Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Onderwijs en kindermishandeling

Datum: vrijdag 12 april 2013

Bron: Actueel Nieuws

12 april 2013 -

Daarvoor heeft The Next Page een site en een gericht digitaal cursusaanbod ontwikkeld speciaal voor leraren, intern begeleiders en schoolleiders in het primair en speciaal onderwijs. Bovendien brengt ze gratis bijzondere onderwijsedities uit van het Tijdschrift Kindermishandeling. The Next Page helpt scholen zo om zich, haalbaar en betaalbaar, voor te bereiden op de nieuwe Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

De Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling die al per 1 juli 2013 van kracht wordt, verplicht verschillende typen organisaties zoals eerste hulpposten, huisartsen, kinderopvang en ook scholen, te handelen volgens een meldcode als ze denken dat een kind mishandeld wordt.

Onderwijs nog niet klaar voor nieuwe wet
Onderzoek van bureau Veldkamp (eind 2012) toont aan dat de onderwijssector achterblijft bij de implementatie van de Wet Meldcode ten opzichte van andere sectoren als de gezondheidszorg of de kinderopvang. Slechts 37% van de scholen heeft een meldcode en slechts 11% van de leraren heeft een cursus gevolgd.

Marielle Dekker, algemeen directeur van Augeo Foundation en de initiatiefnemer van The Next Page: ”Een soortgelijke situatie bestond in de ziekenhuizen in 2008. Met inspanningen van VWS, de inspectie en onder andere de Augeo Foundation hebben nu alle ziekenhuizen een meldcode en schoolt 90% van de ziekenhuizen zijn eerste hulp en kinderafdelingmedewerkers met e-learning over de aanpak van kindermishandeling. Het aantal meldingen van kindermishandeling door ziekenhuizen is de afgelopen jaren verdrievoudigd.”

Een leraar kan zoveel voor een kind betekenen
Het is urgent dat de onderwijssector zich realiseert dat leerkrachten geschoold moeten zijn in het signaleren van kindermishandelingen en een start maakt met het inlopen van haar achterstand. Marielle Dekker: “Daar willen we de scholen graag bij helpen. Een leraar kan zoveel voor een kind betekenen. Ze zien de kinderen elke dag en kunnen echt het verschil maken in het leven van een kind wat met mishandeling te maken heeft. Leerkrachten die recent scholing hebben gevolgd in het herkennen van kindermishandeling en het werken volgens een meldcode, ondernemen sneller en vaker de goede acties als zij zich zorgen maken over een kind. Ook communiceren zij beter met ouders en kinderen over opvoedzorgen.”

Meldcodeproof in slechts twee uur
The Next Page heeft in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen en brancheorganisaties zoals de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) en het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO) een online Meldcode-pakket ontwikkeld voor het primair en speciaal onderwijs.

Na twee uur online scholing weten leerkrachten precies wat de signalen van kindermishandeling zijn en hoe zij hun zorgen over opvoedsituaties kunnen onderbouwen en bespreken. De cursisten oefenen praktijksituaties, zoals bijvoorbeeld het bespreken van zorgen met de ouders van het kind, met behulp van videocasuïstiek. Er zijn cursussen op maat voor intern begeleiders en schooldirecties.

Speciale site boordevol informatie en gratis oefeningen
De site www.onderwijsenkindermishandeling.nl van The Next Page biedt achtergrondinformatie over kindermishandeling en huiselijk geweld, instructievideo’s en online oefeningen voor onderwijsprofessionals. Leraren kunnen er gratis tests doen en oefeningen. Een belangrijk onderdeel van de site is checken of je als school meldcodeproof bent met behulp van de meldcodechecklist.

Onderwijsedities van Tijdschrift Kindermishandeling
Alle leraren, intern begeleiders en schoolleiders kunnen zich bovendien aanmelden voor een (gratis) abonnement op online Tijdschrift Kindermishandeling (TKM). In TKM staan praktijkverhalen en worden praktische tips gedeeld. Er verschijnen drie onderwijsspecials in april, de eerste onderwijsspecial is nu online.

Hierin onder meer aandacht voor de meest voorkomende vormen van kindermishandeling, zoals verwaarlozing en de langetermijngevolgen. In samenwerking met de Bernard van Leer Foundation wordt later dit jaar een gedrukte TKM-editie voor alle basisscholen gepubliceerd.

Kindermishandeling blijft vaak verborgen
Kindermishandeling is een groot maatschappelijk probleem. Mishandeling en verwaarlozing spelen zich af in het verborgene. Over amper de helft van de mishandelde kinderen wordt contact opgenomen met een Advies- en Meldpunt kindermishandeling.

Elk jaar zijn ruim 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling en in elk schoolklas zit gemiddeld één kind dat mishandeld, misbruikt of verwaarloosd wordt.

Over The Next Page
The Next Page is een e-academy waar professionals middels e-learning beroepsgerichte cursussen en e-colleges kunnen volgen over het signaleren, handelen en communiceren bij kindermishandeling en huiselijk geweld. De online cursussen zijn zonder winstoogmerk ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Ministerie van VWS, betreffende beroepsgroepen, brancheorganisaties, experts en kennisinstituten. The Next Page en Tijdschrift Kindermishandeling zijn initiatieven van de Augeo Foundation. Aanmelden voor een gratis abonnement op Tijdschrift Kindermishandeling kan via www.tkmnieuws.nl.

Bron: Nieuwsbank

Actueel Nieuws Nederland

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu