Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Klimaatbuffer Ameland toont kracht natuur

Datum: maandag 11 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

11 maart 2013 -

Een niet te onderschatten dynamiek van de zee heerst aan de zuidwestkust van Ameland. Dat is de tussenstand van de eerste twee experimentele maatregelen van het project `Klimaatbuffer Zuidwest Ameland'. In augustus 2012 startten zeven natuur- en overheidsorganisaties dit project, dat moet zorgen voor meer kennis over de combinatie tussen natuurbehoud en kustverdediging langs de kust van het eiland. Zij maken zich nu op voor het derde en laatste deel van het experiment: het effect van mossel- en oesterbanken. 

Broedplaats 
Aan de kust van Zuidwest Ameland ligt de Feugelpolle. Deze kwelder is een broedplaats van de op een na grootste kolonie grote sterns in West-Europa. Kwelders kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel en zijn daardoor in potentie natuurlijke klimaatbuffers. Door golf- en stroomerosie is inmiddels een deel van de Feugelpolle verdwenen. Om ervaring op te doen met natuurlijke klimaatbuffers zijn zeven partijen (Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslan, Ministerie van Infrastructuur &Milieu, gemeente Ameland, programma Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de vogelwacht Hollum-Ballum) het project `Klimaatbuffer Zuidwest Ameland' gestart. 

Klimaatbuffers 
De Feugelpolle is een uniek stukje natuur, dat bovendien toeristisch aantrekkelijk is en ten slotte ook mogelijk een rol kan spelen in het beter begrijpen van natuurlijke vormen van kustverdediging. Dit experiment is onderdeel van het landelijk innovatieprogramma `Natuurlijke Klimaatbuffers' (www.klimaatbuffers.nl). Overigens is het experiment niet bedoeld ter vervanging van de huidige kustverdedigingwerkzaamheden door Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslan. Mogelijk kan het daarop wel een aanvulling vormen. 

Tussenstand 
Het project bestaat uit drie experimentele maatregelen. Het eerste deel betrof het aanbrengen van een grote kleischelpenbank aan de voet van de kwelder. Bij de tweede maatregel gebeurde hetzelfde, maar dan in combinatie met het plaatsen van rijshouten dammen. Deze eerste twee stappen van het project gingen in augustus 2012 van start en zijn inmiddels klaar. Een tussentijdse evaluatie laat zien dat de invloed van de stroming indrukwekkend is en in korte tijd effect heeft op de rijshouten dammen en de aangebrachte kleischelpen. De kleischelpenbank en rijshouten dammen bleken op een aantal plekken niet bestand tegen het aanhoudende geweld van het water. Door een paar kleine aanpassingen met zandzakken evenals een verbreding van de stroomgaten in de dammen, wordt de enorme kracht van de zee enigszins opgevangen. Een nieuw gegraven geul moet voor extra afwatering zorgen. 

Bijeenkomst 
Op 21 maart beraden de zeven partijen zich samen met verscheidene experts over de derde maatregel. Dit laatste deel van het experiment bestaat uit het aanbrengen van een kleischelpenbank in combinatie met een onderliggende laag voor schelpdieren. Hierbij wordt kennis van de projecten Waddensleutels (www.waddensleutels.nl) en Mosselwad (www.mosselwad.nl) benut, evenals kust morfologische kennis van Rijkswaterstaat. 

Tijdens de bijeenkomst staan vooral twee vragen centraal. Uit welk substraat moet de betreffende laag bestaan? Wat is de meest geschikte locatie in de kwelder? Uiteraard neemt de projectgroep in het overleg de ervaringen van het eerste half jaar mee. Twee belangrijke vragen dringen zich daarbij op. Zijn natuurlijke klimaatbuffers in dit kustgebied mogelijk in aanvulling op de al geplande kunstmatige ingrepen? En kunnen natuur en toerisme daarin meeprofiteren?

© Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu