Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Varkens toilet voor efficiënte mestverwerking

Datum: vrijdag 1 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

1 maart 2013 -

Varkens zijn goed te trainen om te mesten op een bepaalde plek: het varkenstoilet. Dit biedt kansen voor efficiente mestverwerking, verbeterd dierenwelzijn, lagere bouwkosten, vermindering van fijnstof en emissies. Samen met varkenshouders en bedrijfsleven is het varkenstoilet in de praktijk getest op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. Varkens brengen zelf de mest weg. De plaats van de keutel is de sleutel, aldus projectleider Nico Verdoes van Wageningen UR Livestock Research tijdens het symposium `Het varkenstoilet' voorafgaand aan de LIV in Venray. Het varkenstoilet is nog helemaal niet rijp voor de brede praktijk, maar onderdelen zijn nu al toe te passen. 

Varkens zijn van nature zindelijke dieren, al vanaf vier dagen na geboorte. Zodra varkens een nieuw hok betreden bepalen ze eerst de zogenoemde functiegebieden voor liggen en eten. Het meest onaantrekkelijke plekje in het hok wordt vervolgens de mestplaats. "Daar moet je rekening mee houden voor de locatie van een varkenstoilet", aldus onderzoekster Fleur Bartels van Wageningen University. 

Onderzoekers van VIC Sterksel hebben samen met varkenshouders en stallenbouwers twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende prototypes van de toiletstal, voor zowel grote als kleine groepen dieren. Belangrijkste bevindingen zijn dat varkens het liefst langs een wand mesten, op een rustige, afgescheiden plek. Het stalklimaat, lichtkleur en lichtintensiteit zijn eveneens van invloed, net als de mogelijkheid van sociaal contact met soortgenoten. Varkens zijn goed te trainen om hun behoefte op de aangewezen plek te doen. Meer onderzoek is echter nodig om te kijken hoe varkens op een efficiente manier van elkaar kunnen leren en of dit leerproces is te automatiseren. 

Ook varkenshouders van het Netwerk Varkenstoilet van VarkensNet zijn op hun eigen bedrijven aan de slag gegaan met het varkenstoilet. Varkenshouders Harry Henst en Andries van den Bogert deelden hun ervaringen met de aanwezigen. "Per bedrijf moet je kijken wat het beste past. Het is een combinatie van factoren, bijvoorbeeld het aanbieden van ruwvoer op te verwachten `foute mestplek' kan helpen om de functiegebieden anders in te delen." 

Celia Steegmann van het ministerie van Economische Zaken, en Mark Tijssen namens LTO Nederland en Productschap Vee en Vlees roemden de samenwerking met het bedrijfsleven. "Het varkenstoilet is misschien nog niet helemaal uitontwikkeld, maar het is een voorbeeld van een innovatie die daadwerkelijk met en door de praktijk worden opgepakt" . Het project krijgt een vervolg. De projectleiders roepen varkenshouders en bedrijfsleven op om samen het varkenstoilet door te ontwikkelen tot een praktijkrijp systeem. 

In het project Het Varkenstoilet werkt VICSterksel samen met Dorset Farm Systems BV, Inter Continental, Microfan BV, Nooyen Pig Flooring en Netwerk Varkenstoilet VarkensNet. Het project wordt gefinancierd door Ministerie van Economische Zaken en Productschap Vee en Vlees en wordt uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. 

Varkens Innovatie Centrum Sterksel 
Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel is het multifunctionle onderzoekscentrum voor de moderne, innovatieve en duurzame varkenshouderij. In binnen- en in buitenland. Het onderzoek omvat alle aspecten van de varkenshouderij, waaronder voeding, welzijn, gezondheid, emissies, huisvesting en mineralenmanagement.

© Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu