Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Onderzoek naar betere tool voor zonnepanelen

Datum: vrijdag 8 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

8 maart 2013 -
De Universiteit Utrecht ontwikkelt samen met , Ecofys en KEMA een nieuwe tool om de opbrengst van zonnestroom uit PV installaties (zonnepanelen) te voorspellen. De voorspelling moet nauwkeuriger worden dan tot nu toe mogelijk is, door de sensorfunctie van bestaande PV installaties slim te benutten. Met deze nieuwe ontwikkeling wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het kosteneffectief inpassen van de sterk toenemende productie van zonnestroom.

Hoe werkt Solar Forecasting?
De forecasting tool gebruikt weersvoorspellingen en meetgegevens om de hoeveelheid zonlicht te voorspellen. Uit de voorspelde hoeveelheid zonlicht bepaalt een PV systeem model vervolgens de voorspelde opbrengst aan zonne-energie. Het unieke element in dit project is, dat naast satellieten en meteorologische grondstations, bestaande PV installaties als bron voor meetgegevens worden gebruikt. De PV installaties wordt als sensor gebruikt: uit de gemeten zonnestroom kan de hoeveelheid zonlicht worden afgeleid. Door meerdere PV installaties verspreid rond een bepaalde locatie te gebruiken kan de meteorologische toestand rondom die locatie worden bepaald. Daarmee kan ons voorspelalgoritme de verwachte hoeveelheid zonlicht voor de nabije toekomst op die plaats berekenen. Worden de gekoppelde PV installaties uitgebreid dan wordt het ook mogelijk een voorspelling te geven voor andere locaties.

Een nauwkeurige voorspelling De sensorfunctie van PV installaties maakt het mogelijk de nauwkeurigheid van de voorspelling te vergroten. Terwijl het mogelijk is met grondstations en satellieten als sensoren tot enkele dagen vooruit te voorspellen met een tijdsresolutie van 1 uur, kan met de informatie van PV installaties bij een voorspelling voor de komende uren een veel hogere nauwkeurigheid (5%) en tijdresolutie (1 minuut) worden gerealiseerd.

* Zonne-energie in Nederland
* Sterke groei van elektriciteit door zonnepanelen
* Zon

Sterke groei van elektriciteit door zonnepanelen
Momenteel groeit de productie van elektriciteit door PV in Nederland snel. Wat opvalt, is dat er in 2009, na een periode van weinig groei, een plotselinge stijging van het geinstalleerde PV vermogen plaatsvindt. Een aanmerkelijk deel van deze groei heeft plaatsgevonden zonder subsidie. Dit is een teken dat `grid parity' is bereikt, en zonne-energie dus kan concurreren met conventionele elektriciteitsbronnen bij huishoudelijk gebruik. Hiermee is de beperking van beschikbare subsidies, die eerder bepalend was voor de groei van zonnecapaciteit, weggevallen. In de komende jaren is een sterke groei mogelijk en waarschijnlijk.

Grootschalige en betere inpassing van duurzame (zonne-)energie
In Duitsland is dit effect al veel sterker te zien, en Duitse PV heeft zelfs een impact op het Nederlandse energiesysteem. Ook dit is een uitdaging waarin Solar Forecasting uitkomsten biedt. Meer PV integratie leidt tot een noodzaak van inpassing in het elektriciteitsnet en een grotere onvoorspelbaarheid en fluctuatie van het energieaanbod. De inpassing van het extra vermogen kost geld. Een belangrijke bijdrage aan de oplossing wordt geboden door het aanbod van zonne-energie voorspelbaar te maken en door het voorspelbare aanbod van zonne-energie lokaal en regionaal zoveel mogelijk direct te gebruiken door het toepassen van demand response. Hierbij gaat het er om dat aanbod van zonne-energie slim wordt afgestemd met de energievraag en energieproductie door middel van andere energieopwek capaciteit. De ontwikkeling van een PV-voorspelmodel gebaseerd op real time data van net gekoppelde PV installaties brengt grootschalige en betere inpassing van duurzame (zonne-) energie dus dichterbij.

Voordelen van verbeterde voorspellingen Verbetering van de korte-termijn voorspelling van zonnestroom kan voordelen opleveren voor netbeheerders, energiebedrijven, producenten en installaties van pv-installaties, consumenten en marketing toepassingen.

* Netwerk- en elektriciteitsbedrijven besparen op hun kosten voor handhaving van de netwerk- en vermogensbalans door middel van de accurate voorspelling van zonnestroom.

* Meer decentraal geinstalleerd PV-vermogen zou netwerkverzwaring nodig maken, maar door solar forecasting kan netwerkvervanging worden uitgesteld.

* Energiehandelaren kunnen Solar Forecasting gebruiken als input voor voorspellingen van real-time energieprijzen en hun positie op de energiemarkt daarmee beter bepalen.

* Solar Forecasting gaat lokaal energieverbruik mogelijk maken en brengt het netto energieverbruik naar beneden.

* Stroomprijzen kunnen lager worden indien eindgebruikers de mogelijkheid hebben om stroom te gebruiken op het moment dat deze goedkoop is.

* Solar Forecasting kan gebruikt worden als marketing tool voor energieleveranciers.

* Andere toepassingen zoals een zonneradar als aanvulling op de Nederlandse buienradar, een zonneradar als marketingtool, een aanvulling op communicatie rondom virtuele zonnepanelen en een tool die direct de opbrengsten van PV systemen inzichtelijk maakt.

Solar Forecasting & Smart Grids
De ontwikkeling vindt plaats in het project 'Solar Forecasting & Smart Grids' en wordt ondersteund met een subsidie toegekend door Agentschap NL in het kader van de 'Subsidieregeling energie en innovatie, Smart Grids'. De aanvraag is als eerste is geeindigd in een portfolio van 21 voorgestelde projecten.

© Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu