Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw

Datum: dinsdag 19 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

19 maart 2013 -

Nederlanders hebben een tolerante volksaard. Sinds Willem van Oranje ‘vrijheid van geweten’ tot een van zijn strijdpunten maakte, bestaat het idee dat de inwoners van de Lage Landen bij uitstek een vrijheidslievend en tolerant volk zijn. Dit idee van het door de geschiedenis gegroeide tolerante Nederland staat de laatste tien jaar echter sterk onder druk. Waren we wel dat verdraagzame volk of is dat een mythe die we tot in onze tijd zorgvuldig in stand hebben gehouden? Recent kunsthistorisch onderzoek hierover vormt de aanleiding voor de tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid, die van 6 september 2013 tot en met 5 januari 2014 te zien is in Museum Catharijneconvent. Vormen van Verdraagzaamheid werpt nieuw licht op de religieuze verdraagzaamheid in de Gouden Eeuw en maakt deel uit van de viering van de Vrede van Utrecht. In het kader van de tentoonstelling organiseert de Vermeulen Brauckman Stichting een prijsvraag voor hedendaagse kunst over het thema tolerantie, dat nog altijd heel actueel is.

In de tentoonstelling maakt het publiek kennis met talloze verhalen over de religieuze kunst en cultuur uit de Gouden Eeuw. Verhalen over verborgen schuilkerken achter gevels van Amsterdamse woonhuizen en schilderijen van kunstenaars die opdrachten uitvoerden voor allerlei denominaties. Katholieke kunstenaars werkten bijvoorbeeld vaak voor protestantse opdrachtgevers en andersom. En niet de minste kunstenaars bovendien: op de expositie zijn meesters als Frans Hals, Rembrandt en Pieter Saenredam vertegenwoordigd. Schilderijen en voorwerpen van hoge kwaliteit, uit de collectie van Museum Catharijneconvent en van binnen- en buitenlandse bruikleengevers, vertellen verhalen die iedereen zullen bijblijven.

In de Middeleeuwen deelt de gehele bevolking hetzelfde geloof, het katholicisme. Door de hervormingen van de zestiende eeuw komen groepen gelovigen in Europa opeens tegenover elkaar te staan. Lutheranen, calvinisten, remonstranten en katholieken hangen elk in hun ogen het ware geloof aan. De religieuze, maar vooral ook maatschappelijke situatie verandert hierdoor sterk. De buren zijn opeens ketters en er moet een nieuwe manier worden gevonden om met elkaar samen te leven.

Ondanks alle problemen in het zeventiende-eeuwse Nederland leeft men – net als in de rest van Europa – over het algemeen vreedzaam naast elkaar. Er is sprake van tolerantie, of beter van ‘tolereren’. De verschillende geloven kunnen tot op zekere hoogte in het openbaar bestaan, zolang de ander er maar geen last van heeft. Museum Catharijneconvent laat zien hoe de religieuze denominaties in de dagelijkse praktijk naast elkaar leefden en hoe ‘pragmatische’ tolerantie er precies uitzag. De basis van onze vermeende volksaard wordt opnieuw bekeken.

Vermeulen Brauckman Kunstprijs
In samenwerking met Museum Catharijneconvent organiseert de Vermeulen Brauckman Stichting een prijsvraag voor hedendaagse kunst, deze keer in de categorie fotografie. Uitgangspunt van de prijsvraag is altijd een bijbeltekst, waarop de inzendingen reageren. Dit jaar is gekozen voor de frase ‘Geeft mijn voeten de ruimte’. Aansluitend bij de tentoonstelling worden de beste foto’s geëxposeerd, waardoor ook de (in)tolerantie in onze samenleving in beeld wordt gebracht.

Vrede van Utrecht
De tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid is onderdeel van de activiteiten die plaatsvinden rond de herdenking van de Vrede van Utrecht (1713). Dit jaar bestaat de Vrede van Utrecht 300 jaar. Van 2 maart 2013 tot 2 maart 2014 vertellen de Utrechtse musea het verhaal van de Vrede in al zijn facetten, onder het motto Wélke Vrede? De tentoonstelling in Museum Catharijneconvent vormt de afsluiting. www.vredevanutrecht2013.nl

Heb jij een mening die je graag wilt delen over dit onderwerp stuur het dan naar info@actueelnieuwsnederland.nl en schrijf duidelijk erbij over welk artikel het gaat.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu