Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Waarom wordt personeelsmanagement overbodig

Datum: donderdag 21 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

21 maart 2013 -
Het duurt niet lang meer, of personeelsmanagement is overbodig. Dat stelt Ben Ligteringen, oud-hoofdredacteur van het blad voor personeelswerk PW in zijn proefschrift The Maintenance Crew For The Human Machinery, waarop hij 20 maart promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het proefschrift belicht de geschiedenis van het personeelsmanagement in Nederland tussen 1950 en 2000. De wijze waarop het personeelsvak is veranderd, valt volgens Ligteringen rechtstreeks te herleiden tot veranderingen in de maatschappij, die op hun beurt de ethiek hebben beinvloed, en daarmee de strategie en het beleid van organisaties.

Opkomst virtuele economie
In zijn proefschrift besteedt Ligteringen uitgebreid aandacht aan de erosie van de bedrijfsethiek, die volgens hem een rechtstreeks gevolg is van de opkomst van de virtuele economie. `Niet voor niets hebben we vanaf de eeuwwisseling zoveel financiele schandalen meegemaakt: Enron, Parmalat, de banken en recent nog Vestia en andere woningcorporaties.' Ligteringen onderbouwt zijn stelling met de klassieke economische theorie van conjunctuurgolven, vooral bekend door de econoom Kondratieff. Ligteringen: `Volgens die theorie hadden we in de jaren negentig een periode van economische neergang moeten hebben. Het omgekeerde was echter het geval: de jaren negentig brachten ongekende groei. Dat komt omdat de virtuele economie de reele economie inmiddels voorbij was gestreefd. In de virtuele economie is alle activiteit gericht op winst maken door middel van manipulatie van verwachtingen. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de machtsverhoudingen binnen de organisatie: het principe van de aandeelhouderswaarde is de uitkomst van de dominantie van de belangen van het kapitaal boven die van andere stakeholders. De bedrijfsethiek is daardoor op de achtergrond geraakt en in plaats daarvan hebben we een opmars gezien van het aandeelhouderskapitalisme.' 'Om de aandeelhouders tevreden te houden, moet de winst steeds verder worden opgeschroefd, wat leidt tot intensivering van het arbeidsproces. De technologische ontwikkelingen gaan niet snel genoeg om te kunnen voldoen aan de steeds hogere productiviteitseisen die managers aan hun medewerkers stellen, en dat betekent dat er steeds harder gewerkt moet worden. Deze ontwikkeling staat haaks op de historische doelen van het personeelswerk, en zal er uiteindelijk mede toe leiden dat het vak verdwijnt.'

Twee scenario's
Ligteringen schetst twee scenario's voor het einde van HRM. Het eerste gaat ervan uit dat werknemers zichzelf steeds meer zullen ontwikkelen tot zelfstandig werkende professionals. De werknemer werkt niet langer in dienst van een kapitalist, hij is zelf een kapitalist geworden die zijn kennis en kunde verhuurt in een ruilrelatie met een andere kapitalist: de werkgever. Ligteringen: `Dit is het optimistische scenario, dat uitgaat van een zekere gelijkwaardigheid tussen werkgever en werknemer. Maar daarbij heb je geen personeelswerk meer nodig.' Het pessimistische scenario gaat uit van een steeds verdere afbrokkeling van het arbeidsbestel in de westerse wereld. Het aantal werknemers met een contract voor onbepaalde tijd loopt sterk terug en de flexibilisering van de arbeidsmarkt -- via ZZP-constructies, uitzendwerk, detachering en payrolling-- neemt in razend tempo toe. `De onderneming verandert hoe langer hoe meer van een sociaal instituut in een transactieplatform,' constateert Ligteringen. `In zo'n setting bestaat geen enkele behoefte aan een HRM-afdeling.'

Biografie
Ben Ligteringen (1940) studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit. Hij werkte onder meer voor Het Parool en de Spectrum Encyclopedie voordat hij in 1977 in dienst van VNU het vakblad PW oprichtte, waarvan hij de eerste hoofdredacteur werd. Sinds 1983 werkte hij als zelfstandig uitgever, journalist en tekstschrijver, hoofdzakelijk op de thema's mens, werk en organisatie. In 2003 publiceerde hij het boek Het Nieuwe Werken.Het promotieonderzoek van Ligteringen werd begeleid vanuit het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.

© Nieuwsbank

Heb jij een mening die je graag wilt delen over dit onderwerp stuur het dan naar info@actueelnieuwsnederland.nl en schrijf duidelijk erbij over welk artikel het gaat.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu