Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 15 februari 2013
Bron: Actueel Nieuws
Zo'n zeshonderdduizend Nederlanders lijden aan depressie, voor de helft van deze mensen is de aandoening chronisch: bestaande behandelingen helpen hen niet. Jan Spijker, bijzonder hoogleraar chronische depressie aan de Radboud Universiteit en psychiater bij Pro Persona, voor de aanpak laagdrempeliger te maken en nieuwe therapien aan te bieden. Vrijdag 15 februari spreekt hij zijn oratie uit.
Maatschappelijke kosten De kosten van behandeling en uitval door depressie zijn hoog. Zeker als patienten in de zogeheten tweede lijn terecht komen. Spijker: `Juist patienten die in de hogere echelons van zorg behandeld worden, hebben vaak een ongunstiger ontwikkeling van de ziekte.' Chronisch of niet, voor allemaal betekent het groot persoonlijk lijden, maar het brengt ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee: 660 miljoen per jaar voor behandeling, plus nog eens 950 miljoen vanwege uitval in werk. Reden te meer om te zoeken naar nieuwe interventies, vindt Spijker.
Aandachtstraining Veelbelovend en laagdrempelig is de Cognitieve Bias Modificatie (CBM), waarmee patienten trainen de focus van negatieve informatie te verschuiven in positieve richting. Spijker: `Het is bekend dat depressieve mensen negatieve informatie veel beter verwerken dan positieve. Met een computertraining, waarin de patient met een joystick positieve beelden naar zich toe haalt en negatieve wegduwt, kan die focus beinvloed worden.'
TMS en Mindfulness Ook Transcraniele magnetische stimulatie (TMS), waarbij specifieke hersengebieden met een magneet worden geactiveerd, en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT): een groepsbehandeling met aandachts- en meditatieoefeningen, zijn volgens Spijker interessante aanvullingen op de bestaande behandelingen. Hij zal deze samen met psychiaters en gedragsonderzoekers aan de Radboud Universiteit verder ontwikkelen en testen.
© Nieuwsbank