Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 5 maart 2013
Bron: Actueel Nieuws
Megazorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Abvakabo FNV ziet dit bevestigd in het conceptrapport over het faillissement van Meavita, dat naar buiten is gebracht door Nieuwsuur. ,,Wij verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt'', aldus Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV.
De zorggigant Meavita ging in 2009 failliet, terwijl het amper twee jaar daarvoor was ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen. Het zorgconcern liet een miljoenenschuld achter en dupeerde 20.000 werknemers en 100.000 clienten. De verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders kwamen hiermee weg. ,,Dit was misschien wel het grootste faillissement dat wij in de Nederlandse zorg hebben meegemaakt'', aldus Corrie van Brenk.
Abvakabo FNV stapte in 2009 naar de rechter om zwart op wit te krijgen dat er sprake is van wanbeleid. De vakbond wil zo voor elkaar krijgen dat de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zou genoegdoening betekenen voor al die zorgmedewerkers die gewoon bleven doorwerken, omdat zij hart hadden voor hun werk.
,,De ondergang van Meavita betekende voor al die medewerkers ook een moreel faillissement. Zij zagen dat het bedrijf waar zij trots op waren in een paar jaar tijd te grabbel werd gegooid'', aldus Corrie van Brenk.
,,Wij zien in het rapport dat de ondernemingskamer heeft laten opstellen dat er sprake is van wanbeleid'', aldus advocaat Arno van Deuzen van Abvakabo FNV. De financien waren niet op orde. Bestuurders van Meavita staken enorm veel tijd en miljoenen euro's in absurde projecten, zoals de tv-foon. De administratiesystemen sloten niet op elkaar aan. Dit gebeurde ondoordacht, zonder financiele analyse en goede voorbereiding. De Raad van Commissarissen, onder leiding van VVD-coryfee Loek Hermans, was van de chaos op de hoogte, maar vergat in te grijpen.
© Nieuwsbank