Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 6 maart 2013
Bron: Actueel Nieuws
Waterschappen hebben te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom investeren ze in aanpassingen aan waterkeringen en het watersysteem om hierop te anticiperen. Duurzame energie is een speerpunt in het beleid van de waterschappen. Dit blijkt uit Klimaatmonitor 2012, waarin de waterschapssector verantwoording aflegt over haar inzet op duurzaamheid. Spraakmakende innovaties zijn van de grond gekomen, zoals de `Energiefabriek', waarbij rioolwater niet alleen wordt gezuiverd maar ook benut als bron van energie. Waterschap Hollandse Delta heeft op de locatie Sluisjesdijk een energiefabriek. Hier wordt het slib van de rioolwaterzuiveringen Dokhaven, Rozenburg, Hoogvliet en Oostvoorne omgezet in biogas en elektriciteit. De hoeveelheid energie die opgewekt wordt, gaat terug in de installaties van Sluisjesdijk en rwzi Dokhaven.
Zo'n Energiefabriek wordt soms ook gecombineerd met het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater. Maar er zitten meer grondstoffen in het afvalwater, zoals cellulose en bio-plastics. In de 'Grondstoffenfabriek' denken de 25 waterschappen na hoe deze en andere grondstoffen op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen worden teruggewonnen. Hennie Roorda: "We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, maar gaan zeker niet achterover leunen. Er liggen grote uitdagingen. Het terugwinnen van energie en grondstoffen uit rioolwater heeft hoge prioriteit. We zijn momenteel bezig met het sluiten van de fosfaatkringloop en verwachten dat de hoeveelheid en diversiteit aan teruggewonnen grondstoffen in de komende jaren fors zal toenemen. Naast fosfaat kan ook worden gedacht aan vezels, polymeren en bioplastics. Door samen te werken met kennisinstellingen en het bedrijfsleven kunnen we Nederland duurzamer maken. Daarmee leveren we tevens een bijdrage aan de Nederlandse economie. Kostenefficiency en investeren in een duurzame toekomst kunnen prima samen gaan. De voordelen moeten ten goede komen aan de burger.
Eind februari gaat een gecombineerde Energie- en Grondstoffenfabriek proefdraaien in Echten en eind april opent er een in Olburgen. In 2015 zullen er naar verwachting 15 Energiefabrieken gerealiseerd zijn en circa 10 Grondstoffenfabrieken.
© Nieuwsbank