Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Weinig scholen zien zichzelf als excellent

Datum: zaterdag 9 februari 2013

Bron: Actueel Nieuws

9 februari 2013 -

Maandag 4 februari kregen 52 scholen in Nederland van het ministerie van OCW het predicaat Excellente School uitgereikt. Uit het onderwijspanel van educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff blijkt dat slechts 6 procent van de scholen uit het Primair en Voortgezet Onderwijs verwachtte te kunnen voldoen aan de criteria voor het predicaat 'Excellente School'. Voor 91 procent van de deelnemers is individuele talentontwikkeling het belangrijkste criterium voor goed onderwijs. De scholen beoordelen hun eigen prestaties op dat punt positief als het gaat om de aandacht voor de zwakkere leerling. Maar door gebrek aan aandacht voor de sterke leerling, presteren de scholen gemiddeld matig.

Scholen die zich onderscheiden door uitstekend onderwijs, krijgen sinds dit schooljaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap het predicaat 'Excellente school'. Hiermee wil het ministerie scholen stimuleren nog beter te presteren. Om voor het predicaat in aanmerking te komen, geldt een aantal criteria. Hoe ervaren onderwijsprofessionals deze criteria? Wat vinden zij belangrijk als het gaat om uitstekend onderwijs? En wat hebben zij nodig om dit te kunnen geven? Educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff vroeg het aan het Onderwijspanel. Dit panel bestaat uit bijna 500 onderwijsprofessionals en vormt een belangrijke opiniegroep over actualiteiten en ontwikkelingen in het onderwijs.

Individuele talenten en een heldere visie ThiemeMeulenhoff vroeg de panelleden welke criteria zij belangrijk vinden en hoe hun school daarop scoort. Als belangrijkste criteria voor een goede school noemden zij een heldere visie op onderwijs en de focus op individuele talenten van leerlingen. Op beide punten scoren de scholen matig. Bij de individuele talentontwikkeling wordt de aandacht voor de zwakkere leerling weliswaar heel positief beoordeeld, maar de aandacht voor de betere leerlingen blijft ver achter. Dat beeld wordt bevestigd door de recente resultaten van internationaal onderzoek, waaruit blijkt dat de verschillen tussen de zwakke en de betere leerlingen in Nederland steeds kleiner worden. De onderwijsprofessionals geven bovendien aan dat het zelflerend vermogen van de school vaak onder de maat is. Over het geheel genomen typeert slechts 6 procent van de panelleden de eigen school als 'excellente school'. Ruim 40 procent geeft wel aan goed op weg te zijn.

Rol docent cruciaal bij vergroten leeropbrengst Een ruime meerderheid vindt ook de leeropbrengsten belangrijk voor een excellente school (83 procent). Dit geldt vooral voor docenten in het Voortgezet onderwijs. Juist door in te spelen op de individuele ontwikkeling van leerlingen, neemt die leeropbrengst toe.

Roel Bakker, directeur-uitgever ThiemeMeulenhoff, ziet een duidelijke trend: "Vanuit de overheid, ouders, docenten en leerlingen is er steeds meer aandacht voor individuele talentontwikkeling. Hierin is de docent leidend. Als educatieve mediaspecialist proberen wij onderwijsprofessionals de hulpmiddelen te bieden, waarmee zij flexibel leren en leren op maat eenvoudig kunnen realiseren. Daarbij is het belangrijk om ook de betere leerling uit te dagen. Zo kan echt iedere leerling volgens een eigen leerstijl, via een eigen leerroute en in een eigen tempo leren."

 © Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu