Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Buddyhond waardevolle metgezel

Datum: dinsdag 9 april 2013

Bron: Actueel Nieuws

9 april 2013 -

De negenjarige Fleur en haar tweelingzus Amber hebben een zeer zeldzame oogaandoening waardoor ze steeds slechter gaan zien. Toch heeft hun leven meer kleur sinds hun gezin de blonde labrador Nando van KNGF Geleidehonden ontving. Vanwege de meerwaarde die zo'n hond betekent, is het geleidehondencentrum vanaf dit jaar officieel buddyhonden gaan opleiden ter ondersteuning van kinderen en volwassenen met een handicap. De eerste buddyhonden zijn geplaatst met als doel hun jonge baasjes te helpen hun gedachten en grenzen te verleggen.

Bufferfunctie
KNGF Geleidehonden bezit ruime kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Het opleidingsinstituut levert blindengeleidehonden, autismegeleidehonden en assistentiehonden voor mensen door een beperking baat hebben bij de ondersteuning van een goed opgeleide hond. Rustige, stabiele, sociale honden die niet het juiste talent hebben om bijvoorbeeld blindengeleidehond of autismegeleidehond te worden, kunnen omgeschoold worden als buddyhond. Zij beginnen op deze manier toch aan een nieuwe carriere. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "De buddyhond heeft voor zijn baas een bufferfunctie: hij zal reageren op tekenen van onrust en ruimte creeren bij stress. Daarbij zal hij met fysieke aanwezigheid en indien nodig met bepaalde gedragingen lichte druk uitoefenen om onrust bij de baas te verminderen. Hierdoor wordt meer zelfvertrouwen opgebouwd. De buddyhond is geen medicijn, maar is wel in staat om de kwaliteit van leven van zijn baas aanzienlijk te verbeteren."

Heidi, de moeder van Fleur en Amber kan dit beamen:"Fleur was vaak wat depressief en angstig vanwege haar slechtziendheid. Sinds Nando er is, is ze veel vrolijker en heeft ze geen last meer van angsten. Ze heeft moeite met duisternis. 's Winters was ze somber, maar dit jaar was ze een heel ander kind. Ze gaat nu zelfs graag met Nando in het donker wandelen! Als ze verdrietig is zoekt Nando haar vanzelf op. Hij geeft haar steun, zelfvertrouwen en troost. Ik heb de oude Fleur weer terug."

Sociale steun
Peter van der Heijden, hoofd Opleidingen bij KNGF Geleidehonden, heeft ook in het buitenland positieve voorbeelden gezien: "Op jonge leeftijd kan een kind met een beperking veel sociale steun hebben aan een buddyhond. Een hond geeft onvoorwaardelijke vriendschap; het is je beste maatje. Het kind raakt zo spelenderwijs gewend aan het verzorgen van en omgaan met een hond. Dit leidt niet alleen af van de dagelijkse zorgen rond de ziekte of handicap, maar draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfstandigheid. De buddyhond kan tevens een goede voorbereiding zijn op een mogelijk leven later met een blindengeleidehond."

Buddyhond voor volwassenen met PTSS
Veel mensen met een beperking of stoornis kunnen baat hebben bij een sociale, stabiele en goed opgevoede hond. KNGF Geleidehonden streeft er naar komend jaar niet alleen naar om buddyhonden te plaatsen bij gezinnen met een kind met een beperking, maar ook bij volwassenen. Zo is er nauw contact met Stichting De Basis van Defensie, de politie en de Stichting Hulp aan Hulpverleners om buddyhonden af te leveren aan oud-geuniformeerde beroepsgroepen die kampen met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Greve:"Dit betreft niet alleen oud-militairen, maar ook politiemensen of ambulancepersoneel die door een traumatische ervaring fysiek of psychisch gehandicapt zijn geraakt en niet meer in staat zijn hun werk te doen. De speciaal getrainde buddyhond helpt de veteraan bij algemene dagelijkse activiteiten, zorgt voor stressvermindering en veiligheid en geeft zijn baas de kans weer waardig en met zelfvertrouwen in het leven te staan en soms zelfs weer aan het werk te gaan."

Ruime kennis, deskundige begeleiding en nazorg
De opleiding van buddyhonden gebeurt door ervaren hondeninstructeurs onder begeleiding van zorgverlenende deskundigen. Na de plaatsing van de buddyhond kunnen ouders en kind of de volwassen baas zelf altijd rekenen op deskundige begeleiding en nazorg van KNGF Geleidehonden.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)
KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond voor blinden en zeer slechtzienden. Een blindengeleidehond leidt zijn baas veilig door het drukke verkeer en vermijdt daarbij (hoogte)obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Dankzij zijn geleidehond heeft de blinde baas meer bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid, maar is ook een trouwe vriend rijker. KNGF Geleidehonden blijft zich in toenemende mate inzetten voor de mobiliteit en onafhankelijkheid van diverse groepen door inzet van speciaal opgeleide honden. Naast de circa honderd blindengeleidehonden per jaar, leidt de hondenschool ook autismegeleidehonden op voor kinderen met een autismespectrum stoornis en assistentiehonden voor mensen met een motorische beperking.

Bron: Nieuwsbank

Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.

Actueel Nieuws Nederland

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu