Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Duitse oorlogslocomotief naar Spoorwegmuseum

Datum: zaterdag 9 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

9 maart 2013 -

Zondag 10 maart rond 11.00 uur komt in Het Spoorwegmuseum het eerste bruikleen binnen voor de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. Het is een stoomlocomotief van Duitse makelij die dienst doet bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). De locomotief zal onder stoom zijn. De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ gaat in op de rol van de trein in oorlogstijd en omvat een aantal grote bruiklenen, waaronder treinen en materieel uit Engeland, Duitsland, Servië en Slowakije. ‘Sporen naar het front’ opent op 30 maart.

Baureihe 52
De locomotief die aankomt bij Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een locomotief uit de zogenaamde ‘Baureihe 52’. De locomotief werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Deutsche Reichbahn gebouwd. Het spoor was tijdens de Tweede Wereldoorlog van essentieel belang om de Duitse oorlogseconomie op gang te houden. De spoorwegen in Duitsland hadden bijna 1,5 miljoen mensen in dienst om de 40.000 stoomlocomotieven, 980.000 goederenwagens en bijna 400.000 rijtuigen rijdende te houden. Voor deze enorme logistieke puzzel was steeds nieuw materieel nodig. Tussen 1942 en 1945 werden er in Duitsland maar liefst 6300 oorlogslocomotieven gebouwd die snel en met weinig middelen geproduceerd konden worden. De serie kreeg de naam ‘Baureihe 52’. In 1989 kwam de locomotief naar Nederland waar hij rijdt voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) en gaat nu onderdeel uitmaken van de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’.

Sporen naar het front
In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum dit jaar de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is veel minder bekend. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog.

Aankomsten bruiklenen
De komende weken arriveren een aantal bijzondere objecten in Het Spoorwegmuseum. Op dinsdagochtend 12 maart om 4.56 uur arriveert een trein met daarop 5 tanks van het Nederlandse leger. Van de ‘Mosely Railway Trust’ in Groot-Brittannië komt een ‘Tin Turtle’, een diesellocomotief uit de Eerste Wereldoorlog, inclusief waterwagen. Verwachte aankomst 13 maart. Uit het Servische ‘Vojni Muzej’ komt een Schienenwolf, een aanhanger met een grote haak die gebruikt werd om sporen te vernietigen. Verwachte aankomst 13 maart. Het Museum of the National Uprising in Slowakije stelt een pantsertrein ter beschikking. Verwachte aankomst 18 maart. Op 18 maart komt over het spoor een Duitse hospitaaltrein uit de periode van de Koude Oorlog van de ‘Osnabrucker Dampflocfreunden’. Van het Imperial War Museum in Groot-Brittannië komt een originele granaat van het grootste spoorgeschut ooit gemaakt, de ‘Dora’. Aankomstdatum nog onbekend. De Stichting 162 stelt de Locomotief 162 ter beschikking, aankomst 20 maart. Uit Engeland komt het grootste bruikleen van de tentoonstelling, een L1 Houwitser spoorwegkanon. Dit gevaarte weegt maar liefst 185.000 ton en is met zijn 45cm kaliber het grootste bewaarde spoorgeschut ter wereld. Bruikleen van de Royal Artillerie Historical Trust. Aankomst is gepland voor 27 maart.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu