Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Bedrijven steigerbouw ontduiken massaal cao

Datum: dinsdag 26 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

26 maart 2013 -

De markt voor industriele steigerbouw in Nederland is totaal verziekt. Dat blijkt uit een onderzoek dat de FNV afgelopen twee jaar heeft uitgevoerd in de Eemshaven. De bedrijven die steigers bouwen op de grote bouwplaatsen huren bijna al hun personeel in via uitzendbureaus. Geen van die gecontroleerde uitzendbureaus houdt zich aan de cao, en de inlenende bedrijven weten hiervan. 

FNV Eemshaven gaat daarom gaat nog harder inzetten op cao-naleving en het verhalen van de schade die werknemers oplopen door onderbetaling. 

Na een twee jaar durend onderzoek is de conclusie vernietigend, aldus Hermen Pol van FNV Eemshaven: "De bedrijven die wij gecontroleerd hebben lijken zich boven de wet te stellen. Uitzendbureaus leven standaard de uitzend-cao niet na. En nog erger is dat de inleners, de opdrachtgevers, hun werk uitbesteden voor uurtarieven, waarvan een kind kan zien dat werknemers daarvoor nooit volgens cao betaald kunnen worden. Daar ligt de giftige bron al. Steigerbouwers zijn hiervan zwaar de dupe." 

Vergelijken van loonstrookjes 
FNV Eemshaven heeft twee jaar lang loonstrookjes en arbeidscontracten van werknemers verzameld en geanalyseerd, en constateert dat steigerbouwers honderden euro's per maand mislopen. Met een van de uitzendbureaus heeft FNV Eemshaven inmiddels een schikking getroffen voor een nabetaling aan zo'n tweehonderd uitzendkrachten. De omvang van het bedrag is zo hoog dat het uitzendbureau alleen met hulp van opdrachtgevers aan haar verplichtingen kan voldoen. 

Uitzendpolitie gaat nader onderzoek doen 
Alle andere gecontroleerde uitzendbureaus begaan dezelfde overtredingen. Een groot aantal van deze bedrijven is door FNV Eemshaven al aangemeld bij de uitzendpolitie (SNCU). Die op basis van de aangeleverde informatie vaststelde dat er een gegrond vermoeden van het niet naleven van de cao is. Zij gaan nader onderzoek doen. Wat opvalt is dat deze uitzendbureaus veelal zijn aangesloten bij de ABU en NBBU, de werkgeversorganisaties in de uitzendbranche. 

Pol: "Aangezien deze organisaties zelf de cao-afspraken maken, verwacht je dat hun leden deze cao afspraken ook nakomen. Het tegendeel is waar. Bovendien blijken al deze bedrijven in het bezit van een NEN certificaat. Een certificaat waarvan blijkt dat dat van nul of generlei waarde is, waar het gaat om het juist belonen van de uitzendkrachten." 

Inleners zijn mede aansprakelijk 
Wat de situatie extra zorgelijk maakt, is dat inlenende bedrijven idioot lage tarieven stellen, waardoor een gewoon goed cao-loon niet meer mogelijk is. Pol: "Het is toch van de gekke dat deze grote steigerbouwbedrijven die zelf mede de cao afsluiten, met ongetwijfeld prachtige MVO verklaringen aan de muren van hun hoofdkantoren, een prijs dicteren waarmee hun uitzendbureaus de cao-lonen wel moeten overtreden. Natuurlijk, de uitzendbureaus horen dit soort opdrachten te weigeren. Maar met deze tarieven, en door niet te controleren of de door jou ingeleende werknemers wel een fatsoenlijk loon krijgen, zijn de steigerbouw bedrijven mede aansprakelijk." 

Sector uit de wurggreep 
Gerenommeerde bedrijven als Altrad, Bis, Harsco, Xervon en Gjaltema doen hier in mee. Zij houden elkaar in een wurggreep, waardoor het probleem alleen sector breed opgelost kan worden. De op de Eemshaven actieve internationaal opererende bedrijven, zouden daar het initiatief toe moeten nemen. En als dat niet vanuit de sector kan, dan horen de opdrachtgevers op de bouwplaatsen in de Eemshaven, de energiereuzen RWE/Essent en NUON, hen daartoe te dwingen. Immers, ook deze multinationals zijn volgens OESO regelgeving verantwoordelijk voor het hanteren van fatsoenlijke beloningen binnen hun hele bouwketen. 

Het ontduiken beperkt zich helaas niet tot de bouwplaatsen in de Eemshaven. Volgens betrokkenen uit de sector worden de ondoenlijk lage tarieven in heel Nederland toegepast. De grote steigerbouwbedrijven en hun uitzendbureaus houden elkaar in een wurggreep. 

Naleving ook op andere grote bouwplaatsen 
FNV Eemshaven gaat haar nalevingsactiviteiten op de Eemshaven intensiveren en de schade, die werknemers door onderbetaling oplopen, verhalen bij iedereen die hierin een verantwoordelijkheid heeft. Ook de buitenlandse bedrijven ontspringen de dans niet. Pol: "Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Daarnaast zullen we de door ons opgedane ervaringen in de Eemshaven ook elders in het land, waar grote bouw- of industriele onderhoudsprojecten plaatsvinden of gepland zijn inzetten. Als opdrachtgevers en opdrachtnemers met ons afspraken willen maken over het weer gezond maken van de sector, dan zijn wij daar uiteraard toe bereidt." 

FNV Eemshaven helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Eemshaven wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen. 

© Nieuwsbank

Als u wilt reageren op bovenstaand artikel dan kunt u mailen naar info@actueelnieuwsnederland.nl en schrijf duidelijk erbij over welk artikel het gaat.

 

Reacties:

J. Vroegop

Ik wilde even reageren

Ik heb gewerkt voor Harsco infrastructure. Ik deed daar administratief werk voor de manager op een scheepswerf Mijn werkgever is Atlantic steigerbouw. Dat is een uitzend bureau. Door een beroerte zit ik in de ziektewet.

Regelmatig verzamelde ik formulieren in van het Harsco personeel. Dat waren vragenlijsten De voorlieden moesten aangeven hoe ze de omzet konden verhogen!

De manager nodigde de (de uitzendbureaus) uit voor een gesprek. dat waren er ongeveer 10 Deze werden naar huis gestuurd met de vraag wat zijn jullie tarieven voor de komende periode. Harsco werkt dagelijks onder T&M a42 euro per uur en het uitzend bureau krijgt van Harsco 28 euro. Gemiddeld werken er ongeveer 60 man op de dag en 10 man in de nacht.De tarieven voor de nachtploeg ligt per uur veel hoger maar het uitzend bureau krijgt niet meer dan 28 euro

Dit wilde ik even kwijt


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu