Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 15 februari 2013
Bron: Actueel Nieuws
Het CDA heeft steeds gezegd dat de verhuurdersheffing uit het regeerakkoord (een heffing van 2 miljard euro die woningcorporaties moeten gaan betalen door de huren te verhogen) in verband moest staan met andere maatregelen in de woningmarkt. Het raakt aan de huurverhogingen en aan hypotheekmaatregelen. Bovendien kan deze discussie niet los gezien worden van de bouwmalaise die heerst.
CDA-kamerlid Raymond Knops: "Het eerste doel moet zijn om via investeringen de werkgelegenheid in de bouw die nu onder grote druk staat structureel te verbeteren. Woningcorporaties moeten de ruimte houden om te investeren; dat levert werkgelegenheid in de bouw op. In het nu afgesproken akkoord moeten corporaties alsnog een enorme heffing van 1,7 miljard betalen, en krijgen ze minder ruimte voor huurverhogingen. Wij vinden het buitengewoon onverstandig om de speler die op dit moment 60% van alle woningen bouwt, zo te raken in z'n bestedingsruimte. Dat kost banen in een sector waar op dit moment toch al duizenden banen op de tocht staan. Dit is het paard achter de wagen spannen."
Ook de keuze om de huren te laten stijgen ten behoeve van de staatskas, in plaats van te benutten voor de zo noodzakelijke investeringen, kan het CDA niet waarderen. Knops: "De woningmarkt blijft zo primair een melkkoe. De banenmotor blijft stil staan. Voor huurders ontstaat nieuwe onzekerheid over hun huur, omdat er nu een inkomensafhankelijk systeem wordt opgetuigd voor 2 jaar. Per 1 januari 2015 wordt de huursombenadering dan ingevoerd, die in individuele situaties weer tot grote verschuivingen voor huurders zal leiden.
Ten aanzien van de overige maatregelen herkent het CDA veel wensen die bij eerdere debatten door het CDA zijn ingebracht. Dan gaat het over versoepeling van hypotheekregels, de aflossingstermijn, de btw verlaging op onderhoud en het investeringsfonds. Dit zijn noodzakelijke maatregelen die de bouw in deze slechte tijden goed kan gebruiken.
"Toen wij de voorstellen deden werden ze nog van de hand gewezen door de minister. Door het dreigend ontbreken van politieke steun heeft de minister alsnog ingestemd met het opnemen van een aantal van deze voorstellen. Goed nieuws, maar waarom werd de uitgestoken hand niet eerder aangenomen'"
Vanwege het ontbreken van duidelijkheid over de investeringen zal de CDA Tweede Kamerfractie tegen het wetsvoorstel stemmen.
© Nieuwsbank