Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 5 maart 2013
Bron: Actueel Nieuws
Na unieke avonden rond Shakespeare en Ibsen, zet Toneelgroep Amsterdam op maandag 18 maart één van de grootste cineasten van de afgelopen eeuw, briljant regisseur en geliefd schrijver Ingmar Bergman, centraal. Deze exclusieve avond maakt deel uit van de Wish you were here-reeks waarin toneelauteurs van een onbekende kant worden belicht. Na Bergman volgt nog Anton Tsjechov in april.
De programmaserie Wish you were here vindt altijd plaats in een ontspannen, gastvrije sfeer waarin de tijd wordt genomen om een auteur die een prominente plaats in het TA-repertoire inneemt, beter te leren kennen. In Bergmans geval: Scènes uit een huwelijk, Kreten en gefluister en Na de repetitie / Persona dat recent in première ging.
Gastsprekers als filmcriticus Hans Beerekamp, regisseur Nanouk Leopold en auteur Charlotte Mutsaers vertellen over het belang van Bergman voor hun denken over kunst en leven. Afgewisseld met favoriete scènes van Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Eelco Smits, Bart Slegers en Suzanne Grotenhuis en nog niet eerder gespeelde teksten, treedt Bergman die avond naar voor als een kunstenaar die allesbehalve zwaar en traag is, maar oorspronkelijk, beweeglijk en altijd nieuwsgierig. Na afloop zoomen we uit met wilde aardbeien, wodka en Zweedse köterballetjes.
De Zweedse kunstenaar Ingmar Bergman was uniek. Hoewel hij veel toneel heeft geregisseerd, zijn het vooral zijn spraakmakende films, zoals Fanny en Alexander en Het zevende zegel, die hem faam hebben gebracht. In zijn zestigjarige loopbaan maakte hij films in alle denkbare genres en stijlen, waarbij hij permanent vragen stelt bij geloof en moraal. Van conventies trok hij zich iets aan. Hij filmde de dood en echtelijke ruzies, geweld en verliefdheden. Altijd zien we mensen balanceren op het dunne lijntje tussen werkelijkheid en neurose, en altijd onvoorstelbaar intens.
Hans Beerekamp was jarenlang filmredacteur van NRC Handelsblad en sinds 2003 televisierecensent. In 1999 werd de criticus voor zijn werk bekroond met de Pierre Bayleprijs voor Filmkritiek, in 2004 werd hij geridderd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres voor zijn verdienste voor de Franse cinema. Beerekamp is befaamd om zijn encyclopedische filmkennis en is vaste gast bij DWDD.
Nanouk Leopold is filmregisseur en scenarioschrijfster en debuteerde in 2001 met de lange speelfilm Îles flottantes. Nog meer geroemd werd opvolger Guernsey die in 2005 op het Filmfestival van Cannes werd vertoond. Ook schreef en regisseerde zij Wolfsbergen (2007) en Brownian Movement (2010). Op het Filmfestival Berlijn is haar laatste film in première gegaan: Boven het dal, de laatste hoofdrol voor Jeroen Willems.
Charlotte Mutsaers literaire werk werd bekroond met o.a. de Jan Greshoffprijs, de Busken Huetprijs en de Constantijn Huygensprijs. Bekende werken zijn Zeepijn, Rachels Rokje, Koetsier Herfts en recent de dichtbundel Dooier op drift. Ze werd genomineerd voor zowel de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil als de Libris Literatuur Prijs. In 2010 ontving ze de P.C. Hooftprijs voor haar gehele werk. ‘Haar oeuvre is een impliciet pleidooi voor verwondering, betovering, onbevangenheid en enthousiasme,’ aldus het juryrapport.
ma 18 mrt | 20:00 | stadsschouwburg amsterdam | (020) 624 23 11 | ssba.nl | tga.nl