data naar relevante kennis

Met de ruwe data die overheden jarenlang met gemeenschapsgeld verzameld hebben, en nog steeds verzamelen, kan een boer vaak niet zo veel. Maar geef de data vrij en je zult zien dat er wereldwijd allerlei knappe koppen zijn die toepassingen weten te bedenken waardoor die data bruikbaar worden voor het brede publiek, bijvoorbeeld door handige apps te ontwikkelen die gebruik maken van gratis beschikbare satellietbeelden, weersvoorspellingen, grondstofprijzen, enzovoorts.

Nationale satellietbank

Dat het openbaar toegankelijk maken van data kan leiden tot versnelde innovaties liet Janssen ook zien aan de hand van enkele voorbeelden in zijn presentatie. Zo heeft de Nederlandse overheid voor viermiljoen euro satellietbeelden opgekocht en gratis beschikbaar gesteld in een nationale satellietbank. Bedrijven en onderzoeksinstellingen werken nu samen aan tools die het bijvoorbeeld mogelijk maken de waterbergingscapaciteit van gebieden te berekenen of veranderingen in de natuur te monitoren. Ook voor precisielandbouw worden satellietbeelden gebruikt om de staat van gewassen waar te nemen en daar vervolgens gerichte maatregelen op toe te passen.

Ontwikkelingslanden

Overheden van de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Australie en Nieuw-Zeeland geven gratis toegang tot alle data die met publieke middelen verzameld zijn. In ontwikkelingslanden gebeurt dat echter nog maar mondjesmaat. "Ghana en Kenia hebben nu als enige twee Afrikaanse landen `open data portalen'. Daar heb ik op de G8 conferentie ook het een en ander van laten zien", vertelt Janssen enthousiast.

Innovatie stimuleren

Dat het openbaar toegankelijk maken van informatie de innovatie stimuleert, staat volgens Janssen buiten kijf. "Sprekers op de conferentie gaven aan dat er in de VS al veel is veranderd in de gezondheidszorg en de energiesector dankzij open access", zegt Janssen. Bijvoorbeeld: "Burgers kunnen nu heel eenvoudig en snel op een app zien in welk ziekenhuis ze terecht kunnen voor een behandeling." Met andere woorden, open access zorgt voor transparantie van overheidsinstanties en maakt burgers zelfstandiger.

Serious gaming

Ontwikkelaars van computerspellen kunnen dankzij open access gebruik maken van dezelfde ruwe data die wetenschappers gebruiken om modellen te ontwikkelen die de effecten voorspellen van veranderende omstandigheden, beleidskeuzes en beheersmaatregelen. Zo zijn er `serious games' ontstaan,
simulaties van de werkelijkheid. Een voorbeeld van zo'n spel is Farm Defenders. Meer dan een spel is het lesmateriaal dat de situatie waarin Afrikaanse boeren opereren zo reeel mogelijk nabootst.

Lesmateriaal en onderzoeksdoeleinden

Ook Wageningen UR ontwikkelt serious games, zoals African Highland Farmer, Serious Sims en Economie simulatie. Dat zijn games die uitdrukkelijk bedoeld zijn als lesmateriaal. Maar Wageningen UR werkt ook aan simulaties om data te verzamelen, bijvoorbeeld over hoe mensen handelen in bepaalde situaties. Een zo'n simulatie die het mogelijk maakt het gedrag van mensen te observeren is de virtuele supermarkt. Middels deze software, medeontwikkeld door Wageningen UR, kan worden gemeten hoe aanpassingen aan het assortiment of de winkeluitstraling het koopgedrag van `consumenten' beinvloeden.

Bon: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu