Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 6 maart 2013
Bron: Actueel Nieuws
Standbeeld van de oude Albert Heijn voor het Ahold-hoofdkantoor. Opschrift: "Opdat wij nooit vergeten met wie wij werken" (5 maart 2013)
Wie aan de supermarkt denkt, denkt aan die leuke tv-commercials met die attente Jumbo-collega's, die vrolijke filiaalchef van Albert Heijn en zijn blije klanten. Maar achter die feestelijke fac,ade gaat een realiteit schuil die aanzienlijk minder vrolijk is. Een wereld van onzekerheid, constante druk op lonen en stijging van de werkdruk. Albert Heijn en Jumbo lopen voorop in de veramerikanisering van het Nederlandse bedrijfsleven.
Distributiewerkers leveren ultimatum persoonlijk af bij Albert Heijn
De werkers zelf willen het tij keren. Bij zowel Albert Heijn (AH) als bij Jumbo moeten nieuwe arbeidsvoorwaarden worden afgesproken voor de distributiecentra. De onderhandelingen bij AH liepen vorige maand vast, omdat AH met een eindbod verder praten onmogelijk maakte. Daarom gaan de distributiewerkers van AH en Jumbo vandaag gezamenlijk naar het hoofdkantoor van de grootgrutter in Zaandam om daar een ultimatum te overhandigen.
Actie van Albert Heijn-distributiemedewerkers op 5 maart 2013 voor het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam
Schouder aan schouder tegen de veramerikanisering van de Nederlandse supermarktketens
"Het onzekere werk, de Amerikaanse cultuur van kostenreductie, het zijn dingen waar we allemaal mee te maken hebben," zegt Marcel Spenkelink, werker bij Jumbo. "Als we daar wat aan willen veranderen, moeten we schouder aan schouder strijden." Zijn collega bij Albert Heijn, Theo Appelman: "Ik
kan mij nog herinneren dat Albert Heijn jr. langs kwam op het DC. Die man had hart voor z'n personeel. Dat is bij het huidige management helaas anders."
Albert Heijn jr: "Opdat wij nooit vergeten voor wie wij werken"
"Ik voel mij meer betrokken bij de belangen van de huisvrouw dan bij mannen die alleen maar bezig zijn met beurskoersen en eindeloze reeksen overnames." zei de laatste Albert Heijn die het bedrijf leidde. Hij beschouwde zijn klanten en werknemers als zijn ware kapitaal. Bij de ingang van het hoofdkantoor in Zaandam liet hij een beeld plaatsen van `Beppie', de Nederlandse huisvrouw. Op de sokkel een waarschuwing aan de managers: opdat wij nooit vergeten voor wie wij werken.
Distributiewerkers willen gewoon goed werk zoals de laatste Albert Heijn voor ogen had
Vandaag krijgt die Albert Heijn van zijn werkers een standbeeld geplaatst naast het beeld van Beppie, opdat de huidige leiding niet vergeet wie er werken. "Wat een wijze woorden sprak die man ," zegt Ton Heerts, voorzitter van FNV in Beweging. "Van het sociale beleid van de oude Heijn-familie is weinig meer over. Meer dan de helft van alle werkers in de distributiecentra van Albert Heijn is uitzendkracht of tijdelijke kracht. Wegwerppersoneel dat voortdurend wordt opgejaagd met steeds hogere productietargets en na een jaar wordt weggestuurd. Om een paar maanden later terug te mogen keren tegen het instaploon. Dat moet anders. Er moet meer zekerheid komen voor de werkers. Gewoon goed werk, dat we desnoods met acties afdwingen."
Acties volgen als Albert Heijn ultimatum negeert
Het ultimatum dat de Vakbond van Distributiewerkers aan Albert Heijn stelt, loopt af in de nacht van 13 op 14 maart om middernacht af. Is Albert Heijn dan nog niet op de eisen van de bond ingegaan, dan volgen acties.
FNV Bondgenoten, de Vakbond voor Distributiewerks, helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.
© Nieuwsbank